Πέραμα – Η ιστορία του

perama

Το Πέραμα είναι προάστιο του Πειραιά που αποτελεί το δυτικότερο άκρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Είναι αυτόνομος δήμος της περιφέρειας Αττικής και συγκροτείται από τους συνοικισμούς Πέραμα, Καριώτικα και Νέο Ικόνιο.

Perama001

Το Πέραμα βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της Αθήνας και απέχει 14,7 χλμ. από το κέντρο της πόλης, ενώ συνορεύει με τους δήμους Χαϊδαρίου (βόρεια) και Κερατσινίου (ανατολικά). Η νότια πλευρά του Περάματος βρέχεται από τον όρμο του Κερατσινίου, ενώ η δυτική του πλευρά συναντά τα νερά του στενού της Σαλαμίνας (Σύμφωνα και με τα παραπάνω, το όνομα του Περάματος μάλλον οφείλεται στη θέση του, η οποία αποτελεί «πέρασμα» από το ηπειρωτικό μέρος της Αθήνας και του Πειραιά προς τη Σαλαμίνα).

Το Πέραμα είναι μια περιοχή χαρακτηριστικά βραχώδης. Μάλιστα, το έδαφος του παρουσιάζει κλίσεις που σε μερικά σημεία ξεπερνούν το 30%. Ο δήμος αναπτύσσεται από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το υψόμετρο των 266 μέτρων (κορυφή Αγίας Τριάδας), και συμπεριλαμβάνει κομμάτια και από τις δύο πλαγιές του Αιγάλεω.

Κατά την αρχαιότητα η περιοχή του Περάματος είχε την ονομασία Αμφιάλη. Σε μία από τις κορυφές του όρους Αιγάλεω που εντάσσονται στο Δήμο Περάματος, θεωρείται πως βρισκόταν η θέση από την οποία ο Πέρσης αυτοκράτορας Ξέρξης παρακολούθησε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480π.Χ.). Η κορυφή αυτή αποκαλείται από τους κατοίκους του Περάματος «Θρόνος τού Ξέρξη».

nafpigeia
Το σύγχρονο Πέραμα αποκτά τη μορφή μικρού οικισμού τη δεκαετίας του 1920, όταν αρκετοί πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο αναζητούν σε αυτή τη περιοχή την καινούργια τους ζωή. Το 1928 ιδρύονται τα πρώτα ναυπηγεία του Περάματος. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα την άφιξη νέων κατοίκων, ως επί το πλείστον νησιωτών.

Το 1934 ιδρύθηκε η Κοινότητα του Περάματος, με απόσπασή της από το Δήμο Πειραιά, ενώ 30 χρόνια αργότερα, το 1964, το Πέραμα αναγνωρίζεται ως Δήμος. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά και την αύξηση του πληθυσμού των κατοίκων του Περάματος στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

perama9

Οι ταβέρνες κάποτε στο Πέραμα

Η παρουσία, μέχρι τη δεκαετία του ’60, αρκετών παραθαλάσσιων ταβερνών και λαϊκών νυχτερινών κέντρων αντανακλά το λαϊκό χαρακτήρα της περιοχής που διατηρείται μέχρι τις μέρες μας.

perama6

Χαρακτηριστικό σημείο στις αναμνήσεις των κατοίκων του Περάματος από εκείνη την εποχή αποτελεί το τραμ που μέχρι το 1977 εκτελούσε τη γραμμή Πειραιάς – Πέραμα. Το τρενάκι αυτό, εκτός από βασικό μέσο συγκοινωνίας, ταυτόχρονα αποτελούσε σύμβολο της περιοχής του Περάματος. Με το πρόγραμμα επεκτάσεων του Τραμ Αθήνας, προβλέπεται η επαναφορά του με γραμμή που θα ξεκινάει από το ΣΕΦ και μέσω Πειραιά θα καταλήγει στο Πέραμα.

Παλιοί κινηματογράφοι στο Πέραμα ήσαν το ΑΣΤΕΡΑΚΙ, η ΑΥΡΑ, το ΚΥΜΑ και το ΛΕΝΑ.
Σήμερα λειτουργεί μόνο το Σινέ Πέραμα κάτω από την αιγίδα του ΔΗΠΟΠ Περάματος.

