Παναγιώτης Ξηρουχάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Παναγιώτης Ξηρουχάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1977.
Είναι Διδάκτωρ Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τραγουδιστής των Pornostroika dadaifi που εντάσσονται στο ZERO ARTISTIC MOVEMENT (Z.A.M) αλλά και συντάκτης του περιοδικού ZERO GEOGRAPHIC και συνεργάτης της εφημερίδας «Αγώνας της Κρήτης» (http://agonaskritis.gr/). Το «Ποτέ δε θα με πιάσετε» είναι το τέταρτο έργο του. Έχει γράψει άλλα τρία έργα επιστημονικής φαντασίας και δυστοπίας: Ο Έκτορας το 2065 (2008), Ευρώπη το 2085 (2011) και Το Λυκόφως του τρόμου (2012).

Ο Έκτορας το 2065 – Παναγιώτης Ξηρουχάκης
Το βιβλίο «Ο Έκτορας το 2065» είναι το πρώτο της τριλογίας δυστοπίας και περιέχει τρεις ιστορίες που γράφτηκαν το χρονικό διάστημα 2000-2005.
«Ο Έκτορας το 2065» (η απαρχή της τριλογίας), «Εγώ ενάντια στον κόσμο» και ο «Μανιακός Δον Κιχώτης» (δυο ξεχωριστές ιστορίες, ανεξάρτητες με την τριλογία).

Διηγήματα, Εκδόσεις ΖΑΜ, 2008

Ευρώπη το 2085 – Παναγιώτης Ξηρουχάκης
Στο «Ευρώπη 2085» αναφέρομαι εκτενώς σε μία μορφή άσκησης πολιτικής καικοινωνικής εξουσίας, την Ψυχοϊστορία. Η έννοια αυτή βέβαια δεν είναι δική μου επινόηση. Ψυχοϊστορία είναι η φανταστική επιστήμη που επινόησε τη δεκαετία του 40 ο συγγραφέας Ισαάκ Ασίμοφ. Σύμφωνα με τη Ψυχοϊστορία η μελέτη της συμπεριφοράς μεγάλων ομάδων ανθρώπων μπορεί να προβλέψει τη γενικότερη ροή των μελλοντικών γεγονότων.
Ο Ασίμοφ φαντάζεται λοιπόν την άσκηση πολιτικής με τη χρήση της Ψυχοϊστορίας στο μακρινό μέλλον.
Το «Ευρώπη 2085» αποτελεί τη συνέχεια του «Έκτορας το 2065» που εκδόθηκε το 2008.
Λίγα λόγια για εκείνο το διήγημα πιστεύω ότι είναι απαραίτητα.
To 2065 ο Τάκης Φωτόπουλος είναι φαντάρος του Ευρωπαϊκού στρατού.
Η Ε.Ε. είναι πανίσχυρη καικυρίαρχη στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα έχοντας αφήσει πίσω τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο «ήρωας» μας στέλνεται με τη μονάδα του στη Θεσσαλονίκη να πολεμήσει ενάντια σε μία αραβοκινέζικη «τρομοκρατική» ομάδα. Η αλήθεια είναι άλλη και ο ήρωας μας θα το μάθει με το σκληρό τρόπο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κρύβουν ταπραγματικά γεγονότα επιμελώς από το λαό.
Μία παρανοϊκή ομάδα «Μάγων» έχει εφεύρει ένα αέριο που μετατρέπει τον άνθρωποσε λύκο και επαναστατούν ενάντια στην Ε.Ε. Τελικά οι «Μάγοι» από δικό τους λάθος χάνουν. Η Ε.Ε παρουσιάζει τα γεγονότα όπως τη βολεύει. Ο Τάκης που σώζεται παρουσιάζεται από τους Ευρωπαίους ηγέτες σαν ήρωας με το ψευδώνυμο Έκτορας. Πάντα χρειάζεται ένας ήρωας. Ο Τάκης δέχεται τον ρόλο του Έκτορα αν και αισθάνεταιότι ξεπουλιέται, ότι προδίδει τον εαυτό του. Όμως άδικος ο κόπος. Υπάρχουν και άλλοι «Μάγοι» που χτυπάνε άγρια και αιφνιδιάζουν τους πάντες. Ο πόλεμος ξεκινά ξανά στην Ευρώπη του 2065…
Τη συνέχεια λοιπόν του «Έκτορας το 2065», θα τη διαβάσετε στο «Ευρώπη 2085», μία ιστορία αρνητικού φουτουρισμού (και πολιτικής επικαιρότητας δυστυχώς).
Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω για την ηθική βοήθειά τους το Λάμπρο Βενέτη, τα μέλη του Zeroartistic Movement και την εφημερίδα «Αγώνας της Κρήτης».
Το δεύτερο βιβλίο «Ευρώπη το 2085», είναι η συνέχεια της ιστορίας “Έκτορας το 2065”.

Διηγήματα, 2011

Το Λυκόφως του τρόμου – Παναγιώτης Ξηρουχάκης
Το «Λυκόφως του Τρόμου 2085» αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας μου για τις περιπέτειες του Έκτορα σε μία μελλοντική Ευρώπη. Το πρώτο μέρος της τριλογίας είναι το διήγημα «Έκτορας το 2065» (2008) που περιέχεται στην ομώνυμη συλλογή διηγημάτων που κυκλοφόρησε το 2008, ενώ το δεύτερο είναι το διήγημα «Ευρώπη το 2085» που κυκλοφόρησε το 2011.

Διηγήματα, 2012

Ποτέ δε θα με πιάσετε – Παναγιώτης Ξηρουχάκης
Καμένη ιστορία ή πραγματικότητα;
Και τελικά ο Τσακ Λόντον είχε δίκιο;
… Ένα δυστοπικό έργο για τον ολοκληρωτικό νεοφιλελευθερισμό, τους ”ηττημένους” και τους ”νικητές”.
Για το επερχόμενο τέλος και τα μεγάλα ερωτηματικά μπροστά του.

Διηγήματα, Οσελότος, 2019, 32 σελ.

Διηγήματα
Ο Έκτορας το 2065 (2008), Εκδόσεις ΖΑΜ
Ευρώπη το 2085 (2011)
Το Λυκόφως του τρόμου (2012)
Ποτέ δε θα με πιάσετε (2019), Οσελότος

Πηγές: Biblionet, Οσελότος