Νικήτας Παρίσης (1935-2016)

Ελληνες λογοτέχνες


Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Τρία διηγήματα: Το μοιρολόγι της φώκιας. Όνειρο στο κύμα. Πατέρα στο σπίτι: Αναζήτηση της αφηγηματικής λογικής
Πρόκειται για ένα βιβλίο που στην ουσία αποτελεί μια δοκιμή ή και μια απόπειρα ερμηνευτικής ανάγνωσης τριών διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στόχοι αυτής της ερμηνευτικής ανάγνωσης είναι η αναζήτηση της βαθύτερης αφηγηματικής λογικής και του ήθους της παπαδιαμαντικής γραφής. Ο αναγνώστης, αφού γευθεί πρώτα και την απόλαυση που χαρίζουν τα τρία κείμενα, συμπληρώνει και προεκτείνει την ευτυχία της ανάγνωσης με το λόγο της ερμηνείας.

Κ. Π. Καβάφης
Σχόλια σε ποιητικά κείμενα: Δοκίμιο ερμηνευτικής ανάγνωσης
Η ερμηνεία είναι προϊόν πολλαπλών αναγνώσεων. Προϋποθέτει μια λατρευτική-ερωτική σχέση ανάμεσα στο κείμενο και τον ερμηνευτή-αναγνώστη. Ενδεχομένως να είναι και αποτέλεσμα μιας πολύμηνης επαφής ή και πολύχρονης τριβής με το κείμενο. Χρειάζεται ένα είδος συναισθηματικής ταύτισης. Αν δηλαδή το κείμενο και ο αναγνώστης είναι διεστώτες κόσμοι, που δε συγκλίνουν σε ένα σημείο ταυτισμού και αλληλοεισχώρησης, ερμηνεία δεν παράγεται. Μπορώ ποτέ να ασχοληθώ με κάτι, όταν αυτό, στην όποια επαφή μαζί του, μου προκαλεί άπωση και αποστροφή; Τελικά, φαίνεται καθαρά ότι ο ερμηνευτής-αναγνώστης πρέπει να κυριαρχείται από μια τάση κειμενολατρίας.

Και με φως και με θάνατον
Επτά μελετήματα για τον Οδυσσέα Ελύτη
Τα κείμενα αυτού του βιβλίου είναι μικρές ή και κάπως μεγαλύτερες σπουδές πάνω στην ποίηση του Oδυσσέα Ελύτη. Oι σπουδές αυτές έχουν πάνω τους ένα, μικρό έστω, εύσημο: είναι η λατρευτική τους σχέση με τον κόσμο, το φως και τα πολλά χρώματα της ποίησης. Εξάλλου, αυτός είναι και ο στόχος για τον οποίο γράφτηκαν: να αποκαλύψουν, όσο μπορούν, κάτι απ’ τη φανερή ή και τη συνήθως κρυφή γοητεία που περνάει μέσα μας, όταν σε αργές και κλειστές στιγμές σκύβουμε ερωτικά – λατρευτικά πάνω στην ποίηση.

Το μάθημα της λογοτεχνίας στο λύκειο
Ερμηνευτικές προσεγγίσεις
Το βιβλίο “Το μάθημα της λογοτεχνίας στο Λύκειο: Ερμηνευτικές προσεγγίσεις” περιέχει πλήρη ερμηνευτική ανάλυση των πεζών και των ποιητικών κειμένων που συνήθως διδάσκονται στις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄ του ενιαίου Λυκείου. Απευθύνεται όχι μόνο στους μαθητές και σε όσους διδάσκουν το μάθημα της λογοτεχνίας στο Ενιαίο Λύκειο, αλλά και τους εκπαιδευτικούς που είναι υποψήφιοι για το διαγωνισμό εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, καθώς μέσα σε αυτό μπορούν να βρουν τις ερμηνευτικές αναλύσεις έργων των λογοτεχνών που συμπεριλαμβάνονται κάθε φορά στην εξεταστέα ύλη.

