Επιλεγμένες ιστοσελίδες

ΑΛΕΦ.GR
Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας. Ξεκίνησε το 1998 σαν alef.gr και υπηρετεί την κοινότητα της Ελληνικής Επιστημονική Φαντασίας με επιτυχία και συνέπεια. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1998 με σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση της Επιστημονικής Φαντασίας και των Τεχνών του Φανταστικού. Διοργανώνει τακτικά, κινηματογραφικές προβολές, συζητήσεις, αναγνώσεις διηγημάτων, bazaar βιβλίων και κόμικς, παρουσιάσεις Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, τιμητικές εκδηλώσεις κλπ. Εκίδει το περιοδικό ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ και διοργανώνει Λογοτεχνικά Εργαστήρια που είναι μια γόνιμη εμπειρία για τους συμμετέχοντες συγγραφείς.
Μετάβαση στο:ΑΛΕΦ.GR
 
Βιβλιοπωλείο Πολιτεία
Με σχεδόν όλα τα ελληνικά βιβλία και δεκάδες χιλιάδες ξενόγλωσσα βιβλία και σχολικά βοηθήματα, με τις καλύτερες τιμές και τις πιο φθηνές εναλλακτικές επιλογές σε κάθε αναζήτηση, με προσφορές εκδοτών που συνοδεύονται από εκπτώσεις μέχρι και 85%, με ευκολίες πληρωμής που φτάνουν τις 24 άτοκες δόσεις ακόμα και για αγορές ελάχιστης αξίας, με δωρεάν αποστολή για όλες τις εντός Ελλάδας (και για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές) παραγγελίες άνω των 30 ευρώ, το ηλεκτρονικό online βιβλιοπωλείο Πολιτεία είναι το γνωστό σε όλους βιβλιοπωλείο της Αθήνας στην οθόνη του υπολογιστή σας.
Μετάβαση στο: Βιβλιοπωλείο Πολιτεία
 
Ανεξάρτητες Εκδόσεις Γλαρόλυκοι
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Οι Γλαρόλυκοι δημιουργήθηκαν από την ανάγκη μιας παρέας ανθρώπων να εκδώσουν και να διαχειριστούν το υλικό τους, υπό τους δικούς τους όρους, με γνώμονα την τέχνη και όχι το κέρδος.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Εκδίδουμε – πρωτίστως – ψηφιακά και το παραγόμενο υλικό διατίθεται με ελεύθερη άδεια χρήσης Creative Commons BY-NC-SA ή Creative Commons BY-NC-ND, ανάλογα με το τι έχει επιλέξει ο/η δημιουργός.

ΠΩΣ ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ
Η διανομή γίνεται από τον ιστότοπο μας, φιλικές ιστοσελίδες και συνεργαζόμενες πλατφόρμες, καθώς επίσης και σε φυσικές δράσεις. Το δίκτυο διανομής μας δεν περιλαμβάνει βιβλιοπωλεία.
Μετάβαση στο: Γλαρόλυκοι
 

Δίκτυο δημιουργικής γραφής
Δημιουργική ιδέα, η Δημιουργική Γραφή και διαδικτυακά, σε πραγματικό χρόνο! Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής! on line creative writing!
Δημιουργική Γραφή προσιτή σε όλους! Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής για ενήλικες και για παιδιά. Συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς, δήμους και σχολεία. Δημιουργική Γραφή και διαδικτυακά. Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γραφομηχανή και τον Βιβλιοδανό.
Το «Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής» απαρτίζουν έμπειροι καθηγητές και συγγραφείς οι οποίοι επιπλέον έχουν όλοι τους μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή. Επιστημονικός σύμβουλος είναι ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Γιώργος Παναγιωτίδης, Δρ. Παιδαγωγικής με ειδικότητα στη Δημιουργική Γραφή. Υπεύθυνος για το «Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής» είναι ο Βασίλης Ρούβαλης, φιλόλογος-συγγραφέας, δημοσιογράφος, master στη Δημιουργική Γραφή.
Μετάβαση στο: Δίκτυο δημιουργικής γραφής
 
Ειδησούλες.gr
Εγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση.
Ενα πολυμορφικό ειδησεογραφικό site κι όχι μόνο, με ποικίλη και αξιόλογη ύλη.
Lifestyle, Fashion, Αστρολογία, για τη Γυναίκα, για την Πελοπόννησο, Αθλητικά νέα, για τη Λογοτεχνία. Αγγελίες, προτάσεις για διασκέδαση και πολλά άλλα θέματα θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σας αμείωτο.
Μετάβαση στο: Ειδησούλες.gr
 