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Το Πέραμα είναι γνωστό για την παρουσία και τη δραστηριοποίηση σε αυτό της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Η ζωή στο Πέραμα είναι στενά συνδεδεμένη με την δραστηριότητα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής εργάζεται στα ναυπηγεία του Περάματος. Ωστόσο η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αποτελεί έναν από τους πιο επικίνδυνους εργασιακούς χώρους στην Ευρώπη με μεγάλο αριθμό εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων με πιο πρόσφατο μαζικό δυστύχημα αυτό της 24 Ιουλίου 2008. Χαρακτηριστική είναι επίσης η καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη Ζώνη.

activemember Λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης συχνά πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις εργαζομένων στο Πέραμα, ενώ την κατάσταση έχει στιγματίσει και το συγκρότημα Active Member, ένα από τα πιο σημαντικά Hip Hop-Low Bap συγκροτήματα στην Ελλάδα, τα μέλη του οποίου είναι κάτοικοι Περάματος, με το τραγούδι Είναι Θυσία.

Τα παραπάνω κείμενα είναι από την Βικιπαίδεια

Χρονολόγιο
1932 Η SHELL αγοράζει ένα κομμάτι γης και αρχίζει την κατασκευή εγκαταστάσεων.

1939 Το κράτος απαλλοτριώνει τμήμα της παραλίας με στόχο την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.
Το Πέραμα ήδη έχει γίνει τόπος εξοχής και εκδρομής για ολόκληρο τον Πειραιά, με πευκοδάσος που έφθανε μέχρι την αμμουδιά. Αυτό κράτησε ως το 1955-60.
Η παραλία του Περάματος χρησιμοποιόταν για μπάνιο μέχρι το 1975.
Ως το 1958 -60 τα βραχάκια του Νέου Ικονίου, κάτω από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, φιλοξενούσαν κάθε Καθαρή Δευτέρα, Πρωτομαγιά και της Αναλήψεως- Μαλλιαρή – εορταστές. Το ίδιο και τις αργίες. Και κάποιους λουόμενους.
Ομως όλα αυτά κάποια στιγμή θα σταματούσαν.

1945 Η Εκκλησία φερόμενη ως ιδιοκτήτης αρχίζει να πουλάει οικόπεδα στην περιοχή του Περάματος. Το Πέραμα μεγαλώνει εντυπωσιακά. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της υπαίθρου, κυνηγημένο από κακουχίες και διωγμούς βρίσκει διέξοδο στην περιοχή αναζητώντας εργασία.

1951 Ξεκινάει σταδιακή ένταξη στο σχέδιο πόλης χωρίς να λαμβάνεται πρόνοια για ρυμοτομία και κοινόχρηστους χώρους
== Οι εταιρίες ΒΡ, ELVIN, TOTAL και EL PETROL ξεκινούν τη δημιουργία των εγκαταστάσεών τους. Η λειτουργία τους άρχισε το 1964.
Το ίδιο κράτος που αναπτύσσει τον οικισμό, φροντίζει και για την παράλληλη ανάπτυξη των εταιρειών πετρελαιοειδών.
Οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στο Πέραμα καλύπτουν σήμερα έκταση 300 περίπου στρεμμάτων και βρίσκονται ανάμεσα σε κατοικημένες περιοχές. Διαθέτουν αποθηκευτική ικανότητα 175.000 κυβικών μέτρων, αποτελώντας το 15% του συνόλου των αποθηκευτικών χώρων πετρελαιοειδών της Ελλάδας. Στις εγκαταστάσεις αυτές διακινούνται καθημερινά 120-150 βυτιοφόρα, συνολικής χωρητικότητας τουλάχιστον 5.000 κυβικών μέτρων.
Σήμερα από την αποβάθρα ως το Νέο Ικόνιο, μετά τα εναπομένοντα ναυπηγεία, υπάρχουν 5 εταιρείες πετρελαιοειδών: SHELL HELLAS A.E. , BP GREECE LIMITED, TOTAL HELLAS A.E., EL PETROL A.E. και ΕΤΕΚΑ A.E. (στη θέση της ELVIN).
Στις εγκαταστάσεις αποθηκεύεται πλήθος επικίνδυνων υλικών: βενζίνες, καύσιμα αεροπορίας, φωτιστικό πετρέλαιο, ντίζελ , μαζούτ, άσφαλτος, αργό πετρέλαιο, ορυκτέλαια, εξάνιο, ακετόνη, τολουόλη ξυλένιο, μονοαιθυλενογλυκόλη, μεθυλαιθυλοκετόνη, τριχλωροαιθυλένιο, μεθανόλη και άλλα.
Το πλήθος των ατυχημάτων που έχουν συμβεί κατά καιρούς στην περιοχή πείθουν για την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων.

1965 Ο ΟΛΠ περιφράσσει τα 4.5 χιλιόμετρα της παραλίας, αποκόβοντας την πόλη από τη θάλασσα. Το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών παραχωρεί τα 350 αδιάθετα οικόπεδα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κοινωφελείς χρήσεις.

