Σπούδασε σε Ιδιωτικές Σχολές Οικονομικά και Πληροφορική με Εφαρμοσμένη Λογιστική, ενώ παρακολούθησε επίσης σεμινάρια Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ακολούθως εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ιδιωτική υπάλληλος γραφείου σε επιχειρήσεις στη βιομηχανική περιοχή του Καλοχωρίου και της Σίνδου Θεσσαλονίκης.
Διετέλεσε Πρόεδρος στο Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Κορδελιού – Ευόσμου, στα Κ.Α.Π.Η., σε Βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε ΚΔΑΠ, στη Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, ενώ αυτή τη χρονική περίοδο είναι Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Υπήρξε επίσης Αντιπρόεδρος στον Σύλλογο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου και μέλος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ευόσμου με διαρκή παρουσία στη Διοίκηση, καθώς ήταν εκπρόσωπος στην Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων του Νομού Θεσσαλονίκης. Με δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε η Λέσχη Ανάγνωσης στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Επίσης για χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες της στο συσσίτιο της Ενορίας του Αγίου Αθανασίου Ευόσμου.
Μέσα απ’ αυτήν της τη διαδρομή στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας ωθήθηκε στη συγγραφή. Υπήρξε για αρκετά χρόνια μέλος της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, ενώ είναι και μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Διετέλεσε μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών και του λογοτεχνικού περιοδικού «Πνευματική Ζωή». Έχει αποσπάσει σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία και έχει τιμηθεί για την πολιτιστική της προσφορά, ενώ έργα της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το ποίημά της «Γαλήνη και Πληρότητα» έχει δημοσιευθεί στο Ανθολόγιο της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων.
Έχουν εκδοθεί ήδη δύο βιβλία της: Το δοκίμιο «Η άγνωστη μάνα στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης» και το μυθιστόρημα «Τσάντα Πράντα». Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
Τσάντα Πράντα (2015), Ήλεκτρον
Θεοφανώ, μάγισσα ή αγία; (2023), Αποστακτήριο
Δοκίμια-Μελέτες
Η άγνωστη μάνα στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης (2015), Ήλεκτρον
Θεοφανώ, μάγισσα ή αγία; – Όλγα Αθανασιάδου
Βρισκόμαστε στις αρχές του 13ου αιώνα μ.Χ. σε ένα χωριό κοντά στη φημισμένη πόλη των Φιλίππων. Το Βυζαντινό κράτος έχει καταλυθεί από την Τέταρτη Σταυροφορία, ενώ η λεηλασία της Βασιλεύουσας Κωνσταντινούπολης και των γύρω εδαφών της ήταν ανηλεής και πρωτόγνωρη. Ο Θεόδωρος Λάσκαρης ιδρύει στη Μικρά Ασία την «εξόριστη» αυτοκρατορία της Νίκαιας, ενώ τα ελληνικά φύλα της Μακεδονίας βρίσκονται πλέον υπό την κατοχή των Φράγκων κατακτητών.
Μέσα σ’ αυτό το χωρίο μεγαλώνει και η μικρή Θεοφανώ, ανάμεσα στις ραγδαίες πολιτικό-κοινωνικές αναταράξεις, τις αλλεπάλληλες πολεμικές συγκρούσεις και τις διαρκείς εναλλαγές της εξουσίας. Ο πολύπειρος παππούς της Ιωάννης θα της μεταλαμπαδεύσει με άκρα μυστικότητα τις γραμματικές του γνώσεις, προσφέροντάς της μια πλούσια Ιστορική αλλά και Θρησκευτική μόρφωση. Παράλληλα, η ίδια θα εκμαιεύσει όλες τις πληροφορίες από τη γιαγιά της, που αφορούν τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων.
Η Θεοφανώ, ως τα βαθιά της γεράματα, θα εφαρμόσει τις ιατρικές της γνώσεις για το κοινό καλό, όντας συχνά αντιμέτωπη με την ανθρώπινη μοχθηρότητα αλλά και με τα σκληρά χτυπήματα της μοίρας. Για πολλούς ο βίος της θα συσχετιστεί με ανεπιθύμητες μαγικές πρακτικές, ενώ για άλλους θα χαρακτηριστεί από μια ταπεινή αγιοσύνη. Τελικά η Θεοφανώ ήταν μάγισσα ή αγία;
Μέσα από αυτό το μυθιστόρημα, η συγγραφέας παραθέτει πλούσια ιστορικά στοιχεία για την περίοδο, τονίζοντας σαφώς τη δεινή θέση της γυναίκας όσον αφορά τη μόρφωση αλλά και τις προσωπικές της επιλογές. Με γλαφυρότητα περιγράφονται επίσης οι ανυπέρβλητες δυσκολίες του απλού λαού προκειμένου να επιβιώσει, αλλά και η δύναμη ψυχής κάποιων ανθρώπων, που αντίθετα με το κοινωνικό τους γίγνεσθαι, ορθώνουν ανάστημα και αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στην Ιστορία.
Η άγνωστη μάνα στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης – Όλγα Αθανασιάδου
Βουτιά στ’ άδυτα της ψυχής της σύγχρονης μάνας επιδιώκει να επιτύχει η συγγραφή αυτού του βιβλίου και να ψηλαφίσει όλες τις πτυχές της άγνωστης μάνας στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας. Η ίδια η συγγραφέας είναι μία άγνωστη μάνα, μητέρα και νοικοκυρά που τολμάει αυτό το εγχείρημα, σπάζοντας επιτέλους τη σιωπή της Μάνας, προσπαθώντας να προβληματίσει, να συγκινήσει κάθε μάνα που σέβεται τον εαυτό της και τον άνθρωπο, ώστε να γίνει συντεταγμένα και συντονισμένα ένας επαναπροσδιορισμός και μια αναδόμηση της ταυτότητας της, μέσα στη δυσοίωνη εποχή που διανύουμε. Γιατί οι συνέπειες της αλλοτρίωσης της είναι καταφανείς και ολέθριες για το ανθρώπινο γένος. Μόνο που δεν το ‘χει καταλάβει κανείς, πως η Μάνα είναι το θεμέλιο της ανθρωπότητας, το οποίο σήμερα έχει παρουσιάσει σοβαρότατα ρήγματα και εξακολουθεί να σείεται επικίνδυνα.
Άραγε υπάρχει ελπίδα αποκατάστασης της υπόστασης της Μάνας και μια θέση που της αξίζει, μέσα στην παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα, πράγμα που θα είναι σωτήριο για όλους τους ανθρώπους; Σίγουρα δεν πρέπει να λησμονείται ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχει και ελπίδα, γιατί ο άνθρωπος πέτυχε τα χείριστα αλλά και τα ύψιστα!
Τσάντα Πράντα – Όλγα Αθανασιάδου
Τα θέλγητρα της τρυφηλής ζωής στα τέλη του 20ού αιώνα με αρχές 21ου αιώνα ξελόγιασαν “μικρούς” και “μεγάλους” και στη μικρή χώρα Ελλάδα. Το χρήμα λαμπερό έρεε άφθονο από “πάνω” προς τα “κάτω”. Ο περιορισμένος χώρος του βιβλίου θα μας γνωρίσει τρία πρόσωπα, για τα οποία ξεδιπλώνεται μια ιστορία που θα ανακαλύψετε περπατώντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου.
Είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία.
Πηγές: Biblionet, Ήλεκτρον, Αποστακτήριο