Ροζαλία Ελευθεριάδου

Ροζαλία Ελευθεριάδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ροζαλία Ελευθεριάδου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, Πόντια και από τους δύο γονείς της που είδαν το φως στην περιοχή των Γιαννιτσών.
Είναι υποψήφια διδάκτωρ Μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (μεταπτυχιακό στη Μουσικολογία) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από την λειτουργία της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής στη σημερινή εποχή. Παράλληλα μελετά τη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική στην εκπαίδευση, την εκκλησιαστική μουσική, τα παραδοσιακά κρουστά, κ.ά. Από το 2000 έως το 2020 έχει διδάξει κρουστά, θεωρία ανατολικής μουσικής-μακάμια, και μουσικές προπαιδείες. Διετέλεσε μαέστρος σε μουσικά σύνολα κρουστών και χορωδίες, ενώ έχει στο ενεργητικό της πλήθος συναυλιών. Από το 2010 διδάσκει ως νηπιαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση, συνάμα δε συνεχίζει την ερευνητική και εκπαιδευτική της δραστηριότητα στον τομέα της μουσικής. Τον Οκτώβρη του 2020 ξεκίνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα περί της δυτικής μουσικής στα αστικά κέντρα του Ευξείνου Πόντου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Νυρεμβέργης και πεδίο έρευνας, μεταξύ άλλων, το αρχείο Δ. Σ. Κουτσογιαννόπουλου.

Ταξίδι στον παράδεισο – Ροζαλία Ελευθεριάδου

Ταξίδι στον παράδεισο


Διάβασα και ξαναδιάβασα το “Ταξίδι στον Παράδεισο”. Ενώ ξεκινά ως αφήγηση ενός ταξιδιού, από αυτά που πολλοί απόγονοι προσφύγων έκαναν, ή ονειρεύτηκαν να κάνουν, όσο προχωρά προς την ολοκλήρωσή του γίνεται ποίημα. Ακόμη και η μορφή του λόγου θυμίζει στίχο και το διάβασμά του σου φέρνει στο αφτί μια μελωδία τόσο γνώριμη, που ο απόηχός του υπάρχει και μετά το τέλος του βιβλίου.
Το ταξίδι της Ροζαλίας ξεκινάει από την Θεσσαλονίκη… Ξεκινά μια αναζήτηση που στηρίζεται στο ένστικτο και στην εμπιστοσύνη του ανθρώπου σε ανθρώπους άγνωρους και τόπους σχεδόν μυστικιστικά οικείους. Πόσο μοιάζει το ταξίδι αυτό μ’ εκείνο του πρώτου ταξιδευτή, του Οδυσσέα, που ποθεί το “Νόστιμον ήμαρ”… Είναι και για τη Ροζαλία του γυρισμού η μέρα που ζητά και το ξέρει.
Διαβάστε το βιβλίο, όχι μία, αλλά πολλές φορές και θα σας εκπλήξει. Μέσα σ’ αυτό το προσωπικό ταξίδι γυρισμού μια νέας πόντιας θα βρείτε τον εαυτό σας. Θα ανακαλύψετε πτυχές του εαυτού σας κρυμμένες καλά. Στην αχρονική περιπλάνησή σας αφεθείτε στη μέθη που φέρνει η μυρωδιά του βρεγμένου χώματος. Μυρωδιά από χόρτο, λεπτοκάρυα και μούχλα σε αγιασμένες πέτρες.
(Βίκυ Χατζηκυριάκου, φιλόλογος, ραδιοφωνική παραγωγός)

Ιστορικό διήγημα, Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε., 2019, 20 σελ.

Διηγήματα
Ταξίδι στον παράδεισο (2019), Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε.

Πηγές: Biblionet, Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε.