Παναγιώτης Φάμελλος

Παναγιώτης Φάμελλος

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Παναγιώτης Φάμελλος ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στις ανθολογίες διηγημάτων “10 Ιστορίες του φανταστικού” εκδ. Αρχέτυπο, “Θρύλοι του σύμπαντος ΙΙ” εκδ. Συμπαντικές Διαδρομές και “Στοιχειωμένη πόλη” εκδ. Ars Nocturna, στο περιοδικό Συμπαντικές Διαδρομές και σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου. Έχει μεταφράσει το δοκίμιο του H. P. Lovecraft “Γάτες και Σκύλοι” από τις εκδόσεις Ars Nocturna. Η συλλογή διηγημάτων του με τίτλο “Μια πτώση πριν το τέλος” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες.
Μυθιστορήματα
49η σιωπή (2022), 24 γράμματα

Διηγήματα
Μια πτώση πριν το τέλος (2015), Παράξενες Μέρες

Συλλογικά έργα
10 ιστορίες του φανταστικού (2010), Αρχέτυπο
Στοιχειωμένη πόλη. Ανθολογία φανταστικού διηγήματος (2013), Ars Nocturna
Οι κήποι των κρεμασμένων. 15 ιστορίες με τους Cure (2018), Ars Nocturna

49η σιωπή – Παναγιώτης Φάμελλος

49η σιωπή


Παρακολουθούμε τους συνάδελφους Σωτήρη, Χάρη, Μαρίνα, Μανώλη και πρόσωπα του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και τη Δευτέρα το πρωί, την αγωνία τους για το ποια στάση θα κρατήσουν στη δουλειά, καθώς και τα παράλληλα προσωπικά τους προβλήματα και αδιέξοδα. Στο κρίσιμο σταυροδρόμι για την επόμενη μέρα, το παρόν και το παρελθόν τους αναμιγνύεται δίνοντας διφορούμενες προοπτικές. Μια νουβέλα για την εργασία και την αλληλεγγύη, τη new wave μουσική και το σινεμά, τις ανθρώπινες σχέσεις και τη μνήμη.

Η νουβέλα εμπνεύστηκε τον τίτλο της από το τραγούδι «48 σιωπές» του ελληνικού new wave συγκροτήματος «ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΔΕΡΑΙΟ» σαν η επόμενη στη σειρά σιωπή. Είναι γραμμένη χωρίς τελείες, με τη χρήση όλων των υπόλοιπων σημείων στίξης, σε μια προσπάθεια να αποδοθεί η ασφυκτική κι ασθμαίνουσα πραγματικότητα των προσώπων της ιστορίας με έναν σύγχρονο και άμεσο αφηγηματικό τρόπο.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2022, 216 σελ.

Μια πτώση πριν το τέλος – Παναγιώτης Φάμελλος

Μια πτώση


Ένας πλανήτης σε πορεία σύγκρουσης με τη γη, δυο τοίχοι που υψώνονται κάποια νύχτα στις δυο πλευρές μιας παρόδου και την απομονώνουν από την υπόλοιπη πόλη, σεισμοί που επαναλαμβάνονται κάθε βράδυ και σε διαφορετική συνοικία μιας πόλης, ένα Δευτεριάτικο πρωινό που κανείς δεν βγαίνει από το σπίτι του καθώς όλοι περιμένουν το τέρας, κάποιοι εργαζόμενοι που μετά το τέλος του ωραρίου τους ”συναντούν” τρόπους διαφυγής ενώ ένας άλλος βλέπει στο παιδί του το πρόσωπο του υπάλληλου που απέλυσε, μια βάφτιση στην οποία το κεντρικό πρόσωπο είναι ένας καλεσμένος και μια αναγγελία γάμου που αλλάζει τη ζωή ενός ηλικιωμένου, οι νυχτερινοί επισκέπτες μιας πρόσφατα χωρισμένης γυναίκας, ενός μοναχικού ένοικου πολυκατοικίας σε περίοδο διακοπών και ενός γιατρού που εργάζεται μετά τα μεσάνυχτα και τέλος οι πρώην, επόμενοι και μεθεπόμενοι κυρίαρχοι της ζωής του πλανήτη.
Διηγήματα της ”πτώσης”, της αναφοράς σε ”καθοδικές” καταστάσεις, όπου η κάθοδος δεν φτάνει απαραίτητα σε ένα οριστικό τέρμα και διηγήματα του ”τέλους”, όπου η κατάληξη είναι πιο συγκεκριμένη, είτε ελπιδοφόρα είτε ζοφερή.

Διηγήματα, Παράξενες Μέρες, 2015, 164 σελ.

Πηγές: Biblionet, Παράξενες Μέρες, 24 γράμματα