Παναγιώτης Πετράκης

Ελληνες λογοτέχνες


Να το πεις της νύχτας σου
Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη
Στα χρόνια της κρίσης διαδραματίζεται στην Αθήνα μία μεταφυσική – αστυνομική ιστορία. Η εξέλιξή της θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της τυχαιότητας και των ανθρώπινων σχέσεων. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μαγικού ρεαλισμού, στο οποίο η εξιχνίαση ενός φόνου συμπορεύεται με όσα σημαντικά ορίζουν τις ζωές των ηρώων του: το τυχαίο, τη συντροφικότητα, την ευτυχία, την αβεβαιότητα την απώλεια.
Μια νύχτα στην Ελλάδα του 1998. Ενώ η ζωή στη χώρα κυλά αμέριμνα, ή σχεδόν αμέριμνα, δολοφονείται άγρια ο κύριος Μπαλωμένος, ανθρωπιστής, μεσοαστός. Η πολύτιμη συλλογή του από “κεφαλές του Ερμή”, το όνειρο κάθε φιλοτελιστή, εξαφανίζεται. Ο αστυνόμος Βελλής βάζει ως σκοπό της ζωής του τη διαλεύκανση του εγκλήματος, αν και τα στοιχεία που έχει στα χέρια του είναι ελάχιστα. Ο μυστηριώδης φόνος συνδέεται με τις ζωές έξι φίλων. Το μυθιστόρημα ακολουθεί δεκαέξι χρόνια σε δύο παράλληλους κόσμους: στον έναν παρακολουθεί την εξιχνίαση της δολοφονίας του συλλέκτη, στον άλλο τις ανατροπές που έφερε στις ζωές των ηρώων η οικονομική κρίση. Οι δύο κόσμοι επικοινωνούν μεταξύ τους με έναν υποδόριο τρόπο, συμπληρώνοντας κομμάτι – κομμάτι το παζλ της υπόθεσης.
Είναι η τυχαιότητα ή το φάντασμα του δολοφονημένου που σαν από μηχανής θεός ενώνει τους δύο κόσμους και επηρεάζει τη διερεύνηση του φόνου; Αναζητώντας τη λύτρωση, το πνεύμα του συλλέκτη είναι εξαρχής μια μεταφυσική παρουσία που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον των πρωταγωνιστών για το έγκλημα, τους καθοδηγεί στην εξιχνίασή του. Ποιος όμως έχει δολοφονηθεί αλήθεια; Ο συλλέκτης και ανθρωπιστής ή οι ζωές των ηρώων, θύματα του οικονομικού εγκλήματος που έχει συντελεστεί στη χώρα; Η ανακούφιση και η αισιοδοξία επιστρέφουν μέσα από την άσκηση της λυτρωτικής έξης των ανθρώπων: την τέχνη της επιβίωσης.
Παναγιώτης Πετράκης

Μυθιστορήματα
Να το πεις της νύχτας σου (2018)

Μελέτες – Δοκίμια – Οικονομία
Η τραπεζική χρηματοδότηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα 1844-1869 (1985)
Το παραγωγικό κύκλωμα βωξίτη, αλουμίνας, αλουμινίου, μεταποίησης αλουμινίου (1990)
Δημόσιος δανεισμός και η εξέλιξη βασικών τραπεζικών μεγεθών 1844-1869 (1994)
Επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη (1996)
Επενδυτικά κίνητρα για τις Μ.Μ.Ε. (1996)
Χρηματοοικονομική διαχείριση και χρηματοοικονομικό σύστημα (1999)
Αποτίμηση κινδύνου και επενδύσεων (1999)
Ζητήματα τραπεζικής οικονομικής (1999)
Χρηματοοικονομική διοίκηση και τραπεζική οικονομική (2002)
Αξιολόγηση επενδύσεων (2007)
Η επιχειρηματικότητα (2008)
Η ελληνική οικονομία: Προκλήσεις (2010)
Οι δύο πειρασμοί (2014)
Επιχειρηματικότητα και εκπαίδευση (2012)
Η έξοδος (2012)

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Παπαζήση, Ευρασία, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι., Εκδόσεις Ροπή