Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά. Η σταδιοδρομία του στη διαφήμιση άρχισε το 1966 στην οικογενειακή επιχείρηση των γονέων του, της οποίας τη διεύθυνση ανέλαβε το 1968 μετά τον θάνατο του πατέρα του. Σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ι. Ν. Λεούσης ΑΕ. Εχει πολυετή συνδικαλιστική δράση στην ΕΔΕΕ της οποίας υπήρξε πρόεδρος, στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος και στον ΣΕΒ του οποίου ήταν μέλος του ΔΣ. Εχει γράψει άρθρα και έχει μιλήσει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια διαφήμισης και μάρκετινγκ.
Πηγή: tovima.gr
Τι καθήκει; (2020), Πληθώρα
Το ξύπνημα του Μένιππου (2022), Φερενίκη
Το ξύπνημα του Μένιππου – Νίκος Λεούσης
Μια περιπέτεια που ξεκινάει 2.500 χρόνια πριν
στις όχθες του Αχέροντα
και λήγει την άνοιξη του 2022
Η αδιαφορία ενός κυνικού φιλοσόφου, από τη μια πλευρά, και η αδιαλλαξία ενός βαρκάρη, από την άλλη, οδηγούν σε μια μεγάλη ανατροπή της τάξης των πραγμάτων που επικρατεί επί χιλιάδες χρόνια: Πλέον ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να είναι αιώνιοι. Το πράγμα που φαίνεται ασήμαντο γίνεται με τα χρόνια εξαιρετικά σημαντικό. Ο κυνικός φιλόσοφος αφυπνίζεται ένα πρωί και βλέπει πεντακάθαρα μπροστά του τους κινδύνους, στους οποίους έχει μπει η ανθρωπότητα, και από κυνικός φιλόσοφος μετατρέπεται σε ένθερμο Έλληνα, που νιώθει ως αποστολή του να ξαναφέρει τα πράγματα στην προηγούμενη τάξη. Το θέμα, όμως, δεν είναι απλό.
Διαβάστε τη μάχη που καλείται να δώσει και παρακολουθήστε μια εξέλιξη ελληνικής ιστορίας, που ενώνει την αρχαιότητα με τη σύγχρονη Ελλάδα.
Γιατί η Ελλάδα μπορεί να μην υπάρχει ως κράτος, υπάρχει όμως ως πολιτική συνιστώσα τόσο στον αλεξανδρινό κόσμο όσο και στο Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι εξελίξεις οδηγούν στην ελληνική αφύπνιση και στη σημερινή Ελλάδα της δημοκρατίας, της προόδου και του πολιτισμού.
Δοκίμιο, Φερενίκη, 2022, 136 σελ.
Τι καθήκει; – Νίκος Λεούσης
Οδοιπορικό στα 200 νεότερά μου χρόνια
Οι αιώνες είδαν στη μετοχή του ρήματος «καθήκω» κάτι πολύ ουσιαστικό και έτσι προέκυψε το «καθήκον» (ουσιαστικοποιημένη μετοχή). Λέξη βαριά, δηλώνουσα την άνωθεν ερχόμενη υπόδειξη να πράττουμε σύμφωνα με την αλήθεια μας. Αυτή τη νιώθουμε καλύτερα όταν την προσεγγίζουμε αφηγηματικά, όχι θεωρητικά. Μια τέτοια αφήγηση κάνει το βιβλίο αυτό. Επίκαιρη και διαχρονικά σημαντική, γιατί η αυτογνωσία είναι η βάση της δύναμης κάθε ανθρώπου, κάθε λαού, κάθε επαγγέλματος.
To 1830 ένα παιδί 8 ετών από το Ρέθυμνο μπαρκάρει για να βρει την τύχη του στο πέλαγος. Επί τέσσερις γενιές παρακολουθούμε το ταξίδι του, όχι μόνο το δικό του αλλά και των απογόνων του. Ζούμε μαζί τους τα διακόσια νεότερα χρόνια μας και τη στενή συνοδοιπορία τους με την απελπισία· αυτήν την ανεξήγητη ποινή του Έλληνα, αλλά και το προνόμιό του, αφού συνήθως γίνεται μοχλός επανεκκίνησης που τον προάγει.
Παράλληλα, ξετυλίγεται και η ιστορία της διαφήμισης, όλες οι εντάσεις και οι ήρωές της, καθώς και το ιστορικό τους πλαίσιο.
Μαρτυρίες/Οικονομική Ιστορία & Επιχειρείν
Πρόλογος: Στέφανος Μάνος
Οικονομική Ιστορία & Επιχειρείν, Πληθώρα, 2020, 440 σελ.
Πηγές: Biblionet, Φερενίκη, Πληθώρα