Παναγιώτης Πετράκης

Παναγιώτης Πετράκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Παναγιώτης Ε. Πετράκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1953.
Είναι Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου διατελεί Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ καθώς και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Sterling και διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ κατά τα έτη 2005-2009. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων και έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά.
Μυθιστορήματα
Να το πεις της νύχτας σου (2018), Ροπή

Δοκίμια-Μελέτες-Οικονομία
Η τραπεζική χρηματοδότηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα 1844-1869 (1985), Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Το παραγωγικό κύκλωμα βωξίτη, αλουμίνας, αλουμινίου, μεταποίησης αλουμινίου (1990), Εκδόσεις Παπαζήση
Δημόσιος δανεισμός και η εξέλιξη βασικών τραπεζικών μεγεθών 1844-1869 (1994), Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη (1996), Εκδόσεις Παπαζήση
Επενδυτικά κίνητρα για τις Μ.Μ.Ε. (1996), Εκδόσεις Παπαζήση
Χρηματοοικονομική διαχείριση και χρηματοοικονομικό σύστημα (1999), Σμπίλιας
Αποτίμηση κινδύνου και επενδύσεων (1999), Σμπίλιας
Ζητήματα τραπεζικής οικονομικής (1999), Σμπίλιας
Χρηματοοικονομική διοίκηση και τραπεζική οικονομική (2002), Πετράκης Ε. Παναγιώτης
Αξιολόγηση επενδύσεων (2007), Πετράκης Ε. Παναγιώτης
Η επιχειρηματικότητα (2008), Πετράκης Ε. Παναγιώτης
Η ελληνική οικονομία: Προκλήσεις (2010), Εκδόσεις Παπαζήση
Επιχειρηματικότητα και εκπαίδευση (2012), Ευρασία
Η έξοδος (2012), Ευρασία
Οι δύο πειρασμοί (2014), Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
Γενική οικονομική ανάπτυξη και μεγέθυνση (2018), Ροπή

Να το πεις της νύχτας σου – Παναγιώτης Πετράκης

Να το πεις


Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη

Στα χρόνια της κρίσης διαδραματίζεται στην Αθήνα μία μεταφυσική – αστυνομική ιστορία. Η εξέλιξή της θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της τυχαιότητας και των ανθρώπινων σχέσεων. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μαγικού ρεαλισμού, στο οποίο η εξιχνίαση ενός φόνου συμπορεύεται με όσα σημαντικά ορίζουν τις ζωές των ηρώων του: το τυχαίο, τη συντροφικότητα, την ευτυχία, την αβεβαιότητα την απώλεια.

Μια νύχτα στην Ελλάδα του 1998. Ενώ η ζωή στη χώρα κυλά αμέριμνα, ή σχεδόν αμέριμνα, δολοφονείται άγρια ο κύριος Μπαλωμένος, ανθρωπιστής, μεσοαστός. Η πολύτιμη συλλογή του από “κεφαλές του Ερμή”, το όνειρο κάθε φιλοτελιστή, εξαφανίζεται. Ο αστυνόμος Βελλής βάζει ως σκοπό της ζωής του τη διαλεύκανση του εγκλήματος, αν και τα στοιχεία που έχει στα χέρια του είναι ελάχιστα. Ο μυστηριώδης φόνος συνδέεται με τις ζωές έξι φίλων. Το μυθιστόρημα ακολουθεί δεκαέξι χρόνια σε δύο παράλληλους κόσμους: στον έναν παρακολουθεί την εξιχνίαση της δολοφονίας του συλλέκτη, στον άλλο τις ανατροπές που έφερε στις ζωές των ηρώων η οικονομική κρίση. Οι δύο κόσμοι επικοινωνούν μεταξύ τους με έναν υποδόριο τρόπο, συμπληρώνοντας κομμάτι – κομμάτι το παζλ της υπόθεσης.

Είναι η τυχαιότητα ή το φάντασμα του δολοφονημένου που σαν από μηχανής θεός ενώνει τους δύο κόσμους και επηρεάζει τη διερεύνηση του φόνου; Αναζητώντας τη λύτρωση, το πνεύμα του συλλέκτη είναι εξαρχής μια μεταφυσική παρουσία που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον των πρωταγωνιστών για το έγκλημα, τους καθοδηγεί στην εξιχνίασή του. Ποιος όμως έχει δολοφονηθεί αλήθεια; Ο συλλέκτης και ανθρωπιστής ή οι ζωές των ηρώων, θύματα του οικονομικού εγκλήματος που έχει συντελεστεί στη χώρα; Η ανακούφιση και η αισιοδοξία επιστρέφουν μέσα από την άσκηση της λυτρωτικής έξης των ανθρώπων: την τέχνη της επιβίωσης.
Παναγιώτης Πετράκης

Μυθιστόρημα, Ροπή, 2018, 460 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Ροπή