Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αργότερα ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα σπούδασε Θέατρο. Εργάστηκε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, ως φιλόλογος. Αργότερα εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών. Στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνση του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα. Για πέντε περίπου χρόνια διοργάνωνε με επιτυχία, εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια με στόχο πάντοτε τη μελέτη και εξέταση των Κυπρολογικών θεμάτων. Δημοσίευσε ποίησή της σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας. Εξέδωσε το 1988 την ποιητική συλλογή με τίτλο «Το φωνήεν σώμα», η οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Στον επιστημονικό τομέα κύριο αντικείμενο της μελέτης και έρευνάς της είναι η Φραγκοκρατία και η Βενετοκρατία στην Κύπρο. Το 2001 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την Ελληνική Κυβέρνηση για το βιβλίο της «Το Προξενείο της Επτανησιακής Πολιτείας στην Κύπρο, 1800–1807 και ο Πρόξενος Παναγής Αγγελάτος». Τώρα εργάζεται και πάλι στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Η ποίηση της, καθαρά ερωτική, αισθαντική, με γλώσσα που κάποτε ξαφνιάζει, συνδυάζει το προσωπικό βίωμα με τη μοίρα και την ιστορία της Κύπρου. Εκτενέστερη εργογραφία: Εταιρεία Συγγραφέων – Νασα Παταπίου.
Το φωνήεν σώμα (1988), Εκδόσεις Καστανιώτη
Γενέθλια πόλη (2004), Έψιλον
Μελουζίνης ενώτια ή Η ωραία που έρχεται (2019), Εκδόσεις Καστανιώτη
Βραβεία-Διακρίσεις
Το φωνήεν σώμα – 1ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου (1988)
Τιμητική Διάκριση στην ημέρα της Γυναίκας από τον Δήμαρχο Ηλιουπόλεως (2001)
Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου (2001)
Απονομή του Μεταλλίου Uberto Boccioni της Σχολής Καλών Τεχνών του Ρηγίου (2001)
Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο “Το Προξενείο της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807) και ο Πρόξενος Παναγής Αγγελάτος”. Έκδ. Κ.Ε.Ε., Λευκωσία, (2000)
Τιμητικό Δίπλωμα από το Eθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων σε εκδήλωση τιμής προς τις γυναίκες που βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών (2002)
Μελουζίνης ενώτια ή Η ωραία που έρχεται – Νάσα Παταπίου
Πρόκειται για μια ατέρμονη συνομιλία με το παρελθόν. Με νεράιδες όπως η Μελουζίνη, με θρυλικές βασίλισσες όπως η Αικατερίνη Κορνάρο ή “η ωραία που έρχεται” Νεφερτίτη, με ποιητές όπως ο “αρχιθαλάσσιος” Ρεμπώ και ο Κύπριος βάρδος της ρωμιοσύνης. Με ηρωίδες όπως η Δυσδαιμόνα, με πόλεις όπως η Ουρανία, η Καρπασία, η Καλλινίκεση ή η πόλη των τεναγών Βενετία. Με θεές όπως η Αφροδίτη, με Παναγίες όπως η Πετόμενη και η Χρυσοπράσινη. Με ονόματα φρούτων όπως οι κουμανταντάδες, οι πομπελμοσίες και τα χρυσόμηλα. Με ονόματα λουλουδιών όπως τα αττεμπερούζια, οι μουσιέτες και οι «ελεούσες» ματσιγκόρτες. Ακόμη, με τοπωνύμια, πλατείες, χωριά, ποτάμια, γέφυρες. Σ’ αυτό το σκηνικό το πολυπρόσωπο, το συνδεδεμένο με μύθους, θρύλους, παραμύθια και ιστορίες της τάλαινας και κεκαυμένης Κύπρου, πλην όμως κειμηλίου των θαλασσών, η ποιήτρια προσκαλεί σε δείπνο τους αναγνώστες με “οφτά περτίτζια” και κουμανταρία. Είναι ντυμένη με περηφάνια τη ριζοκαρπασίτικη σαγιά με το δουμπλέττι, ή φορά τη σάρκα με το βυσσινί ρουτζιέττι.
Ποίηση, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019, 80 σελ.
Γενέθλια πόλη – Νάσα Παταπίου
Ποίηση, Έψιλον, 2004
Το φωνήεν σώμα – Νάσα Παταπίου
Πρώτο Βραβείο Ποίησης Υπουργείου Παιδείας
Ποίηση, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1988, 102 σελ.
Πηγές: Biblionet, Έψιλον, Εκδόσεις Καστανιώτη