Σπυριδούλα Ραυτοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Σπυριδούλα Ραυτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Για ένα διάστημα ασχολήθηκε με την ιδιωτική εκπαίδευση και την έρευνα ιστορικών πηγών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στη συνέχεια αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος.
Άλλες εκδόσεις της “Η απροσδόκητη γοητεία της ζωής” (Φυτράκης, 2001), “Ο δρόμος της αγάπης είναι ανοιχτός” (Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2004).

Η απροσδόκητη γοητεία της ζωής – Σπυριδούλα Ραυτοπούλου

Η Αντιγόνη είχε έναν επιτυχημένο γάμο, μια καλοβαλμένη και συνηθισμένη ζωή, ώσπου χώρισε για έναν εξίσου συνηθισμένο λόγο, μια απιστία του συζύγου της. Και τότε η άχρωμη και χωρίς ενδιαφέρον ζωή της αποκτά ξαφνικά χρώμα.
Αφορμή η διαθήκη της γιαγιάς της που την έκανε μια πετυχημένη σχεδιάστρια μόδας κι αιτία ο μεγάλος έρωτας μ’ έναν άνθρωπο καθόλου συνηθισμένο, που την έκανε να δει την άλλη όψη της ζωής, να κατανοήσει ότι κάθε της ανάσα, κάθε της ενέργεια πρέπει να έχει ένα σκοπό: να κάνει την ίδια καλύτερη και τη ζωή για τους ανθρώπους πιο ανεκτή.
Απ’ την Ιταλία στην Αιθιοπία, απ’ την επιτυχία και τη χλιδή στη σκληρή πραγματικότητα του “Τρίτου Κόσμου”, μια διαδρομή που την ωρίμασε και την άλλαξε. Παράλληλα, όμως, ωρίμαζε και άλλαζε και ο πρώην σύζυγός της ώσπου ένα μοιραίο γεγονός τους έκανε να ανακαλύψουν απ’ την αρχή ο ένας τον άλλον…

Νουβέλα, Φυτράκης Α.Ε., 2001, 93 σελ.

Ο δρόμος της αγάπης είναι ανοιχτός – Σπυριδούλα Δ. Ραυτοπούλου

Μια νέα γυναίκα, που βρίσκει τη δύναμη να αρνηθεί ένα γάμο δίχως ουσία και έρωτα, μ’ ένα γράμμα στη μητέρα της κόβει κάθε δεσμό με το παρελθόν της και εξαφανίζεται.
Η περιπλάνησή της την οδηγεί τυχαία σ’ έναν ήσυχο τόπο. Εκεί, έξω από το περιβάλλον της, μακριά από την ασφυκτική προστασία της οικογένειάς της, προσπαθεί να ηρεμήσει, να σκεφτεί και ν’ ανακαλύψει με τις δικές της δυνάμεις τον πραγματικό της εαυτό.
Η εσωτερική της αναζήτηση ολοκληρώνεται με μια μοιραία και σημαδιακή φιλία, που της ανοίγει τον δρόμο για την αληθινή αγάπη…
Μια γυναίκα ακολουθεί τη φωνή της καρδιάς της, για να ζήσει ελεύθερη, χωρίς υποκρισίες και δεσμεύσεις.

Νουβέλα, Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2004, 135 σελ.

Ο ξενώνας – Σπυριδούλα Δ. Ραυτοπούλου

Ένα δυνατό μυθιστόρημα που διεισδύει με ευαισθησία, καυστικό χιούμορ και κριτική ματιά στις ανθρώπινες σχέσεις όπως αυτές διαμορφώνονται στη σύγχρονη εποχή.

Πέντε διαφορετικές γυναίκες (μια ηθοποιός και σκηνοθέτης, μια διακοσμήτρια και ιστορικός τέχνης, μια βιβλιοθηκονόμος, μια αγρότισσα και μια νοικοκυρά) σ’ έναν αγώνα επαναπροσδιορισμού του ρόλου τους ως επαγγελματίες, σύντροφοι, μάνες κι ένας γενετιστής που εναγωνίως προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το DNA της ανθρώπινης συμπεριφοράς, συναντιούνται σ’ έναν ξενώνα που τους φιλοξενεί σε μια οριακή στιγμή της ζωής τους. Μια αισιόδοξη ματιά των ακροτήτων της σύγχρονης πραγματικότητας και μια αντιπρόταση βασισμένη στη δημιουργία, στη χρήση της λογικής και πάνω απ’ όλα στην αγάπη για τη ζωή…

Το κείμενο κυλάει γρήγορα κι έχει αμεσότητα στην επικοινωνία του με τον αναγνώστη. Είναι ευφυές, ρομαντικό και προκαλεί συγκίνηση.

Μυθιστόρημα, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2012, 198 σελ.

Η Ευτέρπη της Σμύρνης – Σπυριδούλα Δ. Ραυτοπούλου

Η προγιαγιά Ευτέρπη απ’ τη Σμύρνη, εγγονή του “βασιλιά” του κασμιριού, που έζησε ένα θυελλώδη έρωτα με τον Λουί Ρενώ γιο του Γάλλου αντιπρόξενου και μετά την καταστροφή τραγούδησε στα μεγαλύτερα καμπαρέ του Παρισιού, η ορφανή από γονείς έφηβη Ευτέρπη του κάτω ορόφου, ο Αλέξανδρος Φωτιάδης φωτογράφος και αρχαιολόγος, ο προπάππος του φωτογράφος και αυτός από τη Σμύρνη και η αρχαία Αθηναία Ευτέρπη αγαπημένη του Φειδία, εμπλέκονται μ’έναν τρόπο αναπάντεχα γοητευτικό στη ζωή της Ειρήνης ,που μετά τον ξαφνικό θάνατο του μεγάλου της έρωτα Μιχάλη, βρίσκετε σε διάσταση με τον “εαυτό” της.

Θα καταφέρουν μέσα από προκλητικά αθώες συμπτώσεις, λίγο πριν το οριστικό “διαζύγιο” ,να γράψουν ένα καινούργιο, συναρπαστικό σενάριο ζωής για την Ειρήνη;

Μυθιστόρημα, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2017, 235 σελ.

Μυθιστορήματα
Ο ξενώνας (2012), ΑΛΔΕ Εκδόσεις
Η Ευτέρπη της Σμύρνης (2017), ΑΛΔΕ Εκδόσεις

Νουβέλες
Η απροσδόκητη γοητεία της ζωής (2001), Φυτράκης Α.Ε.
Ο δρόμος της αγάπης είναι ανοιχτός (2004), Σύγχρονοι Ορίζοντες

Πηγές: Biblionet, Φυτράκης Α.Ε., Σύγχρονοι Ορίζοντες, ΑΛΔΕ Εκδόσεις

15 views