Τα χρόνια 1968 – 73 έγιναν πολλά έργα, όπως διαμόρφωση χώρων και ο δεύτερος δρόμος, ο γερμανικός, η σημερινή λεωφόρος Ειρήνης, όταν «δήμαρχος» ήταν ο συνταγματάρχης της Χούντας Κωνσταντίνος Κωττάκης.

Στις 4-12-1969 εγκαινιάστηκε το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, και το 1970 θεμελιώθηκε ο ναός της Παναγίας της Γιάτρισσας. Αλλοι ναοί είναι ο Αγιος Γεώργιος, ο Αγιος Νικόλαος, η Αγία Παρασκευή, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Ν.Ικόνιο, οι Ταξιάρχες, ο Προφήτης Ηλίας, η Αγία Τριάδα, και φυσικά η Μονή της Αγίας Μαρίνας στα ψηλά του Ν.Ικονίου.

Στις 3-8-1972, σκοτώθηκε σε τροχαίο που συνέβη με το αυτοκίνητό του στο Πέραμα, σε κέντρα του οποίου είχε εμφανιστεί πολλές φορές, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, καθώς μετά τη δουλειά πήγαινε για ψάρεμα στα βασιλικά της Σαλαμίνας.

Το 1986 ο ΟΛΠ με ανεξέλεγκτες επιχωματώσεις 800 στρεμμάτων και σχεδιάζοντας επιχωμάτωση άλλων 1500 στρεμμάτων μετατρέπει το Πέραμα σε μη παράλια περιοχή.

Το 1993 Ολοκληρώθηκε το σχέδιο πόλης.

Σημαντικό ρόλο στη ζωή της πόλης παίζουν οι πολιτιστικοί Σύλλογοι:
Πολιτιστική Ενωση Περάματος
Πολιτιστική Κίνηση Περάματος
Ενωση Γυναικών Περάματος
Εστία της Γυναίκας
Ενωση Κρητών
Ενωση Ποντίων Περάματος (ιδρύθηκε το 1965)
Σύλλογος Σαμίων – Ικαρίων (ιδρύθηκε το 1969) και άλλοι.

Πηγή πληροφοριών www.koutouzis.gr
perama11perama12perama13

ekeinos__ki_ekeinos
Από το Πέραμα είναι και το μουσικό συγκρότημα των “Εκείνος + Εκείνος“.
Ο Νίκος Καλλίνης γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Πέραμα. Αυτοδίδακτος μουσικός, γράφει τραγούδια από πολύ νεαρή ηλικία και έχει συμμετάσχει σαν κιθαρίστας και τραγουδιστής σε διάφορες μπάντες.
Τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία έγιναν το 1985, με το συγκρότημα των «Εναλλάξ» και το τραγούδι «Κόντρα» στη συλλογή «Συνταγή Αντί-Θανάτου» ενώ το 1986 κυκλοφόρησε το άλμπουμ με τίτλο το όνομα του γκρουπ.
Δύο χρόνια αργότερα ο Νίκος Καλλίνης μαζί με τον συνθέτη Κώστα Λογοθετίδη σχημάτισαν τους «Εκείνος+Εκείνος» με συνεχή δισκογραφική παρουσία από το 1991 έως το 2004.
Πολλά τραγούδια τους έγιναν επιτυχίες (Δεν θυμάσαι, Χειμωνιάτικα Μπαρ, Χρώματα, Είσαι ότι έχω, Παραισθήσεις, Τα λόγια κομμάτια, Αν η σιωπή μου κ.ά.) ενώ συνθέσεις τους ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα του τραγουδιού.

Επίσης και το συγκρότημα Enorasis the band που ιδρύθηκαν το 2011 και έχουν κυρίως pop/rock μουσικές επιρροές.
Ο Frontman του συγκροτήματος, Γιώργος Ελευθεράκης έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από την συμμετοχή του στον 4ο κύκλο του The Voice of Greece που προβλήθηκε από τον τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ.
Ο Γιώργος μπήκε στην ομάδα του Σάκη Ρουβά και άφησε το δικό του στίγμα στο μουσικό show.
Στα πλήκτρα και στα φωνητικά συναντάμε τον Βαγγέλη Μαρή ενώ στα ντραμς και στα φωνητικά τον Δημήτρη Αιγινίτη, που έχουν διανύσει χιλιόμετρα στην μουσική ήδη.
Το γκρουπ ολοκληρώνουν οι Γιάννης Φουρίκης και Γιώργος Αιγινίτης στην κιθάρα και στο μπάσο αντίστοιχα.

Επισκέψεις: 1.918