EKEBI.gr
Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Δημιουργήθηκε το 1994 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού , με σκοπό την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου.
Εκδότες, συγγραφείς και μεταφραστές, βιβλιοθηκονόμοι και βιβλιοπώλες, συμμετέχουν στο κέντρο αποφάσεων και συνεργάζονται στενά για την εκπλήρωση των στόχων του ΕΚΕΒΙ. Με την εκπροσώπησή τους στο Δ.Σ., παρεμβαίνουν σε σημαντικά ζητήματα της πολιτικής του.
Το ΕΚΕΒΙ επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στην προσπάθειά του για προώθηση της ελληνικής συγγραφικής δημιουργίας και της ανάγνωσης, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) συνέλεξε, κατέγραψε και ταξινόμησε στοιχεία για συγγραφείς, δημιουργώντας για τον καθένα ένα ξεχωριστό αρχείο που περιλαμβάνει σύντομο βιογραφικό σημείωμα, φωτογραφία, αναλυτική και πλήρη εργογραφία, καθώς και πλήρη στοιχεία μεταφράσεων των έργων τους. Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας, που συνεχώς εμπλουτίζεται και επεκτείνεται, είναι το υλικό που παρουσιάζεται σήμερα σε ηλεκτρονική μορφή και στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος.
Μετάβαση στο: EKEBI.gr
 
Εταιρεία Συγγραφέων
Η Εταιρεία Συγγραφέων (Hellenic Authors’ Society) είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός (μη κερδοσκοπικό σωματείο) που συστάθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1981.
Η Εταιρεία Συγγραφέων διοικείται από επταμελές Συμβούλιο το οποίο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση για μια διετία.
Μετάβαση στο: Εταιρεία Συγγραφέων
 
Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιούμαστε στο διαδίκτυο.
Σας ενημερώνουμε για καλλιτεχνικά δρώμενα στον χώρο των Τεχνών και των Γραμμάτων.
Μετάβαση στο: thematofylakes.gr
 
Ο Αναγνώστης
O Αναγνώστης είναι ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες. Οι παλιοί συνεργάτες του περιοδικού Διαβάζω, με τη σύμπραξη νέων συνεργατών, προχωρήσαμε σε κάτι καινούριο που εμπεριέχει τις καλύτερες παραδόσεις του ιστορικού αυτού περιοδικού, αλλά και αποτυπώνει το πνεύμα της εποχής, τους σύγχρονους αισθητικούς και ιδεολογικούς προβληματισμούς.
Με καθημερινές αναρτήσεις, ο Αναγνώστης επιδιώκει να ενημερώνει για όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο του βιβλίου. Παράλληλα μέσα από συνεντεύξεις, μόνιμες στήλες, ανταποκρίσεις επιθυμεί, πέραν της προβολής της σύγχρονης ποιοτικής εκδοτικής παραγωγής να καταδείξει τάσεις και ρεύματα που αφορούν το βιβλίο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στόχος του είναι επίσης να διερευνήσει τη σχέση του βιβλίου με τις υπόλοιπες τέχνες καλλιεργώντας τον διάλογο μεταξύ τους.
Ο Αναγνώστης συνεχίζοντας τον θεσμό των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού Διαβάζω καθιέρωσε τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη, τα οποία διοργανώνει από το 2013 έως σήμερα.
Μετάβαση στο: oanagnostis.gr
 
Ποιείν - Ποιήματα, ποιητές και ποίηση
ΠΟΙEIN: Ο Έστω-Τόπος για την ποίηση
Η Επιθεώρηση Ποιητικής Τέχνης «poiein.gr» είναι μια ιστοσελίδα για ποιήματα, ποιητές και ποίηση (ίσως…) από όλο τον κόσμο και για όλο τον κόσμο…
Εμπνευστής της ο Σωτήρης Παστάκας και αφετηρία της το 2001 (στην αρχή ως προσωπική ιστοσελίδα). Από τον Οκτώβριο του 2006 λειτουργεί ως διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό (εκδότες: Σωτήρης Παστάκας-Σπύρος Αραβανής) με καθημερινή ανανέωση.
Από τον Οκτώβριο του 2018 διάδοχος του Σωτήρη Παστάκα είναι ο Δημήτριος Μουζάκης.
Το Ποιείν επίσης εκδίδει, επιλεκτικά, ποιητικά βιβλία σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Μετρονόμος» ως Σειρά ΠΟΙΕΙΝ.
Μετάβαση στο: www.Ποιείν.gr
 
Συμπαντικές Διαδρομές
Ο δυναμικός εκδοτικός για τη σύγχρονη λογοτεχνία και ποίηση και τη λογοτεχνία του φανταστικού. Η λογοτεχνία όπως θέλετε να τη ζείτε. Η λογοτεχνία επιστρέφει στην Ελλάδα, οι συγγραφείς επιστρέφουν στο προσκήνιο. Ένας εκδοτικός από συγγραφείς για συγγραφείς και αναγνώστες.
Μετάβαση στο: Συμπαντικές Διαδρομές
 
