Ρόμπιν Χομπ – Robin Hobb

Ξένοι λογοτέχνες


Λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Margaret Astrid Lindholm Ogden

Μαθητευόμενος εκτελεστής
Assassin’s Apprentice
Πλημμυρισμένο από μαγεία αλλά και συμφορές, ηρωισμό μα και ατίμωση, πάθος και περιπέτεια, ο Μαθητευόμενος Εκτελεστής σηματοδοτεί την εμφάνιση της πιο συναρπαστικής νέας φωνής στη λογοτεχνία του φανταστικού τα τελευταία χρόνια…
Ο νεαρός Φιτζ, νόθος γιος του ευγενή πρίγκιπα Σίβαλρι, μεγάλωσε στη σκιά της βασιλικής αυλής από το σκληρό σταβλάρχη του πατέρα του. Αντιμετωπίζεται σαν απόβλητος από όλους τους ευγενείς εκτός από το δαιμόνιο βασιλιά Σρουντ, που του διδάσκει κρυφά την τέχνη της δολοφονίας.
Γιατί στο αίμα του Φιτζ κυλά η μαγική Ικανότητα – και μια ακόμη πιο σκοντεινή γνώση ενός παιδιού που μεγάλωσε στους στάβλους μαζί με τα σκυλιά, αποδιωγμένο από την οικογένειά του.
Κι ενώ οι βάρβαροι πειρατές λεηλατούν τις ακτές, ο Φιτζ μεγαλώνει και ωριμάζει. Σύντομα θα αντιμετωπίσει την πρώτη του επικίνδυνη αποστολή, που θα τον κλονίσει. Και παρ’ ότι κάποιοι τον θεωρούν απειλή για το θρόνο, ίσως τελικά ο Φιτζ να αποδειχθεί το κλειδί για την επιβίωση του βασιλείου.

Στην υπηρεσία του βασιλιά
Royal Assassin
Ο νεαρός Φιτζ Σίβαλρι γίνεται ο καταλύτης που θα αλλάξει την πορεία ενός βασιλικού οίκου που διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο στη συναρπαστική αυτή ιστορία του παράκτιου βασιλείου των έξι Δουκάτων.
Ο Φιτζ επέζησε από την πρώτη του επικίνδυνη αποστολή ως βασιλικός εκτελεστής έχοντας μείνει σχεδόν παράλυτος. Καταρρακωμένος στο σώμα και στην ψυχή, είναι αποφασισμένος να καταπατήσει τον όρκο του στο βασιλιά Σρουντ και να εγκατασταθεί στα αφιλόξενα βουνά. Αλλά η αγάπη και κάποιες απρόσμενες εξελίξεις τον φέρνουν πίσω στην αυλή του Πύργου των Ελαφιών και στις θανάσιμες ίντριγκες της βασιλικής οικογένειας. Στο μεταξύ, ξεκινώντας ξανά τις άγριες επιθέσεις τους στην ακτή, οι πειρατές των Κόκκινων Καραβιών αφήνουν πίσω τους πυρπολημένα χωριά και σαλεμένα θύματα. Το βασίλειο δέχεται επίθεση και εκ των έσω, καθώς ο θρόνος του ταλαιπωρημένου βασιλιά απειλείται από την προδοσία. Αυτή την ώρα του ύψιστου κινδύνου, η μοίρα του βασιλείου ίσως να βρίσκεται στα χέρια του Φιτζ -και ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο εκτελεστής στη διάσωσή του ίσως απαιτήσει την ύστατη θυσία…
«Ένα βιβλίο που αξίζει πολλούς επαίνους. Η Hobb εμπλουτίζει την ιστορία της χρησιμοποιώντας εκφραστικά μέσα που κλιμακώνονται από το εξευγενισμένο ως το τολμηρό. Αλλά αυτό που τελικά αναδύεται πάνω απ’ όλα είναι η σώφρων, βαθιά περίπλοκη ανθρώπινη φύση». Locus.