Η ερμηνεία των ποιητικών κειμένων για την Α΄ τάξη γυμνασίου
Η λογοτεχνία στο γυμνάσιο: Σύμφωνα με το νέο σχολικό βιβλίο και το διαθεματικό ενιαίο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει ερμηνευτικές εκδοχές πάνω σε συγκεκριμένα ποιητικά κείμενα που περιέχει το νέο σχολικό εγχειρίδιο. Γραμμένο με εύληπτο τρόπο, υποδεικνύει τεχνικές ανάγνωσης και μεθόδους προσέγγισης των ποιημάτων, επιμένοντας, κυρίως, στον πολλαπλό και αναλυτικό ερμηνευτικό σχολιασμό του κάθε κειμένου.

Τα κόκκινα στραγάλια
Δεκατρία διηγήματα
Το βιβλίο περιέχει δεκατρία διηγήματα. Γραμμένα τα περισσότερα τα τελευταία είκοσι χρόνια, ξαναδουλεύτηκαν πρόσφατα. Ορισμένα από αυτά είναι οι άσβηστες μνήμες από ένα όχι και τόσο μακρινό τότε. Είναι τα χρόνια της αμίλητης εφηβείας ή και τα κάπως πιο πρόσφατα· αυτά που βασάνισαν τον τόπο και γενιά μου. Τα νιώσαμε πάνω μας βαριά και ασήκωτα.
Κάποια άλλα διηγήματα κυκλοφορούν στο τώρα της ζωής. Καταγράφουν πιο κλειστές στιγμές ή αυτό που θα τα λέγαμε συνομιλία με τον διπλανό. Φυσικά, υπάρχουν και γραφές που τις χρωματίζει η ευφροσύνη της ερωτικής αύρας.

Γιώργος Σεφέρης
Ο ποιητής και το ποιητικό του έργο: Με αναλυτική αναφορά στον “σχολικό” Σεφέρη
Το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται στους ειδικούς. Οι ειδικοί γνωρίζουν πολύ περισσότερα από αυτά που περιέχει η παρούσα μονογραφία. Απευθύνεται, όμως, σε έναν πρακτικά και ουσιαστικά απαιτητικό αναγνώστη. Εννοώ τον αναγνώστη που θα ήθελε το τυχόν διάσπαρτο υλικό για ένα μείζονα ποιητή να το βρει μεθοδικά συγκεντρωμένο, για να μπορεί να το χαρεί και να το αξιοποιήσει με ποικίλους τρόπους:
– ως ένα είδος απόλαυσης ή και ικανοποίησης μιας απόλυτα προσωπικής φιλοπερίεργης και διψώσας αναγνωστικής διάθεσης
– ως έναν τρόπο ερμηνευτικής προσέγγισης και κατανόησης πολλών σεφερικών ποιημάτων που κατά καιρούς κρίθηκαν δύσκολα, δυσνόητα ή και σκοτεινά
– ως τεκμηριωμένο και υπεύθυνο υλικό που θα μπορούσε να συμβάλει στην οργάνωση ενός άλλου και πιο ποιοτικού μαθήματος, εφόσον βέβαια ο αναγνώστης τυχαίνει να είναι και εκπαιδευτικός
– τέλος, ως ένα αναγκαίο επικουρικό υλικό που θα βοηθούσε σημαντικά αυτούς που συμμετέχουν στα ποικίλα ελληνικά εξεταστικά συστήματα.

Θα ‘ναι νύχτα και Αύγουστος
Διηγήματα
Δεκατέσσερις αφηγηματικές γραφές που προσπαθούν, η καθεμιά με τη δική της λογική, να δώσουν, κυρίως, αυτά που καταπίνουν τον άνθρωπο αλλά και όσα του ομορφαίνουν τη ζωή. Σε όλα σχεδόν τα κείμενα το ατομικό συμπλέκεται με το συλλογικό.