Τοβιβλίο.net
Τοβιβλίο.net είναι ένας σύγχρονος λογοτεχνικός ιστότοπος, στις σελίδες του οποίου μπορεί ο κάθε άνθρωπος που αισθάνεται πως θέλει να εκφραστεί δια του λόγου ή της τέχνης γενικότερα, να εκθέσει τις δημιουργίες του. Δοκίμια, μυθιστορήματα, νουβέλες, ποιήματα, στίχοι και άλλες συναφείς λογοτεχνικές δημιουργίες μπορούν να φιλοξενηθούν στις σελίδες του, όπως επίσης μουσική, φωτογραφίες και βίντεο. Ο δικτυακός τόπος τοβιβλίο.net είναι ένα μεγάλο ηλεκτρονικό περιοδικό στο οποίο ο δημιουργός έχει το ελεύθερο βήμα για να εκθέσει τις δημιουργίες του κι ο αναγνώστης να γίνει συμμέτοχος στη δημιουργία με την κριτική του αλλά και το δημιουργικό διάλογο.
Μέσα στις σελίδες του γίνονται παρουσιάσεις και κριτικές βιβλίων που έχουν κυκλοφορήσει σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Δεν μένει όμως μόνο εκεί. Βοηθά τους νέους δημιουργούς για να φτιάξουν τα βιβλία τους είτε αναλαμβάνοντας δωρεάν την επιμέλεια των κειμένων και τη δημιουργία των εξωφύλλων είτε απλώς παρέχοντας συμβουλές και τεχνογνωσία.

Ταυτόχρονα δίνει στους δημιουργούς το βήμα που ενδεχομένως δεν έχουν αλλού, για να αναλύσουν, να δείξουν, να διασαφηνίσουν αλλά και να εξηγήσουν τα σημεία εκείνα τα οποία οι άνθρωποι που θαυμάζουν τις δημιουργίες τους δεν μπορούν να γνωρίζουν αλλά θα ήθελαν να ξέρουν, βοηθώντας τους έτσι να σχηματίσουν την πληρέστερη δυνατή άποψη των έργων. Αυτή είναι και η διαφορά που κάνει ξεχωριστό τοβιβλίο.net, ο ίδιος ο δημιουργός έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το έργο του.

Η συμμετοχή στο δικτυακό τόπο τοβιβλίο.net είναι πολύ απλή και μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς κανέναν περιορισμό στον αριθμό των παρουσιάσεων που επιθυμεί να κάνει.
Μετάβαση στο: τοβιβλίο.net
 

Το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο της ΦΕ Ξάνθης
Το Ράδιο Ξάνθη δημιουργήθηκε από της ΦΕΞ το 1988. Αποτελεί το μοναδικό πολιτιστικό ραδιόφωνο της περιοχής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργεί στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, με σκοπό την προβολή πολιτιστικών δρώμενων . Δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με τα υπόλοιπα ραδιόφωνα της περιοχής, μιας και δεν μεταδίδει διαφημίσεις με οικονομικό όφελος, αφού τα λειτουργικά του έξοδα καλύπτονται εξολοκλήρου από την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης. Όλοι οι παραγωγοί του ραδιοφώνου είναι εθελοντές (χωρίς κάποια αμοιβή), με μοναδικό τους μέλημα , να προσφέρουν με τον τρόπο τους στον πολιτισμό.
Μη ξεχνάτε την εκπομπή: Μύθι, μύθι ζωή σαν παραμύθι
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα παραμύθι και μια ιστορία και τα δυο αγαπήθηκαν πολύ
από μικρούς και μεγάλους τόσο πολύ αγαπήθηκαν που έγιναν μια τεράστια αγκαλιά για να κλείνουν μέσα τους όλο τον κόσμο μαζί κι εσάς.
Γιατί οι ιστορίες και τα παραμύθια δεν είναι μόνο για μικρά παιδιά. « Μύθι, μύθι ζωή σαν παραμύθι» με την Δήμητρα Πυργελή.
Κάθε Δευτέρα στις 7 το απόγευμα η αγκαλιά των παραμυθιών και των ιστοριών της θα ανοίγει στο ράδιο Ξάνθη 93,5.
Μετάβαση στο: Το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο της ΦΕ Ξάνθης
 
Χάρτης - Μηνιαίο περιοδικό Λόγου και Τέχνης
ΕΚΔΟΣΗ: Χάρτης ΑΜΚΕ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Δημήτρης Καλοκύρης, Ελένη Καλοκύρη
ΣΥΝΤΑΞΗ: Γιώργος Χουλιάρας, Αχιλλέας Κυριακίδης, Μάριος Ποντίκας
ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρωμανός Καλοκύρης
ΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ/ΠΑΡΑΓΩΓΗ: pencilcase.gr

Τα Βραβεία του «Χάρτη» 2022
— Ένας νέος θεσμός —

Το περιοδικό λόγου και τέχνης «Χάρτης» (www.hartismag.gr), συμπληρώνοντας τον τρίτο χρόνο διαδικτυακής κυκλοφορίας του (με 39 μηνιαία τεύχη έως τώρα, 37 μικρά και μεγάλα ειδικά αφιερώματα και περισσότερους από 1300 Έλληνες και ξένους συνεργάτες), καθιερώνει ετήσια βραβεία, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων της χρονιάς.
Η διάκριση αυτή προέρχεται από μια ευρεία ομάδα τακτικών συνεργατών του περιοδικού (των οποίων τα βιβλία δεν μπορούν να επιλεγούν) και περιλαμβάνει γνωστούς συγγραφείς, καθηγητές ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, διακεκριμένους κριτικούς, μεταφραστές κ.ά., που χωρίς δεσμεύσεις ή προεπιλογές πρότειναν έως τρία βιβλία που ξεχώρισαν ανά είδος λόγου (Ποίηση, Πεζογραφία, Δοκίμιο, Βιβλίο για παιδιά και Μετάφραση) από όσα έχουν εκδοθεί το 2021.

