Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο και σπούδασε Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακό στις Κλασικές Σπουδές στο King’s College London και το 2008 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας από την École Pratique des Hautes Études της Σορβόννης. Είναι συνεργάτης της Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας (Ε.Ε.Σ.Ι.) του ΓΕΕΘΑ, της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (Υ.Ι.Ν.) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.). Εργάζεται ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης. Έχει διδάξει Ναυτική Ιστορία σε πανεπιστήμια και στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την περίοδο 2012-1016 εργάστηκε στη Ντόχα του Κατάρ ως Naval Education Manager για λογαριασμό της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems. Έχει εκδώσει τις επιστημονικές μονογραφίες «Περικλής Αργυρόπουλος. Ο θεμελιωτής της Ελληνικής Ναυτικής Ισχύος» (2008), «Μέγα γαρ το της Θαλάσσης Κράτος. Η Ναυτική Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» (2016) και «Κανόνια ή Τορπίλες; Τα στρατηγικά Διλήμματα του Πολεμικού Ναυτικού και οι Μεγάλες Δυνάμεις» (2018). Το έργο «Στο Mάτι του πυρός» αποτελεί την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια στον χώρο του μυθιστορήματος. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Στο Μάτι του Πυρός (2019), Υδροπλάνο
Δοκίμια-Μελέτες-Ναυτιλία
Περικλής Αργυρόπουλος (2009), Τάλως Φ.
Μέγα γαρ το της θαλάσσης κράτος (2016), Σμυρνιωτάκη
Στο Μάτι του Πυρός – Παναγιώτης Φουράκης
23-07-18
Ο Σήφης Παθιακάκης ξεκίνησε εκείνο το πρωί για να πάει για μπάνιο στο Ζούμπερι με τον αγαπημένο του γιο Μιχάλη. Η γυναίκα του Ζωή, που στη μεγάλη πυρκαγιά της Ηλείας το 2007 είχε χάσει πολλά συγγενικά της πρόσωπα, τον ενημέρωσε τηλεφωνικά πως μεγάλη φωτιά είχε ξεκινήσει από το Νταού Πεντέλης. Μπαμπάς και γιος ξεκίνησαν καθυστερημένα για να επιστρέψουν αλλά η τροχαία, διακόπτοντας την κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος, τους έστειλε στο Μάτι.
Η Δήμητρα Αγγελοπούλου προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τους δαίμονες που ξύπνησε μέσα της το διαζύγιο που πήρε από τον Μάριο, όταν δέχτηκε την πρόσκληση της χήρας φίλης της Αθηνάς να πάει με τα δυο παιδιά της στο Μάτι για διακοπές. Εκεί οι δυο φίλες προσπαθούσαν να αναλύσουν τα αίτια της προσωπικής τους δυστυχίας, όταν η φωτιά τις αιφνιδίασε και τις ανάγκασε να βγουν τρέχοντας από το σπίτι για να σωθούν.
Ο Χαρίλαος και η Αρετή Κανελλοπούλου κάθε χρόνο παραθέριζαν με τα δυο εγγονάκια τους στο Μάτι. Από κοντά ήταν και άλλοι προσωπικοί φίλοι του ηλικιωμένου ζεύγους. Όταν ξέσπασε η φωτιά, έτρεξαν όλοι προς την παραλία για να σωθούν.
Τρεις διαφορετικές ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα, αναδεικνύοντας την αγωνία των πρωταγωνιστών να σωθούν από το ανελέητο κυνήγι της φονικής πυρκαγιάς. Τρεις διαφορετικές ιστορίες από τις εκατοντάδες που εξελίχθηκαν στο Μάτι Αττικής τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018. Μια τραγική μέρα που άλλαξε για πάντα την Ελλάδα…
Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2019, 362 σελ.
Μέγα γαρ το της θαλάσσης κράτος – Παναγιώτης Μ. Φουράκης
Η Ναυτική ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου
Η μελέτη πραγματεύεται τη ναυτική διάσταση του Πελοποννησιακού Πολέμου δίνοντας έμφαση, όχι μόνο στις μικρές και μεγάλες ναυμαχίες που διεξήχθησαν στις ελληνικές θάλασσες, αλλά σε ένα ευρύτερο “θαλάσσιο” πλαίσιο που περιλαμβάνει γεωπολιτικές προσεγγίσεις, στρατηγικούς σχεδιασμούς, τακτικές κινήσεις, οικονομικούς υπολογισμούς και διπλωματικές διαδικασίες που σχηματοποιούν αυτό που η έρευνα ονομάζει “ναυτική ισχύς” και που, λόγω της στρατιωτικής φυσιογνωμίας των εμπολέμων, έρχεται αναπόφευκτα σε σύγκρουση με το μεγάλο αντίπαλο δέος της, τη “χερσαία ισχύ”. Ακολουθώντας την κλασική επιστημονική χρονολογική διάκριση της σύγκρουσης σε τρεις φάσεις (Αρχιδάμειος Πόλεμος, Σικελική Εκστρατεία, Ιωνικός Πόλεμος) και συνοδεία δεκάδων αναλυτικών χαρτών, η μελέτη παρακολουθεί και αναλύει την κλιμάκωση των συγκρούσεων, αποδεικνύοντας ότι ο Πελοποννησιακός Πόλεμος ήταν ένας κατά βάση ναυτικός πόλεμος, αφού όχι μόνο κρίθηκε στη θάλασσα, αλλά προκειμένου να προκύψει το αποτέλεσμά του έπρεπε η Πελοποννησιακή Συμμαχία να επαναπροσδιορίσει τον παραδοσιακό χερσαίο της προσανατολισμό και, με την εμπλοκή του παραδοσιακού εξ Ανατολών εχθρού του ελληνισμού, των Περσών, να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ναυτικής ισχύος, που αποτελούσε προνομιακό πεδίο δύναμης της Αθηναϊκής Συμμαχίας.
Ναυτική τέχνη και επιστήμη, Σμυρνιωτάκη, 2016, 648 σελ.
Περικλής Αργυρόπουλος – Παναγιώτης Μ. Φουράκης
Ο θεμελιωτής της ελληνικής ναυτικής ισχύος
Το βιβλίο αυτό της Ναυτικής Ιστορίας του Δρα Παναγιώτη Φουράκη αναδεικνύει το μεγαλείο τού Έλληνα αξιωματικού ο οποίος σε περιόδους δύσκολες για τον Ελληνισμό, αναλαμβάνει θεωρητικές και πρακτικές πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην υλική και ψυχολογική ενίσχυση του Πολεμικού ναυτικού. Μέσα από την ενδελεχή ανάλυση τής στρατιωτικής και πολιτικής σκέψης και δράσης τού ανθυποπλοίαρχου Περικλή Αργυρόπουλου, καταγράφεται ο στρατηγικός προσδιορισμός των εθνικών συμφερόντων και η τακτική πραγματοποίηση αυτών, όλα ενταγμένα μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της περιόδου που εκκινεί από τον ατυχή ελληνο-τουρκικό πόλεμο του 1897 και καταλήγει στο θρίαμβο των Βαλκανικών Πολέμων, με έμφαση στο ναυτικό αγώνα και την προπαρασκευή του. Ο συγγραφέας αποδεικνύει τις διαχρονικές αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό προσφέροντας ένα σημαντικό οδηγό όχι μόνο για τους έλληνες αξιωματικούς αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη μελέτη της στρατιωτικής ιστορίας.
Ναυτιλία, Τάλως Φ., 2009, 172 σελ.
Πηγές: Biblionet, Υδροπλάνο, Σμυρνιωτάκη, Τάλως Φ.