Σοφία Φιλιππίδου

Σοφία Φιλιππίδου

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Η Σοφία Φιλιππίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Θέατρο στο Κρατικό Ωδείο της ίδιας πόλης. Έκανε για έναν χρόνο μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Δραματουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης (1971-1979) και της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» (1980-1985). Εργάστηκε για οκτώ χρόνια ως ωρομίσθια καθηγήτρια γερμανικών στα ΚΑΤΕΕ Σίνδου, θέση την οποία εγκατέλειψε αμέσως μετά τη μονιμοποίησή της. Από το 1985 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας.
Έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους μεγάλους σκηνοθέτες στα κεντρικά θέατρα της Αθήνας, όπως και με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν, το Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής», το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Ηρώδειο, το Θέατρο Λυκαβηττού, τα Φεστιβάλ Αισχύλεια, Φιλίππων κ.ά. Το 2000 ίδρυσε τη φοιτητική ομάδα «Ιδαίοι Δάκτυλοι» στο Πνευματικό Ίδρυμα «Κρητική Εστία». Με την Ομάδα ανέβασε δώδεκα παραστάσεις πειραματιζόμενη πάνω σε συνθέσεις ποιητικών, λογοτεχνικών και θεατρικών κειμένων. Δίδαξε θέατρο και υποκριτική στα «Σεμινάρια λαϊκής επιμόρφωσης» του Υπουργείου Παιδείας σε όλη την Ελλάδα κατά το διάστημα 2002-2005. Από το 2010 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της ΑΜΚΕ «τ3χνη» και ασχολείται κυρίως με την έρευνα, τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία. Τον Δεκέμβριο του 2015, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο της “Με μια σκάλα στο φεγγάρι”, που περιλαμβάνει τα κείμενα της στήλης «Η ματιά της Σοφίας» από την εφημερίδα «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» (2012-2014). “Το τραγούδι της μαύρης τρύπας. Μικρά κείμενα με τίτλους και υποσημειώσεις” είναι το δεύτερο βιβλίο της.
Αφηγήσεις
Το τραγούδι της μαύρης τρύπας (2022), Σοκόλη

Μυθιστορήματα
Με μια σκάλα στο φεγγάρι (2014), Εκδόσεις Καστανιώτη

Συλλογικά έργα
Οι αταίριαστοι (η πολιτική συναντά την τέχνη) (2012), Εκδόσεις Γκοβόστη

Το τραγούδι της μαύρης τρύπας – Σοφία Φιλιππίδου

Το τραγούδι τηςΜικρά κείμενα
με τίτλους
και υποσημειώσεις


Μια γάτα Σφίγγα που αγαπά τα καθαρά σεντόνια. Ένα τραπεζικό pin που ανασύρει την τέχνη της μνήμης. Μια 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και τα γιαπωνέζικα χρυσάνθεμα. Η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνι και η αρπαγή της Περσεφόνης.
Από τον Εμανουέλ Μακρόν μέχρι τον Ηρακλή Πουαρό, από τον Φώκνερ μέχρι τον Κωνσταντάρα κι από τη Ματούλα Ζαμάνη μέχρι τον E.E. Cummings, η Σοφία Φιλιππίδου παραδίδει ένα «ημερολόγιο καταστρώματος», φτιαγμένο από το «υλικό των ονείρων».
Με στοχαστικότητα, οξυδέρκεια, λεπτές αποχρώσεις σαρκασμού και τρυφερότητα, ανατέμνει την πραγματικότητα, τη διασχίζει λοξά και προσκαλεί τον αναγνώστη σε μια περιπέτεια, με σημαία την αγνή χαρά, διασώζοντας την ανθρωπινότητά του.
Η μνήμη και ο μύθος, η αφήγηση ως στοιχείο ψυχικής συνοχής, ως σανίδα σωτηρίας του συλλογικού μας ασυνείδητου. Η Αθηνά, η μαντάμ Κιουρί, η Ιφιγένεια, η Κλυταιμνήστρα, η Μήδεια, η Σαλώμη και η Λαίδη Μάκβεθ κάνουν ένα «χιτσκοκικό» πέρασμα από τις σελίδες του βιβλίου, «Το τραγούδι της μαύρης τρύπας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη.
Η Σοφία Φιλιππίδου σ’ αυτούς τους καιρούς της πόλωσης, μας θυμίζει ότι «υπάρχει το καλό, το κακό και το φανταστικό». Συνομιλεί με τους μεγάλους κλασικούς και υφαίνει, μέσα από μια θαυμαστή διακειμενικότητα, την κόκκινη παρηγορητική κλωστή του παραμυθιού που μας ενώνει όλους κάτω από την κοινή παραδοχή ότι ακόμη «ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή».

Αφηγήσεις, Σοκόλη, 2022, 200 σελ.

Με μια σκάλα στο φεγγάρι – Σοφία Φιλιππίδου

Με μια σκάλα


Με ερέθισμα τα μεγάλα γεγονότα της επικαιρότητας και τα μικρά επεισόδια της καθημερινής ζωής, η Σοφία Φιλιππίδου καταφεύγει στην αγνότητα και στα χαμόγελα της παιδικής αθωότητας, θυμάται τους προγόνους και τους τιμά, σατιρίζει με αγάπη και κατανόηση τα ανθρώπινα, αναστενάζει με τα δάκρυα των πραγμάτων, απορεί με την αναλγησία της πολιτικής και «πολιτιστικής» εξουσίας και τολμάει, προδίδοντας μυστικά και εκθέτοντας προσωπικές αλήθειες, να ανοίξει ένα διάλογο με τους ανθρώπους που καταπιάνονται με τις λέξεις και με την αλχημεία της γραφής, αλλά και με όλους όσοι γοητεύονται από τη μαγεία της τέχνης.

Το βιβλίο αυτό είναι μια επίμονη περιπλάνηση στα σκοτεινά λαγούμια της πρόσφατης μνήμης και της παλιάς ελληνικής περιπέτειας, μια «συνομιλία» με τα στοιχειά και τα φαντάσματα, τα πλάσματα της φαντασίας και του ονείρου, αλλά και με το φως του ήλιου και της σελήνης, με τα λουλούδια και τα πουλιά.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014, 296 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη, Σοκόλη