Έχει ήδη ανακοινωθεί στον Τύπο ο ΜΑΚΡΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ των επιλογών του «Χάρτη» και επισυνάπτεται ο ΒΡΑΧΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ που προέκυψε από την ψηφοφορία
Μετάβαση στο: Ηλεκτρονικό περιοδικό Λόγου και Τέχνης
 

 
Biblionet.gr

BIBLIONET: μια υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου
Κάποτε οι βιβλιογραφικές έρευνες γίνονταν χειρόγραφα (BBH του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών). Σήμερα υπάρχει η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Μια πραγματική καινοτομία την οποία προσφέρει σήμερα δωρεάν το Ε.ΚΕ.ΒΙ. στους επαγγελματίες και τους φίλους του βιβλίου. Ένα εργαλείο που με το πέρασμα του χρόνου απέδειξε την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητά του, ένα εργαλείο που συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των επαγγελματιών του βιβλίου. Όσο περισσότερο το χρησιμοποιεί κανείς, τόσο ευκολότερα βρίσκει απαντήσεις. Οι βιβλιοπώλες και οι βιβλιοθηκονόμοι που το χρησιμοποιούν είναι ενθουσιασμένοι. Και δεν είναι οι μόνοι. Δύσκολο για όσους το χρησιμοποιούν να το εγκαταλείψουν Και οι καινούργιοι χρήστες αναρωτιούνται γιατί δεν το έκαναν νωρίτερα, όταν κανείς ξέρει μάλιστα ότι λίγες ώρες εκπαίδευσης για τις βασικές χρήσεις της αρκούν. Είναι εντυπωσιακή η δυνατότητα προσαρμογής της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ σε όλους τους τρόπους δουλειάς. Μπορεί κανείς να τη χρησιμοποιήσει μόνος ή ομαδικά. Έχει μεγάλη ποικιλία αναζήτησης και δυνατότητα μετάβασης από μια γενική έως τη πιο ειδική θεώρηση. Επιτρέπει τη βελτίωση της οργάνωσης σε πολλά επίπεδα. Αλλάζει τον τρόπο παραγγελίας. Πριν ακόμα το βιβλίο φτάσει στο βιβλιοπωλείο γίνεται η πρώτη ενημέρωση για τις νέες εκδόσεις, ενώ μέσα σε μερικές μέρες συμπληρώνεται και το βιβλίο κατατάσσεται σύμφωνα με την επιστημονική κωδικοποίηση. Αναβαθμίζει τη δουλειά κάθε επαγγελματία αφήνοντάς του περισσότερο χρόνο για τους πελάτες του. Με άλλα λόγια, η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ γλιτώνει από χρόνο, ενέργεια και χρήμα τους επαγγελματίες, ενώ προσφέρει απόλαυση στους λάτρεις του βιβλίου.
Μετάβαση στο: BIBLIONET.gr
 
Bookia.gr
Το Bookia είναι το Κοινωνικό Δίκτυο με αντικείμενο το Βιβλίο και τον Αναγνώστη. Ένας τόπος συνάντησης και επικοινωνίας όλων όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να ενημερώσουν για τα βιβλία που διάβασαν ή διαβάζουν, να κάνουν νέους φίλους με κριτήριο τα κοινά ενδιαφέροντα και τις αναγνωστικές προτιμήσεις, να βρουν το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουν.
Μετάβαση στο: Bookia.gr
 
Books & Style
Η γενεαλογία μίας ιδέας μπορεί να εμφανιστεί και να αναπτυχθεί σε συνθήκες, όπου υπάρχει αγαθή βούληση και συνύπαρξη. Η αυθεντική επικοινωνία τόσο με τον άνθρωπο όσο και με τη σκέψη του, ανοίγει τις πύλες της ενσυναίσθησης, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν γεωμετρικά όλες οι ψυχικές δυνάμεις που συνιστούν το φαινόμενο της δημιουργίας. Η υψηλή αισθητική, η γνώση και η εμπειρία αποτελούν απλά αντανακλαστικούς ορίζοντες σε αυτό που αποκαλούμε αποτέλεσμα, καθώς καθορίζουν εκείνες τις συνεργασίες που βασίζονται μόνο στο μοίρασμα της ιστορικής δράσης των ανθρώπων.
Παναγιώτα Μπλέτα~Συγγραφέας/Διανοήτρια, Συνεργάτης του Books and Style
Μετάβαση στο: BooksandStyle.gr
 
