Πέραμα – Μικρή συμβολή

Πέραμα

Μικρή συμβολή στην ιστορία του

perama1Η ιδέα για τη συγγραφή αυτού του πονήματος γεννήθηκε από την παντελή έλλειψη οργανωμένων καταχωρημένων στοιχείων της πόλης μας για τις απώτερες εκείνες εποχές που είτε η περιοχή έμενε ακατοίκητη είτε βρισκόταν στη διαδικασία οίκησης, χωρίς όμως να υπάρχει, λόγω των ιστορικών εθνικών συμφορών, σχέδιο και μελέτη για τη μεταφορά των ξεριζωμένων συμπατριωτών μας. Τα ζητήματα αυτά κυριάρχησαν κι έτσι τα στοιχεία πληροφόρησης μας για τα πριν του 1940 χρόνια μένουν αρκετά σπάνια, σκοτεινά και δυσερεύνητα.

Παρ’ όλα αυτά, στηριζόμενοι στις προφορικές μαρτυρίες και σε προσωπικά αρχεία (εφημερίδες, δημοσιεύσεις, απογραφές κ.λπ.) θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε αυτό το κενό επιχειρώντας την εξιστόρηση αυτής της κρίσιμης περιόδου της πόλης μας. θα καταθέσουμε δηλαδή τις πληροφορίες μας, όσο γίνεται με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα των κανόνων της ιστορικής έρευνας και μελέτης.

Για το λόγο αυτό, το έργο μας θα περιοριστεί, σε πρώτη φάση, στην περίοδο της αρχαιότητας, των βυζαντινών χρόνων, της τουρκοκρατίας και της κατοχής. Ένα ειδικό κεφάλαιο θα αφιερωθεί στους χρόνους της ελληνικής επανάστασης, για να ολοκληρώσουμε αυτή την εξιστόρηση της γέννησης και της πρώτης ανάπτυξης της πόλης μας έως το 1945.

Το χρονολογικό αυτό όριο θεωρούμε σημαντικό, όχι τόσο από τυπική διευκόλυνση, όσο από τη δημιουργία νέων δεδομένων με τη διάρρηξη των δομών που είχαν παγιωθεί de facto ως εκείνο το έτος. Η πληθυσμική, κοινωνική και οικονομική έκρηξη που ακολούθησε τα αμέσως μετά την απελευθέρωση χρόνια, δικαιώνει, νομίζουμε, κι επιβάλλει μια τέτοια διαίρεση του όλου έργου.
Γιάννης Παπαοικονόμου

Ο Γιάννης Παπαοικονόμου γεννήθηκε στον Πειραιά και διαμένει στο Πέραμα από το 1953.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που εγκατέλειψε διωκόμενος από τη Χούντα στα 1967.
Στο Παρίσι όπου κατέφυγε, σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια της Σορβόνης (PARIS IV – PARIS I), απ’ όπου απέκτησε δύο πτυχία (1973), ένα Master (1974) και το Doctorat του (1977), με θέμα διατριβής του «Τα ελληνικά επιτύμβια ανάγλυφα του Μουσείου του Λούβρου».
Εδίδαξε Κλασσική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης από το 1979 έως το 1986. Καθηγητής των Σχολών Ξεναγών του ΕΟΤ, δίδαξε Αρχαία Ιστορία, Κλασσική Αρχαιολογία, Μυθολογία και Τουριστική Γεωγραφία, στην Αθήνα, την Κρήτη, τη Ρόδο και τη Μυτιλήνη, από το 1980 έως το 2002.
Έχει γράψει πολλά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και γαλλικά περιοδικά καθώς και «Σημειώσεις Αρχαίας Ιστορίας και Κλασσικής Αρχαιολογίας» στις Σχολές Ξεναγών.
Εχει εκδόσει τα ποιητικά Βιβλία «Τα Υλικά της Μνήμης» (Αθήνα 2000) και «Διάφανο Αμμα» (Αθήνα 2004) καθώς και την ιστορική μελέτη «Πέραμα – Μικρή συμβολή στην ιστορία του» (Αθήνα 2004).
Διετέλεσε διευθυντής του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Περάματος.

324 views