Πούλος Παν. Πούλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Πούλος Πούλος γεννήθηκε σε σπηλιά του Ελικώνα, τότε ακριβώς που έπεφταν οι τελευταίες τουφεκιές του μεγάλου πολέμου.
Μεγάλωσε στα βουνά και στα κοπάδια μέσα σ’ ένα πέλαγος από μαυροφόρες κι ορφανά. Όταν έγινε ένδεκα χρονών πήγε στην πρώτη Δημοτικού. Πέρασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία με υποτροφία, αλλά επειδή δεν ήταν και τόσο Έλληνας, δεν του έδωσαν εκείνη την υποτροφία. Σε λίγο η χούντα τον έδιωξε από τη σχολή του. Πήγε στη Βόρεια Αμερική. Εκεί φοίτησε σε αγγλόφωνα Πανεπιστήμια, φοίτησε και σε γαλλόφωνα, πήρε και μερικά πτυχία από αυτά, έμαθε και δυο-τρεις ξένες γλώσσες. Γύρισε στην Ελλάδα και έγινε δάσκαλος. Διάβασμα και βουνοκορφές, ομιλίες και παραγάδια, άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, γράψιμο βιβλίων.

Η ιστορία ενός ανθρώπου – Πούλος Πούλος του Παναγιώτη
Πρωταγωνιστής σε τούτη την ιστορία είναι η ελληνική πολιτεία. Μέγα πρόβλημά της τα αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία της ταυτότητάς της. Κύριο χαρακτηριστικό της η καχεκτικότητά της κι έτσι ο φόβος της. Φοβάται τα παιδιά του τόπου μας, φοβάται κυρίως τη λεβεντιά τους. Γι’ αυτό, μερικά από αυτά, τα καλύτερα, τα σκότωσε στις πλαγιές του Ελικώνα. Μερικά άλλα τα φόρτωσε σε καράβια με προορισμό την Εσπερία για να πλένουν πιάτα. Και τα υπόλοιπα, τα πιο πολλά τα έστειλε για δεκάξι χρόνια στα θλιβερά σχολεία της, μα για να τα ταπεινώσει. Και δε δίσταξε η κακούργα πολιτεία να στείλει στις μαύρες εξορίες ακόμα και τους ποιητές του τόπου μας!
Μέσα στις δεκαετίες όπλα της γερά τούτα εδώ τα δυο: ο παπάς με το παραμύθι κι ο χωροφύλακας με το πιστόλι. Τα τελευταία χρόνια έφτιαξε κι άλλο όπλο πολύ μοντέρνο, έφτιαξε τους “συνδικαλιστές” κι ονειρεύεται χάρη στη βοήθειά τους να χτίσει επιτέλους την ΑΓΟΡΑ, να γίνει κι εκείνη Ευρωπαία, να παγώσει και την ιστορία του τόπου μας σε τούτο ακριβώς το σημείο της τροχιάς της.
Κι ο Πέτρος Πέτρας συμπρωταγωνιστής σε τούτη την ιστορία, γεύεται όλα τα παραπάνω μέχρι το μεδούλι τους…

Μυθιστόρημα, Σύγχρονη Εποχή, 2006, 286 σελ.

Το δίλημμα – Πούλος Παν. Πούλος
Ο Δήμος κι η Νεφέλη, σπουδαγμένοι κι οι δυο, είναι άνεργοι εδώ και κάτι χρόνια. Από τη μια μεριά του Δήμου βρίσκεται ο ένας του παππούς που πολέμησε στο Γράμμο κι από την άλλη τη μεριά του ο άλλος του ο παππούς, ο συμμορίτης, που ζει κάπου εκεί στην ερημιά. Και μπροστά από τα μάτια των παιδιών η ζωή, ένα ορμητικό ποτάμι. Να αφεθούν στο ρεύμα του ποταμού, αυτά το βλέπουν πως εκείνο δεν τους θέλει. Να κολυμπήσουν κόντρα σε αυτό τρέμουν την ορμή του.
Και τα παιδιά άλλη γενιά δεν έχουνε εκτός από τη δική τους!

Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2019, 186 σελ.

Μυθιστορήματα
Η ιστορία ενός ανθρώπου (2006), Σύγχρονη Εποχή
Το δίλημμα (2019), Οσελότος

Πηγές: Biblionet, Σύγχρονη Εποχή, Οσελότος