Diastixo.gr
Το diastixo.gr είναι το μεγαλύτερο ελληνικό ενημερωτικό site για το βιβλίο, τις τέχνες και τον πολιτισμό.
Στις σελίδες του φιλοξενεί νέες κυκλοφορίες και κριτικές βιβλίων όλων των κατηγοριών.
Νέα, άρθρα, απόψεις, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις με Έλληνες και ξένους συγγραφείς, αυτοπαρουσιάσεις, προδημοσιεύσεις, ανέκδοτα λογοτεχνικά έργα -ποιήματα, πεζά, θεατρικά- και βίντεο.
Επίσης, κείμενα για τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο και τα εικαστικά.
Συνεργάτες του περιοδικού είναι σημαντικοί δημιουργοί από τον χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού, συγγραφείς, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, μεταφραστές, επιμελητές, ιστορικοί τέχνης, εικαστικοί, συνθέτες, σκηνοθέτες και πολλοί άλλοι.
Μετάβαση στο: Diastixo.gr
 
Fractal - H γεωμετρία των ιδεών
Το νέο ψηφιακό περιοδικό fractal γεννήθηκε από τις επιτακτικές ανάγκες μιας καθ’ όλα εθελοντικής ομάδας συμπολιτών, απαλλαγμένης από κάθε υλική σκοπιμότητα, για περιγραφή και κατανόηση χαοτικών καταστάσεων που μας περιβάλλουν, μέσω των νέων διαδικτυακών μορφών έκφρασης και επικοινωνίας που σφραγίζουν τις μέρες μας. Καθώς η ελληνική κοινωνία αλλάζει ραγδαία, με ορατές ή όχι διαδρομές, στους βασικούς στόχους του είναι να συμβάλει, με διάφορους τρόπους, στη σύλληψη των νέων πραγματικοτήτων, τόσο με στοχασμούς και αναστοχασμούς για το χθες, όσο και με διαφορετικές προσεγγίσεις για το σήμερα. Από την ιστορία ως τη λογοτεχνία και από την τέχνη ως την επιστήμη.
Με την έννοια αυτή, και ως προς το περιεχόμενό του, φιλοδοξεί να καταστεί ένα πολιτισμικό πολυ-περιοδικό, που δεν κατατάσσεται σε κάποια κλασική θεματολογική κατηγορία.
Η λέξη fractal είναι δάνειο από την ομώνυμη θεωρία και τα γοητευτικά γεωμετρικά αντικείμενα, που χρησιμοποιούνται πια σχεδόν παντού. Προσφέρεται κατεξοχήν για την «ταυτότητα» του εγχειρήματος.
Τα fractal, ως μια γενίκευση των ευκλείδειων γεωμετρικών σχημάτων, έκαναν δυνατή την περιγραφή πολύπλοκων δομών. Το κυριότερο, όμως, είναι η βασική τους ιδιότητα, γνωστή ως αυτο-ομοιότητα. Δηλαδή, μια βασική δομή παραμένει η ίδια σε κάθε κλίμακα (από το πολύ μικρό ως το μεγάλο)· όπως οι ρώσικες κούκλες ματριούσκι.
Φυσικά, ένα εγχείρημα όπως το fractal δεν κρίνεται από προθέσεις και «προγραμματικές διακηρύξεις». Ούτε, βεβαίως, από τα πρώτα βήματά του. Από το αποτέλεσμα θα κριθεί καθώς θα πορεύεται, με τη συμβολή όσων θέλουν να συμπορευτούν σ’ αυτό το συλλογικό, εθελοντικό διαδικτυακό ταξίδι.
Χωρίς προκαθορισμένες στάσεις και τελικό προορισμό στην Ελλάδα της καθολικής κρίσης.
Τακης Κατσιμάρδος

Εκδοτική ομάδα: Τακης Κατσιμάρδος, Eλένη Γκίκα, Γιάννης Φαρσάρης και Δήμητρα Ντζαδήμα
Συντακτική ομάδα: Γιάννης Θηβαίος, Πέρσα Κουμούτση
Συνεργάτες: Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη, Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης, Μάκης Αρμένης, Άννα Αφεντουλίδου, Χρυσούλα Βακιρτζή, Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ρίτα Βελώνη, Λεία Βιτάλη, Στεύη Γ. Τσούτση, Γιώργος Βλαχάκης, Μαρία Γαβαλά, Βιβή Γεωργαντοπούλου, Νεφέλη Γιαννούδη, Γιάννης Κ. Γιαννούδης, Τζούλια Γκανάσου, Πωλίνα Γουρδέα, Μπάμπης Δερμιτζάκης, Διώνη Δημητριάδου, Δήμητρα Διδαγγέλου, Δέσποινα Ι. Δούκα, Κατερίνα Δουρίδα, Δανάη Θηβαίου, Πάνος Ιωαννίδης, Αντιγόνη Καράλη, Kατερίνα Καριζώνη, Δημήτρης Καρύδας, Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης, Βάσω Κιούση, Αρετή Κολλάτου-Τζαβέλλα, Ιωάννα Κολοβού, Μπελίκα-Αντωνία Κουμπαρέλη, Αγγελική Λάλου, Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, Μαρία Λιάκου, Librofilo Booksaficionado, Κατερίνα Μαλακατέ, Τζένη Μανάκη, Τζούτζη Μαντζουράνη, Διονύσης Μαρίνος, Έφη Μαρκουλάκη, Ευτυχία Ματαλών, Εύα Μοδινού, Αργυρώ Μουντάκη, Τέσυ Μπάιλα, Κωνσταντίνος Μπούρας, Ασημίνα Ξηρογιάννη, Κωνσταντίνος Ιωάννου Παναγόπουλος, Μαρία Παπανικολάου, Παναγιώτης Σ. Πέστροβας, Μαίρη Πετρούλια, Καλομοίρα Πιέτρη-Αυγούστη, Νατάσα Ρουχωτά, Μαίρη Σάββα, Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Θόδωρος Σούμας, Ειρήνη Σπυριδάκη, Χρύσα Σπυροπούλου, Εύα Στάμου, Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης, Γρηγόρης Τεχλεμετζής, Νάντια Τράτα, Βερίνα Χωρεάνθη, Ελένη Τσικριτέα – Χωρεάνθη, Χρύσα Φάντη, Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, Μάριον Χωρεάνθη, Λίτσα Ψαραύτη.
Μετάβαση στο: Fractalart.gr
 