Η τελευταία αποστολή
Assassin’s Quest
Ο Βασιλιάς Σρουντ δολοφονείται από το γιο του Πρίγκιπα Ρίγκαλ. Όπως και ο Φιτζ – ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν όλοι, μέχρι που ο Φιτζ ανασταίνεται από τον τάφο, βαθιά πληγωμένος στο σώμα και την ψυχή.
Εν τω μεταξύ το βασίλειο οδεύει προς την καταστροφή. Ο Ρίγκαλ έχει λεηλατήσει την πρωτεύουσα, ενώ ο νόμιμος διάδοχος, Πρίγκιπας Βέριτι, είναι χαμένος σε μια παράλογη, επικίνδυνη αναζήτηση. Αλλά μόνο η επιστροφή του Βέριτι -ή του αγέννητου διαδόχου του- μπορεί να σώσει τα Έξι Δουκάτα.
Ο Φιτζ δεν μπορεί να περιμένει. Σπρωγμένος από τις πικρές αναμνήσεις, αναλαμβάνει την τελευταία του αποστολή: να σκοτώσει τον Ρίγκαλ. Το ταξίδι του θα τον φέρει αντιμέτωπο με μεγάλες περιπέτειες, καθώς θα ανακαλύψει ότι διαθέτει τρομερές μαγικές δυνάμεις – που είτε θα τον καταστρέψουν είτε θα τον αναδείξουν σε κάτι μεγαλύτερο…

Καράβι της μαγείας
Ship of Magic
Η Μπίνγκταουν είναι το κέντρο του εμπορίου εξωτικών αγαθών και πόλη μιας ευγενούς τάξης Εμπόρων, οι οποίοι φημίζονται για τα ζωντανά καράβια τους, σπάνια σκαριά σμιλεμένα από ξύλο που ωριμάζει με μαγικό τρόπο, φτάνοντας μέχρι το σημείο να αποκτήσουν ψυχή.
Η κοινωνική και οικονομική επιβίωση των Βέστριτ, μίας από τις παλαιότερες οικογένειες της Μπίνγκταουν, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ζωντανό καράβι Βιβάσια. Για την Άλθεα Βέστριτ, το καράβι αποτελεί τη δικαιωματική κληρονομιά της, που της στέρησαν άδικα, μια κληρονομιά που είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει με κάθε τρόπο. Για το νεαρό ανιψιό της Άλθεα, τον Γουίντροου, που τον απέσπασαν βίαια από τις ιερατικές σπουδές του και τον ανάγκασαν να υπηρετήσει το καράβι, η Βιβάσια δεν αποτελεί παρά μια πλωτή φυλακή.
Αλλά ίσως τελικά η μοίρα της οικογένειας των Βέστριτ -και του καραβιού- να βρίσκεται στα χέρια ενός ξένου. Ο αδίστακτος πειρατής Κένιτ αναζητά τρόπους να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος των Νήσων των Πειρατών… και το πρώτο βήμα στο σχέδιό του είναι να κυριεύσει ένα ζωντανό καράβι, που θα υπακούει πιστά στη θέλησή του…

Μανιασμένο καράβι
The Mad Ship
Η Άλθεα Βέστριτ ανήκει πλέον στο πλήρωμα του ζωντανού καραβιού Οφηλία, αλλά μοναδικός σκοπός της ζωής της εξακολουθεί να είναι η Βιβάσια, το ζωντανό καράβι της οικογένειάς της, το οποίο θεωρεί δικαιωματική κληρονομιά της. Όμως τώρα η Βιβάσια βρίσκεται στα χέρια του αιμοσταγή αρχιπειρατή Κένιτ, που κρατά ομήρους τον ανιψιό της Άλθεα και τον πατέρα του. Στο μεταξύ, στην Μπίνγκταουν η δεινή οικονομική κατάσταση της οικογένειας των Βέστριτ οδηγεί τη νεαρή Μάλτα ακόμη βαθύτερα στα μαγικά μυστικά των Εμπόρων των Ρέιν Γουάιλντς. Και λίγο έξω από την Μπίνγκταουν, η Άμπερ ονειρεύεται τρόπους για να ρίξει ξανά στη θάλασσα τον Πάραγκον, το μανιασμένο καράβι…
Στο δεύτερο βιβλίο της νέας επικής σειράς της διάσημης συγγραφέως Robin Hobb συνεχίζεται η δραματική ιστορία των ζωντανών καραβιών και όλων εκείνων που εποφθαλμιούν να τα κατακτήσουν, σε μια συγκλονιστική αφήγηση που ξεχειλίζει περιπέτεια, έρωτα και, πάνω απ’ όλα, μαγεία.

