Περικλής Στέλλας

Ελληνες λογοτέχνες

Ο Περικλής Στέλλας άρχισε να παλεύει με τη δημοσιογραφία το 1979. Ξεκινώντας μαθητής λυκείου ακόμα, από το επαρχιακό ρεπορτάζ στην εφημερίδα “Ελληνικός Βορράς” και το αθλητικό ρεπορτάζ στα “Σπορ του Βορρά”. Έχει εργαστεί στις εφημερίδες “Θεσσαλονίκη”, “Αθλητική Ηχώ”, “Μπάλα”, “Ελεύθερος Τύπος”, “Φως των σπορ”, “Cosmos των Σπορ”, στα περιοδικά “Γκολ”, “Active”, και “Down Town”, και από το 2002 εώς και το 2016 ήταν διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της εφημερίδας “Goal”.
Γνώρισε για πρώτη φορά τα ερτζιανά,μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ το 1986 και στην μαγεία του ραδιοφώνου παρέμεινε (ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΣΠΟΡ 103 FM, SPOR FM, REAL FM και ARENA FM).
Ξεκίνησε τηλεόραση το 1986 στο αθλητικό τμήμα της ΕΤ1, αρχικά, και μετέπειτα της ΕΡΤ3, όπου παρέμεινε μέχρι και το 1993, όταν και μεταπήδησε στο MEGA CHANNEL, όπου εργάστηκε μέχρι και την άνοιξη του 2012. Έχει ταξιδέψει σε όλο το κόσμο με εκατοντάδες ρεπορτάζ και περιγραφές αγώνων.
Έχει γράψει δύο βιβλία που σημείωσαν αξιοσημείωτη επιτυχία, “Νίκος Γκάλης, ένας θρύλος όπως τον έζησα από τον Γ.Ραμπότα” και “Θαμμένες στιγμές”.
Με σημαντική συνδικαλιστική δράση, καθώς διετέλεσε επί οκτώ χρόνια μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) και τέσσερα χρόνια μέλος της διοίκησης της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

Θαμμένες στιγμές
Είναι νόμος, η ιστορία του σήμερα να γράφεται την ίδια ακριβώς στιγμή που πραγματώνεται. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με την ιστορία του χθες. Που είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο από γεγονότα που δεν έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις και από κρίσεις που δεν έχεις τη δυνατότητα να αμφισβητήσεις.
Αυτό το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία του χθες που γράφτηκε, όμως, την ίδια ακριβώς στιγμή που πραγματώθηκε. Θαμμένες στιγμές και κρυμμένες αλήθειες.Στιγμές που έζησα με κορυφαίες προσωπικότητες του αθλητισμού.
Αυτό είναι.
Δεν ήμουν συμπαίκτης τους. Όχι. Ούτε συνεργάτης. Ούτε και φίλος με την βαθύτερη έννοια της λέξης. Όμως, υπήρχε σεβασμός και αλληλοεκτίμηση. “Παράσημο” στη διαδρομή ενός δημοσιογράφου.
Τις στιγμές αυτές τις μοιράστηκα μαζί τους και τους συνάντησα σε όλα. Σχεδόν σε όλα. Στα γκολ, στα κύπελλα, στις χαρές, στις απογοητεύσεις. Στις λύπες, στην αποθέωση, αλλά και στην κατακραυγή.
Ήμουν εκεί.
Ένα ντοκουμέντο ανάμεσα στη δημοσιογραφία και την ιστορία.
340 σελ.

Lisbeth, Ο Θεός έχει ορκιστεί
Η μορφή της γυναίκας που είχε δει στην προηγούμενη πτήση, είχε καρφωθεί στην σκέψη του, στο είναι του, στην ψυχή του. Όπου κι αν έστρεφε το βλέμμα του έβλεπε τη μορφή της. Το χαμόγελο της το οποίο τον μαγνήτισε από την πρώτη στιγμή που την αντίκρυσε. Η γεμάτη φλόγα, αλλά συνάμα τόσο λάγνα ματιά της ,τον αναστάτωναν κάθε στιγμή, κάθε λεπτό. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή του που είχε διαλυθεί στην κυριολεξία. Είχε χάσει την αυτοκυριαρχία του. Ποιος; Εκείνος που αποτελούσε τον αθλητή-κομπιούτερ, τον αθλητή που δεν δίσταζε να ρισκάρει ακόμη και στο τελευταίο δευτερόλεπτο και να μην αποτυγχάνει ποτέ. Εκείνος που ευγνωμονούσε τον Θεό, για το σπάνιο χάρισμα που του είχε δώσει. Να έχει την ικανότητα να παίρνει την ιδανική απόφαση σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
Ο κορυφαίος και μοναδικός Γάλλος σχολιαστής Ζαν Κλοντ Εσιέν πριν από έναν μόλις χρόνο, στο τελικό του φάιναλ φορ που είχε γίνει στην Οστάνδη, το πρώτο του φάιναλ φορ είχε πει: “Ακόμη και στο παιχνίδι του play station να τον βάλεις βάση των πιθανοτήτων έστω και μία φορά θα αστοχήσει. Στην ανθρώπινη πραγματικότητα δεν αστοχεί ποτέ. Δεν κάνει λάθος επιλογή ποτέ. Ούτε για μια στιγμή. Εάν ο Τζόρτναν θα μείνει αιώνια air ,ο Γκρέκο θα μείνει ως ο “parfait”” (τέλειος).
Εδώ και 48 ώρες όμως ο τέλειος παίκτης, ο Alessio Abietto Greco, ο γιος της Ιωάννας Καλαϊτζάκη και του Pietro Abietto, είχε γίνει αιχμάλωτος της γυναίκας που τον έκανε για πρώτη φορά στη ζωή του να χάσει κάθε έννοια ελέγχου…
…Ο Θεός είχε ορκιστεί…
Κάθε πάθος έχει το πεπρωμένο του…
308 σελ.

Μυθιστορήματα
Lisbeth, Ο Θεός έχει ορκιστεί (2018), Φερενίκη

Δοκίμια – Μελέτες – Ποδόσφαιρο
Θαμμένες στιγμές (2012), MVPublications

Συλλογικά έργα
Νίκος Γκάλης (2003), Μηνδρινός Μ.Ι.
Αθλητισμός και μέσα μαζικής επικοινωνίας (2009), Παν – Παν

Πηγές: Biblionet, MVPublications, Φερενίκη