Όλα τα τρώει η σκουριά
Ένα σύμμετρο μυθιστόρημα που μέσα από την ιστορία μιας ζωής, προβάλλει τον άνθρωπο της εποχής μας με όλα όσα ζει, τραυματικά και ευφρόσυνα: εντάσεις, προβλήματα, εσωτερική διάλυση, όλα αυτά που συνήθως έχουν τα 24ωρα της ζωής μας.
Το καθημερινό ανθρώπινο τοπίο προβάλλεται μέσα στο ευρύτερο ιστορικό, εκείνο της Ελλάδας από τη δεκαετία του ’50 μέχρι τις μέρες μας, που το δημιουργούν τα γεγονότα, η περιπέτεια της ιστορίας και οι γκρεμισμένες ώρες της ζωής μας. Οι άνθρωποι σηκώνουν στις πλάτες τους τα όσα φέρνουν τα γεγονότα. Συχνά τους πνίγει ο φόβος και η ταραχή ή τους κόβει την ανάσα ο μεγάλος πανικός… Ουρανός και άβυσσος, μικρές νίκες και μεγάλες ήττες, ο αγώνας ενάντια στη σκουριά του χρόνου…

Μυθιστορήματα
Όλα τα τρώει η σκουριά (2014)

Διηγήματα
Τα κόκκινα στραγάλια (2008)
Θα ‘ναι νύχτα και Αύγουστος (2010)

Ερμηνεία – Κριτική
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (2001)
Κ. Π. Καβάφης (2003)
Και με φως και με θάνατον (2005)
Γιώργος Σεφέρης (2008)

Δοκίμια – Μελέτες
Μελέτες – αναγνώσεις (1992)

Διδασκαλία – Σπουδή
Νέα ελληνικά επιλογή για την Α΄ λυκείου (1997)
Νέα ελληνικά επιλογή για τη Β΄ λυκείου (1998)
Νέα ελληνικά (1998)
Νέα ελληνικά Γ΄ ενιαίου λυκείου (1999)
Συντακτικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας (2000)
Νέα ελληνικά, είκοσι κείμενα επιλογή για την Α΄ λυκείου (2000)
Νέα ελληνικά Γ΄ ενιαίου λυκείου γενικής παιδείας (2000)
Νέα ελληνικά Γ΄ ενιαίου λυκείου (2000)
Νέα ελληνικά Β΄ ενιαίου λυκείου (2000)
Το μάθημα της λογοτεχνίας στο λύκειο (2006)
Η ερμηνεία των ποιητικών κειμένων για την Α΄ τάξη γυμνασίου (2006)
Η ερμηνεία των ποιητικών κειμένων για τη Β΄ τάξη γυμνασίου (2006)
Η ερμηνεία των ποιητικών κειμένων για τη Γ΄ γυμνασίου (2006)
Η ερμηνεία των αφηγηματικών κειμένων για την Α΄ τάξη γυμνασίου (2006)
Η ερμηνεία των αφηγηματικών κειμένων για τη Β΄ τάξη γυμνασίου (2007)
Η ερμηνεία των αφηγηματικών κειμένων για τη Γ΄ τάξη γυμνασίου (2007)

Συλλογικά έργα
Η μεσοπολεμική πεζογραφία (1996)
Ξενοφώντα Ελληνικά Α΄ ενιαίου λυκείου (1999)
Ο περιοδικός Τύπος στον μεσοπόλεμο (2001)
Αρριανού Αλεξάνδρου Ανάβαση για τη Γ΄ γυμνασίου (2001)
Γλώσσα και λογοτεχνία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (2005)
Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας για τον διαγωνισμό εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ (2008)
Λεξικό λογοτεχνικών όρων (2009)
Επέτειος (2010)
Ξενοφώντος Ελληνικά Α΄ γενικού λυκείου (2013)

Πηγές πληροφοριών: BIBLIONET, Ημερήσιος Τύπος, Εκδόσεις Πατάκη, Μεταίχμιο

106 views.