Νίκη Σπυροπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Νίκη Σπυροπούλου είναι γνωστή στιχουργός, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Κατέχοντας την τέχνη του λόγου, αποφάσισε να καταπιαστεί με τη συγγραφή μυθιστορήματος. Το ταλέντο κι η αγάπη της για την Ελλάδα την οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου “Λεωνίδας: Ο βασιλιάς της Σπάρτης”.
Μυθιστορήματα
Το γύρισμα του χρόνου (2013), Σιδέρη Μιχάλη

Αφηγήσεις
Λεωνίδας ο βασιλιάς της Σπάρτης (2007), Σιδέρη Μιχάλη

Το γύρισμα του χρόνου – Νίκη Σπυροπούλου




«Γερµανία 1936 – Τέσσερα χρόνια πριν το ξέσπασµα του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου…» Έτσι ξεκινάει η ιστορία ανάµεσα στους δύο ήρωές µας, σε µια εποχή που φάνταζε αθώα… αλλά δεν ήταν. Ένας µεγάλος έρωτας που δίνει αρχικώς το στίγµα ενός αισθηµατικού µυθιστορήµατος, αλλά στην πορεία αλλάζει η πλοκή και οι παραστάσεις. Το όλο θέµα επικεντρώνεται στο οµαδικό ξέσπασµα του γερµανικού φανατισµού που γίνεται φαινόµενο του αιώνα. Η ναζιστική θηριωδία ξεδιπλώνεται – σε όλο της το µεγαλείο – ισοπεδώνοντας την ανθρώπινη ύπαρξη. ‘Έτσι ισοπέδωσε και την ανθρώπινη πλευρά του ο Άλφρεντ για να αναδειχθεί σ’ έναν τέλειο αξιωµατικό των S.S. σκοτώνοντας ό,τι αγαπούσε, ακόµη και τον ίδιο του τον εαυτό. – 25 χρόνια όµως αργότερα θα λογοδοτήσει για τα εγκλήµατα που διέπραξε σε ένα παιχνίδι που το στήνει η ίδια η ζωή!! 6 εκατοµµύρια Εβραίοι, 31 εκατοµµύρια στρατιώτες και πολίτες έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία και Ρωσία. 60 εκατοµµύρια ο θλιβερός απολογισµός των νεκρών του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου.

Μυθιστόρημα, Σιδέρη Μιχάλη, 2013, 147 σελ.

Λεωνίδας ο βασιλιάς της Σπάρτης – Νίκη Σπυροπούλου




Η αγάπη για την αρχαία ελληνική ιστορία και η γοητεία που ασκεί η ιστορική προσωπικότητα του Λεωνίδα καθώς επίσης και ο τρόπος που διεξήχθη η μάχη των Θερμοπυλών είναι οι βαθύτεροι λόγοι που ώθησαν τη συγγραφέα στο να γράψει αυτή την ιδιότυπη βιογραφία.

Ο Λεωνίδας αλλά και οι τρακόσιοι οπλίτες του έχουν παραδοθεί στους αιώνες ως κλασικό πλέον υπόδειγμα ανδρείας και ηρωισμού.

Η συγγραφέας παρακολουθεί τη ζωή του Σπαρτιάτη Βασιλιά βασιζόμενη στα αρχαία κείμενα και σε όποιες επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, χωρίς, ωστόσο, να δεσμεύει τη φαντασία και την ευαισθησία της.

Σε μια εποχή γενικών ανακατατάξεων και υποτίμησης όλων των ηθικών αξιών, κυρίως από τους νέους, αλλά και δοκιμασίας της έννοιας της ελληνικότητας, κυρίως από τους ξένους, το βιβλίο αυτό είναι ένας ευχάριστος τρόπος να επαναπροσδιορίσουμε τις απόψεις μας για την κοινωνία αλλά και για τον ίδιο μας τον τόπο.

Αφηγήσεις, Σιδέρη Μιχάλη, 2007, 101 σελ.

Πηγές: Biblionet, Σιδέρη Μιχάλη