Frasis.gr
Το πρόγραμμα ΦΡΑΣΙΣ είναι ένα ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού / Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για την επιχορήγηση μεταφράσεων έργων αντιπροσωπευτικών του ελληνικού πολιτισμού που θα εκδοθούν και θα κυκλοφορήσουν στο εξωτερικό σε ξένη γλώσσα.
Ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).
Περιλαμβάνονται έργα της σύγχρονης αλλά και της παλαιότερης γραμματείας, της πνευματικής, επιστημονικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας στην ελληνική γλώσσα, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν σε ξένες αγορές βιβλίου και να συμβάλουν στη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το πρόγραμμα αφορά όλα τα είδη του γραπτού λόγου: Πεζογραφία, Ποίηση, Δοκίμιο, Επιστήμες του Ανθρώπου, Φιλοσοφία, Ιστορία, Αρχαιολογία, Θέατρο, Παιδική και Εφηβική Λογοτεχνία, Θρησκεία, Ψυχολογία, Μαρτυρία-Χρονικό, Βιογραφίες, Ανθολογίες, Λευκώματα, Κόμικς, Γαστρονομία, Οικολογία-Περιβάλλον, Μουσική, Εφαρμοσμένες Τέχνες.
Προβλέπεται η συνολική επιχορήγηση (100%) του κόστους μετάφρασης.
Μετάβαση στο: Frasis.gr
 
Greek-language.gr
H «Πύλη για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση» είναι διαδικτυακό περιβάλλον που σχεδιάστηκε για λογαριασμό του ΥΠΕΠΘ με προδιαγραφές εθνικής Πύλης για την ελληνική γλώσσα και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (2004-2006).
Απευθύνεται σε ερευνητές, φοιτητές, διδάσκοντες, μαθητές και γενικότερα σε όλους/ες όσοι/ες ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα, εντός και εκτός Ελλάδας. Επιχειρεί να καλύψει την ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της -αρχαία ελληνική, μεσαιωνική ελληνική, νέα ελληνική- αλλά και στη συγχρονική της διάσταση.
Παρέχει μια σειρά από ηλεκτρονικά εργαλεία (ηλεκτρονικά λεξικά, σώματα κειμένων) και πλούσιο υποστηρικτικό υλικό για τη μελέτη και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για κάθε μορφή άτυπης διδασκαλίας της ελληνικής στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.
Μετάβαση στο: Greek-language.gr
 
Homo Universalis
Θαυμάσιο blog με πλούσια πολυποίκιλη ύλη. Με πολλές αναρτήσεις έργων και αποσπασμάτων Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων.
Με θέματα γύρω από τη Βιβλιοπαρουσίαση, Γλυπτική, Επιστήμη, Ζωγραφική, Θέατρο, Ιστορία, Κινηματογράφο, Κοινωνία, Λαογραφία, Λογοτεχνία, Μουσική, Μυθολογία, Παιδεία, Περιβάλλον, Σύγχρονη Λογοτεχνία, Τέχνη, Τεχνολογία, Τηλεόραση, Υγεία, Φιλοσοφία, Φωτογραφία, Ψυχολογία κ.ά.
Βασικός συντελεστής του blog η εξαιρετική Γεωργία Κοτσόβολου.
Μετάβαση στο: HomoUniversalis.blogspot.com
 
iTechNews.gr
Only the best toys for the best boys!
Παρουσιάσεις, Νέα, Ειδικές προσφορές, Αξεσουάρ, Εφαρμογές Τεχνολογίας και gadget.
Αρθρογράφος: Βασίλης Μαθιουδάκης
Μετάβαση στο: iTechNews.gr
 
