Πόλυ Χατζημανωλάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Πόλυ Χατζημανωλάκη γεννήθηκε στην Κάλυμνο.
Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά έκανε το διδακτορικό της στη Στατιστική Φυσική στις Βρυξέλλες, κοντά στον νομπελίστα Ilya Prigogine. Κατόπιν εργάστηκε ερευνητικά στο Κέντρο Στατιστικής Μηχανικής και Θερμοδυναμικής του Πανεπιστημίου του Austin στο Τέξας, δίδαξε Φυσική σε μεταλυκειακό επίπεδο καθώς και στο Διεθνές Απολυτήριο (ΙΒ΄). Για δέκα χρόνια διηύθυνε το IB΄ στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα. Είναι μέλος του Γραφείου Εκπαιδευτικής Έρευνας των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα. Τελευταία ασχολείται συστηματικά με τα προγράμματα Βιωματικής Μάθησης, δημιουργώντας εκπαιδευτικό υλικό και πολυμεσικές παρουσιάσεις για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Συμμετέχει ως συντονίστρια στο Δίκτυο Καινοτόμων Σχολείων και έχει δημιουργήσει το Ιστολόγιο για θέματα μνήμης «Πινακίδες από Κερί». Είναι υπεύθυνη του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανάγνωσης Παιδικού Βιβλίου «Βιβλιοδρομίες» που τα τελευταία δέκα χρόνια διοργανώνεται από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα και έχει συμβάλει, κατά κοινή ομολογία, στο να μυηθούν οι μικροί μαθητές στην τέχνη της ανάγνωσης. «Οι Μέλισσες του Κάλβου» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
Μυθιστορήματα
Οι μέλισσες του Κάλβου τριγυρίζουν στα λιβάδια του Λινκολνσάιρ (2008), Ταξιδευτής
Τα αινίγματα του Ν’γκόρο (2010), Ροές

Ποίηση
Το αλφαβητάρι των πουλιών (2014), Εύμαρος

Πεζογραφία
Τρεις χάριτες στον τοίχο (οδοιπορική βιογραφία). 199 σκαλοπάτια (το παλίμψηστο ημερολόγιο) (2020), Εύμαρος

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Βωβόν ξύλον (2018), Εύμαρος
Άγγελος καλός (2021), Ιδιωτική Έκδοση (E-book)

Άγγελος καλός – Πόλυ Χατζημανωλάκη

Άγγελος καλόςΧρονικό μιας δοκιμασίας


Μιλώντας για τη ζωή με τη θεραπεία και τον καρκίνο, μια διαδικασία καταγραφών στο διαδίκτυο εδώ και ένα χρόνο χωρίς κλινικές λεπτομέρειες αλλά δημιουργώντας σχέσεις και βιώνοντας την αγάπη και τη δημιουργία και αυτό είναι κάτι που συνεχίζεται.

Σκέψεις, αισθήματα, συναισθήματα και κυρίως μια μεταμόρφωση, μια συμφιλίωση με την ίδια τη ζωή και τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο. Μια συμφιλίωση, ο Άη Γιώργης και ο Δράκος, είναι ο καλός Άγγελος, η διφυής μορφή (το καλό και το κακό) που συναντάμε την κάθε μέρα.
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη Μέλπω Αξιώτη, τη χρυσαλλίδα της γραφής και της ζωής.

Δοκίμιο, Ιδιωτική Έκδοση, 2021, 225 σελ.

Τρεις χάριτες στον τοίχο (οδοιπορική βιογραφία). 199 σκαλοπάτια (το παλίμψηστο ημερολόγιο) – Πόλυ Χατζημανωλάκη




ΤΡΕΙΣ ΧΑΡΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ
Ένα μεταχειρισμένο βιβλίο με ποιήματα του Ρόμπερτ Μπερνς, του “σκώτου αοιδού”. Ένα δωμάτιο που βλέπει στον απόκρημνο βράχο. Μια κοπέλα που διαβάζει μόνη σε ένα παγκάκι. Η γκριζάδα της βικτωριανής Ριβιέρας. Ο τάφος ενός σκύλου που αγαπήθηκε πολύ. Ο αρχέγονος φόβος του λαβύρινθου. Η επιθυμία να χαθείς σε δρομάκια με μισοσβησμένες ιστορίες ναυτικών και μυλωνάδων.
Η Πόλυ Χατζημανωλάκη είναι ένας άνθρωπος ταξιδευτής. Το βλέμμα της, βλέμμα πλάνητος και περιπλανώμενου ασκητή, εκκινεί από διαθλάσεις της μνήμης και ζητεί να απελευθερωθεί στις πιο απρόσμενες και μύχιες κοιλότητες του νου και της φαντασίας…

199 ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ
Οι βρετανικές νήσοι, βορειοδυτικά, και η ελληνική χερσόνησος με το αρχιπέλαγος, νοτιοανατολικά, σχηματίζουν αυτόν τον νοητό διάδρομο. Ανάμεσα, υπάρχει το σώμα της Ευρώπης, όπως σε γεωφυσικό άτλαντα, με σημειωμένες τις μεγάλες πόλεις, τα κάστρα, τα προϊόντα και τους πλωτούς ποταμούς. Η Πόλυ Χατζημανωλάκη ιχνηλατεί δρόμους σε έναν πηγαίο χάρτη πάνω σε αύλακες πολιτισμικής γεωγραφίας και φαντασιακής ελευθερίας, και οργανώνει ένα βλέμμα που εν πολλοίς αναγνωρίζεται εν τη γενέσει του…

Πεζογραφία, Εύμαρος, 2020, 194 σελ.