Καράβι του πεπρωμένου
Ship of Destiny
Όταν η τρομακτική αλήθεια για την πραγματική φύση των ζωντανών καραβιών έρχεται στο φως, οι δράκοι και τα ερπετά απειλούν να αναδειχτούν στους κυρίαρχους που θα ορίσουν το πεπρωμένο ενός ολόκληρου κόσμου.
Η συναρπαστική κατάληξη σε μια εξαίρετη σειρά επικής φαντασίας.
Η δράκαινα Τιντάλια έχει απεγκλωβιστεί από τη θαμμένη πόλη των Πρεσβύτερων και πετά πλέον ελεύθερη πάνω από έναν κόσμο που έχει αλλάξει ριζικά. Την ίδια στιγμή στον Ποταμό του Ρέιν Γουάιλντς η νεαρή Μάλτα παλεύει απεγνωσμένα να σωθεί μέσα σε μια βάρκα που την κατατρώγει γοργά το όξινο νερό του ποταμού.
Στο μεταξύ, η Άλθεα και ο Μπράσεν ταξιδεύουν σε άγνωστα, αφιλόξενα νερά με το ζωντανό καράβι Πάραγκον, σε ένα απελπισμένο σχέδιο σωτηρίας της Βιβάσια από τα χέρια του αιμοδιψή πειρατή Κένιτ. Αλλά ανάμεσα στο ετερόκλητο πλήρωμα, που το απαρτίζουν παράνομοι και απόκληροι, η ένταση σιγοβράζει και η έκρηξη καραδοκεί ενώ η ίδια σύγχυση κυριεύει και το μυαλό του παρανοϊκού ζωντανού καραβιού. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κυκλωμένη από γιγάντια θαλάσσια ερπετά, η Βιβάσια αρμενίζει προς το τρομερό πεπρωμένο της.

Το μυστικό των Φαρσίερ
Fool’s Errand
Βρισκόμαστε εδώ, εσύ κι εγώ, Φιτζ, για να αλλάξουμε τον κόσμο. Ξανά.
Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από τον Πόλεμο των Κόκκινων Καραβιών με τους αιμοσταγείς κατοίκους των Εξω Νήσων. Ολο αυτό τον καιρό ο Φιτζ περιπλανιόταν με μόνη συντροφιά το λύκο σύντροφό του, το Νυχτερίτη, για να εγκατασταθεί τελικά σε ένα μικρό αγροτόσπιτο, μακριά από τον Πύργο των Ελαφιών και τους Φαρσίερ.
Τελευταία όμως ο κόσμος έχει αρχίσει και πάλι να καταρρέει. Οσοι κατέχουν τη Γνώση διώκονται εξαιτίας του μαγικού δεσμού τους με τα ζώα. Ο νεαρός πρίγκιπας Ντιούτιφουλ έχει εξαφανιστεί λίγο πριν τον κρίσιμο διπλωματικά γάμο του με την πριγκίπισσα των Εξω Νήσων. Η αποστολή του Φιτζ να φέρει πίσω τον Ντιούτιφουλ πριν την τελετή φαντάζει μάταιη και οι κίνδυνοι που καραδοκούν θα μπορούσαν να αποκαλύψουν το μυστικό των Φαρσίερ και να σημάνουν το τέλος της βασιλείας τους.
“Στην πολυπληθή αγορά των βιβλίων φαντασίας, τα βιβλία της Robin Hobb μοιάζουν με διαμάντια σε μια θάλασσα από ζιρκόνια.”
(George R.R. Martin)

Η επιστροφή του εκτελεστή
The Golden Fool
Ο Φιτζ και ο Γελωτοποιός κατάφεραν να σώσουν τον πρίγκιπα Ντιούτιφουλ από τα νύχια των Λευκόγκριζων και να τον ξαναφέρουν στον Πύργο των Ελαφιών. Κι αυτή τη φορά όμως το τίμημα για την προστασία της γενιάς των Φαρσίερ ήταν οδυνηρό: ο Νυχτερίτης είναι νεκρός. Η απώλεια είναι αβάσταχτη και ο Φιτζ, ανήμπορος να την αντέξει, βρίσκει καταφύγιο στο ρόλο του ως βαλές του ‘Λόρδου Γκόλντεν’· η άφιξη όμως ενός απρόσμενου επισκέπτη θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη δυνατή φιλία του με το Γελωτοποιό.
Στο μεταξύ, η ανοχή της βασίλισσας Κέτρικεν απέναντι σε όσους έχουν τη Γνώση δημιουργεί εχθρικό κλίμα για το θρόνο των Φαρσίερ. Κι όταν ο Φιτζ, μετά από πιέσεις, δέχεται να γίνει Δάσκαλος της Ικανότητας, οι προσπάθειες του να βρει χρήστες Ικανότητας για την ομάδα του Ντιούτιφουλ αποφέρουν αρκετούς απίθανους και ίσως επικίνδυνους υποψήφιους…