Jepeteo.com
Το προσωπικό ιστολόγιο του Jepeteo.
Θέματα γύρω από το Διάστημα, τα Παιχνίδια, τις Τηλεοπτικές σειρές και την Τεχνολογία.
Μετάβαση στο: Jepeteo.com
 
Koalakia
Τα “Koalakia” είναι μία “διαδικτυακή” παρέα, ένα blog που περιλαμβάνει ίδια θέματα με αυτά που θα συζητούσαμε πίνοντας το καφεδάκι μας, παρέα με φίλους…
Μετάβαση στο: Koalakia
 
Koukidaki
Ιστολόγιο Τέχνης και Πολιτισμού
To koukidaki είναι ιστότοπος πολιτισμού και όλα τα θέματά του αφορούν ανθρώπους και έργα πολιτισμού, δημιουργούς, καλλιτέχνες, λογοτέχνες, συγγραφείς, μουσικούς, κ.ο.κ. Για τους ανθρώπους αυτούς και τα έργα τους γίνονται συνεντεύξεις, προβολές, κριτικογραφίες, αρθρογραφίες, ειδικά αφιερώματα, δωροθεσίες, και διάφορα άλλα.
Κινητήριος δύναμη, αφορμή και σκοπός, τόσο δική μου (Jenny Koukidou) όσο και όλων των άλλων συντακτών, η αγάπη για τον Πολιτισμό, τη Λογοτεχνία, την Τέχνη.
Πέρα από τα παραπάνω, οι αναγνώστες του koukidaki κερδίζουν δώρα πολιτισμού, είτε λαμβάνοντας μέρος στις κληρώσεις που διοργανώνονται από τον ιστότοπο, είτε ως επιβραβεύσεις τακτικών επισκεπτών.
Πώς όμως συμβαίνει αυτό;
Καθένας μπορεί να προσφέρει δώρα προς τους αναγνώστες της σελίδας ή να καταθέσει μία δωρεά. Με τα χρήματα που συλλέγονται από τις δωρεές, όπως και αυτά που συγκεντρώνονται από τις διαφημίσεις που φιλοξενούνται στη σελίδα (ή και άλλους πόρους) εξασφαλίζονται λογοτεχνικά βιβλία, εισιτήρια σε παραστάσεις, μουσικά άλμπουμς κ.ά τα οποία διατίθενται στους αναγνώστες-μέλη, κυρίως στους πιο σταθερούς και μόνιμους (αλλά και γενικότερα). Έτσι, κάθε προσφορά (σε είδος ή χρηματική) επιστρέφει στους αναγνώστες με τη μορφή δώρου.
Το koukidaki όλα αυτά τα χρόνια -και τα πολλά άλλα που θα ακολουθήσουν- διαδίδει τον ελληνικό πολιτισμό, γίνεται κοινωνός, εμπλουτίζει και διευρύνει τους ορίζοντες, συστήνει νέους δημιουργούς και θυμάται παλαιότερους, προσφέρει έμπρακτα και ανιδιοτελώς προς όφελος του πολιτισμού, με σεβασμό προς κάθε δημιουργό και έργο.
Μετάβαση στο: Koukidaki
 
Literature.gr
Το Literature.gr είναι διαδικτυακό περιοδικό, επικεντρωμένο αμιγώς στη λογοτεχνία. Δημιουργήθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2013, με σκοπό την προβολή, διάδοση και ανάδειξη της λογοτεχνίας, μέσα από το έργο των σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών αλλά και τη γνωριμία του αναγνωστικού κοινού με τη νεωτερική σκέψη των ξένων λογοτεχνών. Σε αυτό το πλαίσιο, επιλεγμένη ύλη του παρουσιάζεται τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Το περιοδικό στελεχώνεται από μια ισχυρή ομάδα συνεργατών, με σημαντικό έργο στο χώρο της λογοτεχνίας, και φιλοξενεί συνεντεύξεις Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, κριτικές βιβλίων, δοκιμιακή αρθρογραφία, προδημοσιεύσεις, αφιερώματα και διηγήματα. Στις υπηρεσίες του εντάσσεται η προώθηση Ελλήνων και ξένων συγγραφέων προς και από το εξωτερικό. Τον Δεκέμβριο του 2015 το Literature.gr θέσπισε το ετήσιο, Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο: The Literature.gr Phrase of The Year Prize, με το οποίο τιμώνται, ένας Έλληνας και ένας ξένος λογοτέχνης για το έργο τους.
Μετάβαση στο: Literature.gr
 
MusicHeaven
Το MusicHeaven είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο ενεργές μουσικές online κοινότητες (social networks) του ελληνικού internet, που λειτουργεί παράλληλα ως ηλεκτρονικό μουσικό περιοδικό και μουσική πύλη.

