Σωτήρης Πετρίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Σωτήρης Πετρίδης είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του τμήματος Κινηματογράφου, ΑΠΘ, ενώ ασχολείται συστηματικά με το σενάριο και την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών. Είναι κάτοχος προπτυχιακού τίτλου στον Κινηματογράφο με ειδίκευση στο Σενάριο και στη Θεωρία Κινηματογράφου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακού τίτλου στους τομείς Art, Law and Economy με ειδίκευση στα πνευματικά δικαιώματα κινηματογραφικών ταινιών από το International Hellenic University, και διδακτορικού τίτλου στις Κινηματογραφικές Σπουδές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχει διεθνείς ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις που αφορούν τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, τόσο σε κινηματογραφικές όσο και σε τηλεοπτικές σπουδές. Παράλληλα, ασχολείται με το σενάριο και την παραγωγή ταινιών που έχουν προβληθεί και βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Τέλος, διδάσκει Σενάριο και Θεωρία Κινηματογράφου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά και σε διάφορες ιδιωτικές σχολές της Θεσσαλονίκης.
Μυθιστορήματα
Αιματηρές Απόκριες (2021), Υδροπλάνο

Δοκίμια-Μελέτες-Σενάρια-Τεχνική
Τηλεοπτικό σενάριο (2018), Εκδόσεις Σεναριογράφων Ελλάδος

Αιματηρές Απόκριες – Σωτήρης Πετρίδης

Αιματηρές


Ο Πέτρος Αντωνίου είναι ένας μάχιμος αστυνομικός με αστείρευτο ένστικτο αλλά και ένα ενοχικό παρελθόν, που θέλει να ξεχάσει. Ο δρόμος του τον βγάζει στο Αγγελοχώρι, ένα ορεινό χωριό, στους πρόποδες του Ολύμπου, ως διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής. Μαζί με τον σύντροφο της ζωής του, τον Δημήτρη, μετακόμισαν εκεί, για να απομακρυνθούν από τη φασαρία της πόλης και να ζήσουν περισσότερο απομονωμένα. Όμως, η φήμη του Αγγελοχωρίου, ως ένας από τους πιο διάσημους αποκριάτικους προορισμούς της χώρας, θα αποτελέσει τον πυρήνα αναταραχής τόσο της συντηρητικής κοινότητας όσο και του ίδιου του ζευγαριού. Ένας κατά συρροή δολοφόνος εμφανίζεται στο χωριό και σπείρει τον τρόμο, καθώς οι τουρίστες εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Μέσα στο μάτι του κυκλώνα θα βρεθεί και μία παρέα πέντε νέων φοιτητών που θα φτάσει στο Αγγγελοχώρι με κύριο στόχο την ανεξέλεγκτη φοιτητική διασκέδαση κατά την περίοδο της Αποκριάς. Μέσα σε λίγες στιγμές, η ζωή του Πέτρου θα αλλάξει. Από διοικητής ενός συνοικιακού Αστυνομικού Τμήματος θα γίνει ο κύριος οργανωτής του σχεδίου για την επίλυση της πιο δύσκολης υπόθεσης που έχει συναντήσει ποτέ στην καριέρα του. Τελικά, η Τσικνοπέμπτη που πλησίαζε θα ήταν τελείως διαφορετική από ό,τι περίμεναν…

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2021, 400 σελ.

Τηλεοπτικό σενάριο – Σωτήρης Πετρίδης

ΤηλεοπτικόΔομές και τεχνικές
συγγραφής μακράς
οπτικοακουστικής αφήγησης


Το βιβλίο “Τηλεοπτικό σενάριο: Δομές και τεχνικές συγγραφής μακράς οπτικοακουστικής αφήγησης” αποτελεί μία μελέτη των αφηγηματικών δομών μακράς αφήγησης, ενώ παράλληλα δομείται ως ένα εγχειρίδιο που απευθύνεται τόσο σε έναν θεωρητικό σεναρίου, όσο και σε έναν επαγγελματία ή επίδοξο σεναριογράφο.

Μέσα από μελέτες δομών συγγραφής, τοσο της μεγάλης ιστορίας μίας σειράς, όσο και των επιμέρους επεισοδίων, αναλύονται τα χαρακτηριστικό της μακράς οπτικοακουστικής αφήγησης, καθώς και οι διαφορές της με τον κινηματογράφο.

Σενάρια-Τεχνική, Εκδόσεις Σεναριογράφων Ελλάδος, 2018, 47 σελ.

Πηγές: Biblionet, Υδροπλάνο, Εκδόσεις Σεναριογράφων Ελλάδος