Ο λευκός προφήτης
Fool’s Fate
Η αποστολή από τα Έξι Δουκάτα φτάνει επιτέλους στις Έξω Νήσους και αρχίζει την αναζήτηση του θρυλικού μαύρου δράκου. Αλλά γρήγορα τα ερωτήματα πληθαίνουν. Ποιος είναι ο μυστηριώδης Μαύρος Άντρας που κάνει την εμφάνισή του; Γιατί θέλει τόσο πολύ η ναρτσέσκα να δει το δράκο θανατωμένο; Και θα καταφέρει ο Φιτζ να γλιτώσει το Λευκό Προφήτη από τη μοίρα που τον περιμένει στο παγωμένο νησί του Ασλέβτζαλ;
Η ιστορία του Φιτζ και του Γελωτοποιού, που ξεκίνησε στο “Μαθητευόμενο εκτελεστή”, ολοκληρώνεται θεαματικά σε μια εντυπωσιακή ιστορία γεμάτη δράση και συγκίνηση.

Ο εκτελεστής του γελωτοποιού
Fool’s Assassin
Ο Φιτζ -βασιλικός νόθος και πρώην εκτελεστής στην υπηρεσία του βασιλιά- έχει αφήσει πίσω τη γεμάτη δολοπλοκίες ζωή του. Για τον υπόλοιπο κόσμο, ο ΦιτζΣίβαλρι Φαρσίερ είναι από καιρό νεκρός. Κάτω από το προσωπείο του Τομ Μπάτζερλοκ, είναι τώρα παντρεμένος με την παιδική του αγάπη, τη Μόλι, και ζει γαλήνια ως κτηματίας. Μόλο που τον στοιχειώνει η εξαφάνιση του Γελωτοποιού που έκανε τόσο πολλά ώστε να γίνει ο Φιτζ αυτός που είναι, τέτοιου είδους προσωπικές πληγές παραμερίζονται από την καθημερινότητα – τουλάχιστον μέχρι την εμφάνιση των απειλητικών ξένων με το λευκό δέρμα, που ρίχνει μια δυσοίωνη σκιά πάνω από το παρελθόν του… αλλά και το μέλλον του. Τώρα, για να προφυλάξει την καινούρια του ζωή, ο πρώην εκτελεστής πρέπει να γυρίσει και πάλι στην παλιά του…

Σειρές
The Realm of the Elderlings
The Farseer Trilogy
Μαθητευόμενος εκτελεστής – Assassin’s Apprentice (1995)
Στην υπηρεσία του βασιλιά – Royal Assassin (1996)
Η τελευταία αποστολή – Assassin’s Quest (1997)

Liveship Traders Trilogy
Καράβι της μαγείας – Ship of Magic (1998)
Μανιασμένο καράβι – The Mad Ship (1999)
Καράβι του πεπρωμένου – Ship of Destiny (2000)

The Tawny Man Trilogy
Το μυστικό των Φαρσίερ – Fool’s Errand (2001)
Η επιστροφή του εκτελεστή – The Golden Fool (2002)
Ο λευκός προφήτης – Fool’s Fate (2003)

The Fitz and the Fool Trilogy
Ο εκτελεστής του γελωτοποιού – Fool’s Assassin (2014)
Fool’s Quest (2015)
Assassin’s Fate (2017)

The Rain Wild Chronicles
Dragon Keeper (2009)
Dragon Haven (2010)
City of Dragons (2011)
Blood of Dragons (2013)

Soldier Son Trilogy
Shaman’s Crossing (2005)
Forest Mage (2006)
Renegade’s Magic (2008)

Συλλογές
The Inheritance & Other Stories (2011)

Σαν Megan Lindholm
Σειρές
The Ki and Vandien Quartet
Harpy’s Flight (1983)
The Windsingers (1984)
The Limbreth Gate (1984)
Luck of the Wheels (1989)

Tillu and Kerlew
The Reindeer People (1988)
Wolf’s Brother (1988)

Μυθιστορήματα
Wizard of the Pigeons (1985)
Cloven Hooves (1991)
Alien Earth (1992)
The Gypsy (1992) με τον Steven Brust

Διηγήματα
Silver Lady and the Fortyish Man (1989)
A Touch of Lavender (1989)
The Fifth Squashed Cat (1994)
Strays (1998)
Cut (2001)
Grace Notes (2006)
Old Paint (2012)
Neighbors (2013)

Πηγές: BIBLIONET, Wikipedia, Anubis, Μεταίχμιο