Σωτηρία Κοτίδου

2021 Ελληνες λογοτέχνες
Η Σωτηρία Κοτίδου γεννήθηκε στο Περιθώριο Δράμας και ζει στην Κατερίνη.
Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία Κλασικού Τμήματος και είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.). Δίδαξε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πολλές έξτρα δραστηριότητες. Πέρα από το συγγραφικό της έργο, ανέβασε την «Ιφιγένεια εν Ταύροις». Τέλος, έγραψε και ανέβασε άλλα θεατρικά έργα στα πλαίσια του σχολείου και δίδαξε ελληνικούς χορούς.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο:
1. Αγριόγατος στα Λεμονάδικα [με το ψευδώνυμο Λέρκα Αλαούντα (=Γαλιάντρα)].
2. Παγιδευμένη στην «Κουταλοθήκη» [με το ψευδώνυμο Λέρκα Αλαούντα (=Γαλιάντρα)].
3. Η Άρτεμη στα σταυροδρόμια του κόσμου.
4. Μπροστά στον καθρέφτη.
5. Το παιδί της Γης.
6. Πειρατές του ονείρου.
7. Το αντάμωμα.
8. Άνοιξη στη Μόσχα.

Ποιήματα και θεατρικά στην Ποντιακή διάλεκτο:
9. «Ο Πόντος χθες και σήμερα», όπου υπάρχουν ποιήματα, ένα επικό ποίημα με θέμα την ιστορία της Ελλάδας
και τίτλο «Ελλάδα» και ένα θεατρικό «Η Σουμελά σον φεμινισμόν».

Τραγωδίες μεταφρασμένες στην Ποντιακή διάλεκτο:
10. «Η Ιφιγένεια εν Ταύροις» (Ευριπίδη).
11. «Ελένη» (Ευριπίδη).
12. Συνεχιζόμενη αρθρογραφία σε εφημερίδες.
Μυθιστορήματα
Η Άρτεμη στα σταυροδρόμια του κόσμου (2021), Εκδόσεις Όστρια
Μπροστά στον καθρέπτη (2021), Εκδόσεις Όστρια

Μπροστά στον καθρέπτη – Σωτηρία Κοτίδου

Μπροστά στον καθρέπτη


O Θέμης ένιωθε πολύ ανασφαλής και λίγος μπροστά στη χαριτωμένη και πλούσια αρραβωνιαστικιά του, τη Νάντια. Η Άρτεμη πάλι, γοητεύτηκε από τα τρυφερόλογα και τους όρκους αιώνιας αγάπης του Θέμη. Εγκατέλειψε λοιπόν τον πλούσιο αρραβωνιαστικό της, τον Νώντα, ακολουθώντας τον Θέμη στην Αθήνα, στην καινούργια τους ζωή. Τα όνειρά τους όμως βγήκαν πλάνες. Ούτε ο Θέμης την έκανε βασίλισσα, ούτε η Άρτεμη τον αγάπησε πολύ. Χάος και έχθρα υπήρχε ανάμεσά τους. Ο Θέμης για να συμπληρώνει το εισόδημά τους έπεσε στον τζόγο, ενώ η Άρτεμη βγήκε να εργαστεί για να τον βλέπει όσο λιγότερο γινόταν. Και τότε, ευάλωτη όπως ήταν, εμφανίστηκε μπροστά της εκδικητής και διεκδικητής ο Νώντας, πάμπλουτος και εγκαταλειμμένος αγαπητικός. Από εδώ αρχίζει μία άγρια καθοδική πορεία που θα οδηγήσει και τους δύο συζύγους στον όλεθρο, ενώ ο αλαζονικός ανταγωνιστής Νώντας θα μείνει με σβησμένο το όνειρο.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Όστρια, 2021, 186 σελ.

Η Άρτεμη στα σταυροδρόμια του κόσμου – Σωτηρία Κοτίδου

Η Άρτεμη στα σταυροδρόμια


Η αγροτική ζωή, που τότε ήταν πολύ δύσκολη, και ο ανταγωνισμός της προς την αδερφή της, που ήδη είχε βγει να σπουδάσει και να αλλάξει τη ζωή της, έβγαλαν όψιμα την Άρτεμη στα σταυροδρόμια του κόσμου προς αναζήτηση της ζωής της. Μεγάλη πια, αφού ταξίδεψε στην Αμερική και στην Γερμανία όπου εργάστηκε, αποφάσισε τελικά να πάει στο Γυμνάσιο και μετά σε Νοσηλευτική Σχολή. Έγινε νοσηλεύτρια· της άρεσε και αναδείχθηκε σε εξαιρετική υπάλληλο. Η ζωή της έφερε μπροστά της έναν Παλαιστίνιο, τον οποίο ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε. Μαθημένη σε αγώνες απεκδύθηκε σε έναν τιτάνιο αγώνα για την αποασυλοποίηση του ψυχιατρείου. Παράλληλα εργαζόταν και σε ένα δεύτερο επάγγελμα, αυτό της ασφαλίστριας, για να συμπληρώνει το εισόδημα της οικογένειας, που αριθμούσε πλέον τρία μέλη. Σε όλα αυτά βέβαια δικαιώθηκε και ισορρόπησε. Συμφιλιώθηκε επιτέλους και με την αδερφή της, ολοκληρώνοντας έτσι την τελειοποίηση του εαυτού της, που είχε πολλά τραύματα.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Όστρια, 2021, 316 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Όστρια