Από το 1997 που ξεκίνησε τη λειτουργία του, με νέες ιδέες, φαντασία και πολύ μεράκι, αποτελεί τόπο ηλεκτρονικής συνεύρεσης, έκφρασης, δημιουργίας, ενημέρωσης και επικοινωνίας των εραστών της καλής μουσικής, της λογοτεχνίας και της ποίησης. Μέλη του είναι τόσο μουσικοί (επαγγελματίες και ερασιτέχνες), όσο και απλοί ακροατές, αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες. Εκτός από τα χιλιάδες μέλη που συνεισφέρουν καθημερινά με τη συμμετοχή τους, τη λειτουργία του MusicHeaven συντηρεί η Ομάδα Ανάπτυξης. Από το 2008 το MusicHeaven έχει και την άδεια της ΑΕΠΙ.

Η συμμετοχή στην κοινότητα του MusicHeaven είναι ελεύθερη και οι προσφερόμενες υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.
Οι δημοφιλέστερες ενότητες περιλαμβάνουν το e-Περιοδικό (ηλεκτρονικό περιοδικό με άρθρα, συνεντεύξεις, online μαθήματα μουσικής, αφιερώματα σε νέους δημιουργούς κ.α.), το Forum (χώρος συζητήσεων), τις Μουσικές Αγγελίες (αγοραπωλησίες, μαθήματα μουσικής κ.α.), τις Παρτιτούρες (εκατοντάδες ελληνικά τραγούδια), τα Videos (επιλεγμένα μουσικά βίντεο), η Ατζέντα (ημερολόγιο εκδηλώσεων), τα Μουσικά Κουίζ και τα Blogs. Παράλληλα το MusicHeaven έχει διατελέσει χορηγός επικοινωνίας σε μουσικά φεστιβάλ, συναυλίες και δισκογραφικές δουλειές καλλιτεχνών. Οι δραστηριότητες του MusicHeaven επεκτείνονται και στη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων (τα γνωστά και ως Live του MusicHeaven), Διαγωνισμών Τραγουδιού, αλλά και στη λειτουργία ιδιόκτητου Ραδιοφωνικού Σταθμού (web radio).

Απώτερος σκοπός του MusicHeaven είναι η διάδοση της καλής μουσικής, η ανάδειξη αξιόλογων δημιουργών και η κάλυψη της ανάγκης έκφρασης και επικοινωνίας όσων Ελλήνων και Κυπρίων – απ’ όλο τον κόσμο – έχουν σαν κοινό παρονομαστή την αγάπη και το σεβασμό για την ποιοτική μουσική και προβληματίζονται για το παρόν και το μέλλον της. Αν ανήκετε σ’ αυτούς, σας θέλουμε συνταξιδιώτες στο δρόμο μας.
Μετάβαση στο: MusicHeaven.gr
 

MyAnimeVault.com
Everything about Anime!
Μετάβαση στο: MyAnimeVault.com
 
Nyctophilia
Το πρώτο αρθρογραφικό site αφιερωμένο στη λογοτεχνία & τέχνη του τρόμου και της φαντασίας.
Μετάβαση στο: Nyctophilia
 
SFF.gr
Μια ανεξάρτητη Ελληνική διαδικτυακή κοινότητα, όπου μπορούμε να συζητήσουμε, να δημοσιεύσουμε έργα μας και να ανταλλάξουμε απόψεις επάνω σε κάθε τομέα της Φανταστικής δημιουργίας.
Έλληνες λογοτέχνες, εκδότες και συντάκτες, μεταφραστές και αναγνώστες, εξαρχής αγκάλιασαν και στήριξαν την προσπάθεια. Από το 2003 μέχρι σήμερα η δομή του sff.gr (Science Fiction Fantasy Greece) έχει αλλάξει πολλές φορές και συνεχίζει να αλλάζει όσο ο πληθυσμός της και οι ανάγκες των μελών της μεγαλώνουν. Με κέφι, όρεξη και πολύ δουλειά, σήμερα είναι πλέον η μεγαλύτερη ελληνική διαδικτυακή κοινότητα του είδους της. Συνεχίζει να είναι προσανατολισμένη στο χώρο της λογοτεχνίας μα, εκτός από τις εικονικές βιβλιοθήκες της και τους πολλούς θεσμούς που αφορούν συγγραφικά παιχνίδια, περιλαμβάνει πολλά και ποικίλα θέματα που αφορούν το παγκόσμιο φανταστικό σε κάθε τομέα του.
Μετάβαση στο: SFF.gr
 
Texnesonline.gr
Το e-περιοδικό για όλες τις Τέχνες
Συντακτική ομάδα:
Στέλλα Πετρίδου
Βάσω Κανιώτη
Κώστας Τραχανάς
Κωνσταντίνος Λίχνος
Μετάβαση στο: Texnesonline.gr
 
Vakxikon.gr
Λογοτεχνία με άποψη.
Ένα περιοδικό γραμμάτων και τεχνών που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008.
Η πρωτοχρονιά του 2010 έφερε το radio.vakxikon.gr. Και τα Χριστούγεννα στον ιστορικό “Μύλο” της Ναυαρίνου τις εκδόσεις Vakxikon.gr (ekdoseis.vakxikon.gr).
Το καλοκαίρι του 2014 στην οδό Ασκληπιού αρ. 17, το Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν παίρνει σάρκα και οστά.
Μετάβαση στο: Vakxikon.gr