Σοφία Κλειούση

Ελληνες λογοτέχνες
Η Σοφία Κλειούση γεννήθηκε στην Καστοριά, όπου ζει μόνιμα.
Σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με ειδικότητα στον τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών. Από το 2001 υπηρετεί στη δημόσια μέση εκπαίδευση. Έχει ασχοληθεί συστηματικά με το θέατρο στην εκπαίδευση οργανώνοντας θεατρικές παραστάσεις στα πλαίσια σχολικών πολιτιστικών προγραμμάτων. Έχει τιμηθεί με έπαινο στον 33ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών για το διήγημά της “Οδός Κυρίτση” (2015) και με έπαινο στους Λ΄ Πανελλήνιους Αγώνες Ποίησης Δελφών (2015) για το ποίημά της “Σήμερα”. Τον Σεπτέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τον τίτλο “Λόπου Σετς” από τις εκδόσεις Δωδώνη. Τον Ιούλιο του 2016 συμμετείχε με το διήγημα “Καλοκαιρινοί Μουσαφιραίοι” στη συλλογική έκδοση “Καλοκαίρι και Καστοριά, Ποιήματα και πεζά, 19 Συγγραφείς, inkastoria”.
Μυθιστορήματα
Λόπου Σετς (2015), Δωδώνη

Αφηγήσεις
Μνήμες εδεσματολογίου (2019), Δωδώνη

Συλλογικά έργα
Καλοκαίρι και Καστοριά, Ποιήματα και πεζά, 19 Συγγραφείς (2016), inkastoria

Μνήμες εδεσματολογίου – Σοφία Κλειούση




Μια απέραντη θάλασσα, ο φόβος και ένα εμβληματικό Ναυάγιο. Σπίτια δαιδαλώδη και πολύβουα οικογενειακά ανταμώματα του καλοκαιριού, που θυμίζουν τον πύργο της Βαβέλ, μέσα στην πράσινη σάλα. Η κυριακάτικη εφημερίδα που συνωμοτικά παρέδιδε ο κύριος Θάνος στον πατέρα και οι τραγουδιστικές αναμνήσεις της προδομένης νιότης υπό τη θαυμαστή επενέργεια της Μαλαματίνας. Η θρυλική Zundapp του δασοφύλακα παππού, που όργωνε τα δασοσκέπαστα μονοπάτια και το στιβαρό χέρι που οδηγούσε το κορίτσι στα μυστικά της χιλιόχρονης βελανιδιάς. Η μυρωδιά του θρυλικού λικέρ, πρόσωπα αλαργεμένα, τραπέζια εορταστικά, εδέσματα αγαπημένα και το – αιρετικό τσιζ κέικ. Οι πολυτονικές περιπέτειες των μικρών μαθητών και η επεισοδιακή πρεμιέρα της νεοδιόριστης καθηγήτριας στην πόλη με τη σιδερένια ραχοκοκαλιά…

Στα τέσσερα αφηγήματα του έργου την πρώτη ύλη συνθέτουν οι μνημονικές ανακλήσεις της αφηγήτριας. Ο κόσμος είναι ιδωμένος από δυαδική σκοπιά: η απλοϊκή και αθώα ματιά του μικρού κοριτσιού εναλλάσσεται με τη γνώση και την εμπειρία -πικρή ενίοτε- της ωριμότητας.

Στις “Μνήμες εδεσματολογίου” απεικονίζεται μια εποχή μεταβατική κατά την οποία η κοινωνία μετασχηματίζεται και εισέρχεται στο στάδιο του καταναλωτισμού και του νεοπλουτισμού. Διαγράφονται στάσεις, ήθη και ανθρώπινες συμπεριφορές από τα νοσταλγικά χρόνια της αθωότητας μέχρι την πρόσφατη κρίση, οικονομική και αξιακή.

Οι ιστορίες στις “Μνήμες εδεσματολογίου” δεν έχουν την πρόθεση μιας αυτοβιογραφίας. Είναι εν τέλει οι δικές μας ιστορίες. Ένα τρυφερό κοίταγμα στην “πρώτη πατρίδα” μας, στην παιδικότητα, όταν ακόμη ο κόσμος είναι αδιάσπαστος και αρραγής. Και μια υπενθύμιση πως η ευτυχία και η συναισθηματική πληρότητα βρίσκονται στα πιο απλά και καθημερινά πράγματα, στις μικρές μας στιγμές.

Αφηγήσεις, Δωδώνη, 2019, 314 σελ.

Λόπου Σετς – Σοφία Κλειούση




ΛΟΠΟΥ ΣΕΤΣ σημαίνει «Το λημέρι του λύκου» σε μια τοπική διάλεκτο μιας απόκρημνης περιοχής του Γράμμου, κοντά στο Μονόπυλο του Νομού Καστοριάς. Τα γεγονότα του μυθιστορήματος διατρέχουν μια τριακονταετία, από το 1910 ώς τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το υλικό οργανώνεται γύρω από τρεις βασικούς θεματικούς άξονες: τον πόλεμο, τον θάνατο και -πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα- τον έρωτα.
Τα πρόσωπα και οι χώροι ανήκουν στην προσωπική γενεαλογία της συγγραφέως, είναι δηλαδή αληθινά. Με την πορεία όμως της αφήγησης, η ιστορία ακολούθησε τον δικό της τρόπο, κάποιοι ήρωες τραβήχτηκαν στη σκιά ενώ άλλοι αυτονομήθηκαν και βγήκαν μπροστά στο φως.
Η αφήγηση ρέει αβίαστα και οδηγεί στις κορυφώσεις με ηρεμία και νηφαλιότητα, χωρίς έντονες εξάρσεις. Εξίσου καλοδουλεμένη και η γλώσσα: στιβαρή και περίτεχνη στα περιγραφικά μέρη απλή και φυσική στους διαλόγους.

Μυθιστόρημα, Δωδώνη, 2015, 300 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Δωδώνη