Βωβόν ξύλον – Πόλυ Χατζημανωλάκη




Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Κατάθεση ερευνητικής ανάγνωσης
Πρόκειται για μια προσωπική αφήγηση με ντοκουμέντα, το ημερολόγιο μιας ερευνητικής ανάγνωσης, ο τρόπος που διάβασα το Παπαδιαμαντικό έργο (ένα μέρος του δηλαδή).
Η ανάγνωση ως κουτί θαυμάτων.
Μια διαδρομή που νιώθω την ανάγκη να αφηγηθώ. Δεσίματα του λόγου, συμβολικές δρακοντοκτονίες, διπλά και ομοιώματα, σημάδια, μνημονοτεχνική των Κολλυβάδων, η ατέλειωτη εφηβεία της Φραγκογιαννούς, οι μαγικοί κήποι, η γλώσσα των μογιλάλων, το τραγούδι του κυρ Βοριά, το αντηχείο του κοχυλιού, τα πάθη της ταραντέλας, το “αυτίον της γης” και άλλοι μαργαρίτες της διαδρομής που κατά καιρούς έχω μοιραστεί στο ιστολόγιό μου ή έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά αλλά και άλλα καινούργια που αποφάσισα να συγκεντρώσω σε ένα βιβλίο.

Ερμηνεία και κριτική, Εύμαρος, 2018, 288 σελ.

Το αλφαβητάρι των πουλιών – Πόλυ Χατζημανωλάκη




ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Η Ραπουνζέλ φορά το πανωφόρι του αδελφού της
και κατεβαίνει από τη σκάλα του πύργου
στα άδεια δωμάτια.

Υπήρχε σκάλα τελικά
εσωτερική
και μπορούσε να ανεβοκατεβαίνει
όποτε ήθελε.

Για τα άλλα με το “ρίξε σκάλες τα μαλλιά σου”
Δεν ξέρω
δεν το πιστεύω
ήταν χαρακτήρας συγκρατημένος
εσωστρεφής

Ποίηση, Εύμαρος, 2014, 80 σελ.

Τα αινίγματα του Ν’γκόρο – Πόλυ Χατζημανωλάκη




Οι νεαρές γιατροί Βάλερι και Γκλάντυς “μια λευκή και μια μαύρη” βρίσκονται στην Αφρική ως μέλη μιας ανθρωπιστικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Η αποστολή τους εξελίσσεται σε περιπέτεια καθώς η μια από τις δυο ψάχνει παράλληλα να βρει τις ρίζες της και την άγνωστή της οικογένεια, και η άλλη να γνωρίσει σε βάθος τον τόπο και την ιστορία του.
Ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με την καθημερινότητα των παραγκουπόλεων της Κένυας, τη φτώχεια και το Έιτζ, αλλά, συγχρόνως, και με τον πλούτο των παραδόσεων και τη ζωική δύναμη της ψυχής της χώρας.
Η σαΐτα της γραφής, περνώντας μια στο παρελθόν μια στο παρόν, υφαίνει γοργά ένα αξιοθαύμαστο, λαβυρινθώδες αλλά αρμονικό σχέδιο: συνθέτει τις παράλληλες ιστορίες των ανθρώπων με τις επάλληλες πραγματικότητες του χώρου και του χρόνου.
Τα Αινίγματα του Ν’γκόρο είναι ένα βιβλίο με πλοκή στέρεα υφασμένη, όπου τα χαμένα, σκοτεινά νήματα του χθες πλέκονται με τα πολύχρωμα, τραχιά τού σήμερα και με τα, αόρατα ακόμα, φωτεινά τού αύριο.

Μυθιστόρημα, Ροές, 2010, 265 σελ.

Οι μέλισσες του Κάλβου τριγυρίζουν στα λιβάδια του Λινκολνσάιρ – Πόλυ Χατζημανωλάκη




Ήταν ο Κάλβος μελισσοκόμος; Μπορούν να βρεθούν τα ίχνη από το πέρασμά του στο Λινκολνσάιρ της Αγγλίας, όπου επέλεξε να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του;
Στην ίδια περιοχή χρόνια μετά, θα φοιτήσει ο δεκαεπτάχρονος έφηβος από την Ελλάδα, Πέτρος Ασλάνογλου, φιλοξενούμενος του Ιάκωβου Λογιάδη, ιδιόρρυθμου καθηγητή Μαθηματικών. Προσδοκίες που διαψεύδονται, ποδηλατικές εξορμήσεις στη βρετανική εξοχή, χτυποκάρδια και αγωνίες στα θρανία ενός αγγλικού κολεγίου, πρόβες για θεατρικές παραστάσεις, μια Λέσχη φυσιοδιφών και αρχαιοφίλων, κλέφτες του μελιού, ο δαφνοστεφής ποιητής Τέννυσον, ο Σεφέρης, συνομωσίες γηραιών καρμπονάρων, το ημερολόγιο μιας μελισσοκόμου, τα λάθη του κώδικα Ντα Βίντσι, σαν φωτεινά σωματίδια σκόνης, αντανακλούν, διασκορπίζουν και παρασύρουν στη δίνη τους όπως ένα σμήνος από μέλισσες θραύσματα από το παρελθόν.
Μέσα από τους ιριδισμούς προβάλλει η αλήθεια της παρουσίας του Έλληνα ποιητή Ανδρέα Κάλβου σε αυτή την πόλη του Λινκολνσάιρ.

Μυθιστόρημα, Ταξιδευτής, 2008, 336 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ταξιδευτής, Ροές, Εύμαρος