Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1964.
Είναι δικηγόρος το επάγγελμα και εμφανίστηκε στα γράμματα το 2017 με το βιβλίο του “Το μνημόσυνο”. Από τις εκδόσεις Βακχικόν επίσης κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του “Ο θάνατος του συλλέκτη” (2018) και “Θησαυρός” (2020).
Μυθιστορήματα
Το μνημόσυνο (2017), Εκδόσεις Βακχικόν
Ο θάνατος του συλλέκτη (2018), Εκδόσεις Βακχικόν
Ο θησαυρός (2020), Εκδόσεις Βακχικόν

Διηγήματα
Βραχέα ρήματα (2022), Εκδόσεις Βακχικόν

Δοκίμια-Μελέτες
Οι Ομηρικοί Έλληνες (1998), Μέτρον

Βραχέα ρήματα – Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος

ΒραχέαΕπτά μικρές ιστορίες


Επτά ιστορίες που ξεκινούν και τελειώνουν μ’ ένα ταξίδι. Ο κύκλος ολοκληρώνεται και κλείνει. Η κάθε ιστορία δίνει τη σκυτάλη στην επόμενη και όλες καταλήγουν στην ίδια αφετηρία. Δεν υπάρχει διαφυγή.

Ο ντετέκτιβ Πάνος Κουτσόπουλος έχει πάει ολιγόμηνες διακοπές, και ο συγγραφέας του Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος δεν χάνει την ευκαιρία να μας πυροβολήσει κατάστηθα με ένα μπουκέτο από επτά ευφυέστατες ιστορίες, έμπλεες κοινωνικού σχολιασμού και μεταφυσικής αγωνίας. Η γραφή του, όπως πάντα, καίρια, ασυμβίβαστη, αιρετική, αυτοσαρκαστική παίζει μαεστρικά και ακατάπαυστα με το φαίνεσθαι και το είναι των πραγμάτων, με την περιρρέουσα τρελή, πρωτόφαντη ατμόσφαιρα, με τις κατακερματισμένες «βεβαιότητες», το δισυπόστατο ή τρισυπόστατο της ανθρώπινης ψυχής.

Τώρα που ο ντετέκτιβ παίρνει τον χρόνο του, είναι ευκαιρία να προστρέξουμε στη λεπτοφυή ανάπτυξη χαρακτήρων και δομών –μακριά από την αστυνομική ίντριγκα–, αυτής της διαλεκτικής των συνθηκών που ο συγγραφέας πρωτοεισήγαγε στο ντεμπούτο του Το Μνημόσυνο και ανάγλυφα επανατοποθετεί και προωθεί στις μέρες μας.
Κανέλλος Τερζής

Διηγήματα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2022, 126 σελ.

Ο θησαυρός – Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος

Ο θησαυρός


Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Πάνος Κουτσόπουλος, ο επονομαζόμενος «Κουτσός», αναλαμβάνει ν’ ανακαλύψει ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από ανυπόγραφες απειλητικές επιστολές προς τον εργοδότη του Θεοδόση Τσαμπαρδά, πλούσιο επιχειρηματία και γκουρού του δικτυακού μάρκετινγκ, με μόνο περιεχόμενο τρεις λέξεις: Swiss Supercredit Bank. Που παραπέμπουν σε μια υπόθεση απάτης πριν κάποια χρόνια, μ’ εξιλαστήριο θύμα έναν συνεργάτη του Τσαμπαρδά.

Η αναζήτηση οδηγεί σ’ ένα χωριό της Μεσσηνίας πάνω από τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης, εκεί όπου ο ντετέκτιβ, ο εργοδότης του και οι άμεσοι συνεργάτες του σκοπεύουν παράλληλα να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στο χωριό αυτό μόλις έχει συμβεί ένας άγριος φόνος, που φαίνεται να σχετίζεται με μια άλλη αναζήτηση, αυτήν κάποιου αρχαίου θησαυρού. Εκεί θα συναντηθούν όλοι οι κυνηγοί και όλα τα θηράματα, σ’ ένα ραντεβού που μοιάζει μάλλον προκαθορισμένο.

Οι φόνοι θα συνεχιστούν, γιατί τελικά έτσι πρέπει να γίνει. Το μυστήριο καθώς εξελίσσεται προκύπτει τρομακτικότερο από αυτό που φαίνεται. Ο Πάνος Κουτσόπουλος θα φτάσει στη λύση, αλλά όμως δεν είναι αυτή που κατά βάθος επιθυμεί…

Ο Θησαυρός, προσχηματικός ή όχι, είναι βεβαίως το τρόπαιο, το βραβείο, η κινητήριος δύναμη, το El Dorado της ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ, αυτό που μας κινητοποιεί, αυτό που θέτει σε κίνηση τον μηχανισμό.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2020, 324 σελ.

Ο θάνατος του συλλέκτη – Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος
Δύο σημαδιακές -ίδιες- ημερομηνίες, δύο παράλληλες ιστορίες, ένας ντετέκτιβ που δεν έχει μούσκουλα, δεν είναι αλκοολικός ούτε καταραμένος ούτε υπόδειγμα λάιφ στάιλ… Αλλά ταυτόχρονα δεν είναι ένας συνηθισμένος καθημερινός τύπος της διπλανής πόρτας, ένας λογιστάκος των συναισθημάτων, αφού το κατσαβίδι το έχει για να βιδώνει στο μυαλό του τα απλά γεγονότα της ζωής ως παρακαταθήκες για φιλοσοφικές αναζητήσεις, που ενίοτε βοηθούν την αστυνομική ίντριγκα και συχνότερα την αποκρυπτογράφηση του αμφίδρομου παζλ της ζωής.
Οι ήρωες -έκαστος εφ’ ω ετάχθη- μιλούν απλά αλλά και σύνθετα και πολύπλοκα, ξεδιπλώνοντας αριστοτεχνικά και με σαφήνεια τις αλλεπάλληλες επιστρώσεις και τη σοφή λογική ακολουθία ενός σύνθετου zeitgeist, το οποίο έως την πλήρη κορύφωσή του θα έχει πολλά ακόμα επεισόδια-βινιέτες ζωής να μας δώσει.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2018, 186 σελ.

Το μνημόσυνο – Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος
Ένας δολοφόνος που εξομολογείται, ένας χασάπης που μορφώνεται ακατάπαυστα, μια παρέα από επιδειξιομανείς παντογνώστες σε ατέρμονες συζητήσεις, ο φύλακας του χρόνου και το ταξίδι στη γενέτειρά του για το μνημόσυνο ενός φίλου οδηγούν τον πρωταγωνιστή σ’ ένα οδυνηρό συμπέρασμα. Περιπλανώμενος στους δρόμους της πόλης του, ο ήρωας αναβιώνει το παρελθόν του. Ξεκινά τότε ένα δεύτερο ταξίδι, στις αναμνήσεις του.
Δύο παράλληλα ταξίδια τον ίδιο σκοπό: ένα μνημόσυνο.
Το “Μνημόσυνο” του Παναγιώτη Κωνσταντόπουλου είναι μια ιστορία τεσσάρων ημερών. Ξεκινά με μια γιορτή και τελειώνει μ’ ένα γλέντι. Περιγράφει την πραγματικότητα και την επίφασή της. Την πραγματικότητα και την άρνησή της.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017, 150 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μέτρον, Εκδόσεις Βακχικόν