Παναγιώτης Αναστασιάδης

Παναγιώτης Αναστασιάδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Παναγιώτης Αναστασιάδης, το πέμπτο από τα έξι παιδιά του Γιωρίκα και της Φωτεινής, γεννήθηκε στο Κεφαλάρι Δράμας το 1935.
Μετά το δημοτικό σχολείο στο Κεφαλάρι τελείωσε το κλασικό Γυμνάσιο Δράμας και σπούδασε Ιατρική στο Λουδοβίκειο-Μαξιμιλιάνειο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Εργάστηκε ως γιατρός γυναικολόγος και λέκτορας επί πολλά χρόνια στη Γερμανία και εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως καθηγητής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, την οποία και διηύθυνε από το 1985 έως το 2001. Θεωρείται από τα ιδρυτικά μέλη της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη. Μετά τη συνταξιοδότησή του το 2002 ζει στο Κεφαλάρι Δράμας.
Αφηγήσεις
Το οδοιπορικό ενός μετανάστη (2016), Κέδρος

Το οδοιπορικό ενός μετανάστη – Παναγιώτης Αναστασιάδης

Το οδοιπορικό


Το oδοιπορικό ενός μετανάστη είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που γράφτηκε στο Κεφαλάρι Δράμας, στη μνήμη των γονέων του συγγραφέα, Γιωρίκα και Φωτεινής.
Ο Γιωρίκας ήταν το πρωτοπαλίκαρο του θείου του Σάββα Παπαδόπουλου (γνωστού με το προσωνύμιο Χάτζικας και αντίπαλου του Τοπάλ Οσμάν). Ο μεν Χάτζικας κρεμάστηκε, έλεγε ο Γιωρίκας, από τους Τούρκους, και ο ίδιος διέφυγε δύο φορές το θάνατο.
Το 1916 ο Γιωρίκας πολέμησε αντάρτης στα βουνά της Κερασούντος για την ανεξαρτησία του Πόντου. Έφυγε από τον Πόντο για το Βατούμ με τους γονείς του και στη συνέχεια για την Οδησσό. Το 1922 ήρθε στην Ελλάδα και διάλεξε για τόπο παραμονής του το Κεφαλάρι Δράμας.
Ο συγγραφέας πραγματεύεται την ελληνική μετανάστευση κατά τη δεκαετία του ’60, μετά τον καταστρεπτικό Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν τον ολέθριο Εμφύλιο. Περιγράφει τα προβλήματα προσαρμογής του Έλληνα εργαζόμενου στην ξένη κοινωνία, τα απατηλά όνειρά του, καθώς και την απόδοσή του ως βιομηχανικού εργάτη. Τέλος, ο συγγραφέας παρουσιάζει τη Γερμανία και την εν γένει συμπεριφορά του μεταπολεμικού Γερμανού προς τον Έλληνα μετανάστη.

Αφηγήσεις, Κέδρος, 2016, 176 σελ.

Πηγές: Πηγές: Biblionet, Κέδρος