Νένα Εξάρχου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Νένα Εξάρχου γεννήθηκε στα Γιάννενα, όπου ζει μόνιμα από το 2002, και σπούδασε κλασική φιλολογία.
Χάρη στη μητέρα της μυήθηκε από μικρή στον κόσμο της λογοτεχνίας, με αποτέλεσμα να περνά σημαντικό μέρος του ελεύθερου χρόνου της διαβάζοντας όποιο βιβλίο πέφτει στα χέρια της. Μπαίνοντας στην εφηβεία, συνειδητοποίησε πως η ανάγνωση μόνο δεν της αρκούσε και κάτι μέσα της την ώθησε να προσπαθήσει, να δημιουργήσει κάτι δικό της. Κατά καιρούς έγραφε ιστορίες ή έκανε παραλλαγές σε στίχους ποιημάτων και τραγουδιών, τα οποία απλώς έδειχνε στην οικογένεια ή σε φίλους της. Μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησε να γράφει τα “Όνειρα μη προβλεπόμενα” πριν από τέσσερα χρόνια, μια ιστορία που μία την άφηνε και μία την ξανάπιανε. Τότε κατάλαβε πως ήθελε να ζήσει και την εμπειρία της έκδοσης, της έκθεσης σε ένα ευρύτερο κοινό. Μια εμπειρία πρωτόγνωρη, μια νέα πρόκληση… Παράλληλα με την εφηβική αυτή ιστορία έγραφε και άλλες, τις οποίες προόριζε για μια συλλογή μονόπρακτων και διηγημάτων. Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε και το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Σπαράγματα».
Μυθιστορήματα
Όνειρα μη προβλεπόμενα (2018), Οσελότος

Διηγήματα
Σπαράγματα (2020), Οσελότος

Σπαράγματα – Νένα Εξάρχου

Σπαράγματα


Σπαράγματα… Κομμάτια που έχουν αποσπαστεί από κάπου… Μη ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές εμπνεύσεις… Κάθε έκφραση ψυχικής συντριβής… Ναι, συμβουλεύτηκα λεξικό για να επιβεβαιώσω και να θυμηθώ αυτές τις σημασίες. Οι ιστορίες που έχουν βρει τη θέση τους σ’ αυτή τη συλλογή έχουν κάτι από όλες τις παραπάνω σημασίες. Μονόπρακτα, διηγήματα, παραμύθια και φωτοϊστορίες με ήρωες που πονούν, δοκιμάζονται, λυτρώνονται ή συντρίβονται.

Διηγήματα, Οσελότος, 2020, 146 σελ.

Όνειρα μη προβλεπόμενα – Νένα Εξάρχου




Πανελλήνιες… Μια λέξη που τρομάζει κάθε έφηβο όσο πλησιάζει προς το τέλος των μαθητικών του χρόνων. Για πολλούς είναι και η δοκιμασία μέσα από την οποία θα κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και για τους ήρωές μας, τη Ρέα, τον Μιχάλη, τον Δημήτρη και τους φίλους και συμμαθητές τους. Η τρίτη λυκείου είναι η περίοδος που θα δοκιμάσει την υπομονή τους και θα τους φέρει αντιμέτωπους με φόβους και ανασφάλειες καθώς περνούν από την εφηβεία στην ενηλικίωση…

Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2018, 160 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος