Ροζίτα Σπινάσα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ροζίτα Σπινάσα γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Κολωνίας κι εργάζεται ως δικηγόρος. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά (δε)κατα, TheBooks’ Journal και στα διαδικτυακά mic.gr και lifo.gr. Ενθουσιάζεται με τη θάλασσα, το διάβασμα, τα όμορφα ρούχα και το ποδόσφαιρο. Με τα χρόνια έμαθε να ψάχνει την ευτυχία στο επόμενο εικοσιτετράωρο.
Διηγήματα
Στόμαστομαστό (2017), Κέδρος
Σπόροι για φύτεμα (2019), Κέδρος

Σπόροι για φύτεμα – Ροζίτα Σπινάσα




Η Βέτα, που προσπαθεί να αποτελειώσει τον γάμο της με νεκρούς καρπούς, η Μαρία, που σκάει τα τόπια των παιδιών για να εκδικηθεί, ο Μηνάς, που μπαίνει στη Βίλα Αμαλία για να βγει από τη ζωή του αστυνομικού έστω και για λίγο, ο Nίκος, που βιάστηκε να φτύσει το χρήμα κι όταν αυτό έπεσε στα χέρια του ήταν πολύ σκληρό για να το τσακίσει, η Εύα, που δάγκωσε το μήλο για να βγει από τον νεκρό γάμο της ξανά στη ζωή.

Ανθρώπινες, απρόσμενες σε πρώτη ανάγνωση διαδρομές που χαράζονται υπογείως, όσο οι σπόροι προηγούμενων γεγονότων και επιλογών, καλά κρυμμένοι στο χώμα, φυτρώνουν και απλώνουν τις ρίζες τους, για να θρέψουν τους μελλοντικούς τους καρπούς.

Διηγήματα, Κέδρος, 2019, 240 σελ.

Στόμαστομαστό – Ροζίτα Σπινάσα




Τα ράφια που γεμίζουν με κρύους δίσκους, τα καμαράκια όπου πας για να κλάψεις με την ησυχία σου,
η παρένθετη μητρότητα και ο πόνος της απώλειας, η εισβολή περιστεριών σε μια πολυκατοικία του κέντρου, οι κρυφές βλέψεις των ενοίκων του πρώτου ορόφου, οι ανόσιες πράξεις των κατοίκων ενός χωριού, τα μυστικά που κρύβονται στα υπόγεια, η οδυνηρή κατάδυση στο οικογενειακό ασυνείδητο, η αμαρτία που φέρνει τη λύτρωση και τα γράμματα που συνεχίζουν να έρχονται.

Αυτά είναι τα σκοτεινά πεδία όπου ξετυλίγονται οι ιστορίες του βιβλίου, οι χαρακτήρες των οποίων, αν και δρουν στα τυφλά, σπάνε τελικά το καλούπι που μέχρι τότε περνούσαν για εαυτό τους. Όταν στο τέλος φανερώνεται η αλήθεια, τη μεγαλύτερη έκπληξη αποτελούν οι ίδιοι οι ήρωες, στις πραγματικές τους πλέον διαστάσεις.

Διηγήματα, Κέδρος, 2017, 200 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κέδρος