Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Σπύρος Κιοσσές

Ο Σπυρίδων Γ. Κιοσσές γεννήθηκε το 1972 στη Κομοτηνή.
Ο Σπύρος Κιοσσές είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αγγλία και στην Ελλάδα στον τομέα των κλασικών σπουδών και της εκπαιδευτικής έρευνας. Είναι διδάκτωρ Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον τη θεωρία και τη διδακτική της λογοτεχνίας. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο πεδίο της δημιουργικής γραφής, όπου και διδάσκει, ως μέλος Ε.ΔΙ.Π., νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, διδακτική της λογοτεχνίας και δημιουργική γραφή. Επιστημονικά, κριτικά και λογοτεχνικά δημοσιεύματά του έχουν φιλοξενηθεί στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο.
Διηγήματα
Τα πρωτοβρόχια (2022), Μεταίχμιο

Ποίηση
Το κάτω κάτω της γραφής (2018), Μελάνι

Δοκίμια-Μελέτες-Σπουδή και διδασκαλία
Εισαγωγή στη δημιουργική ανάγνωση και γραφή του πεζού λόγου (2018), Κριτική

Συλλογικά έργα
Η θέση της λογοτεχνίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (2010), Ελληνοεκδοτική
Γυναικείες και ανδρικές αναπαραστάσεις στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους (2013), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Η λογοτεχνία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (2020), Κριτική
Μετα-γράφοντας την τέχνη (2021), Κλειδάριθμος

Τα πρωτοβρόχια – Σπύρος Κιοσσές

Τα πρωτοβρόχια


Ο Τάσος μεγαλώνει σε μια λαϊκή γειτονιά μιας επαρχιακής πόλης στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές του ’80, μια περίοδο μεταβατική για την ελληνική κοινωνία. Μέσα από την αυτοδιήγηση του ήρωα ζωντανεύει το κλίμα της εποχής, όπως, τουλάχιστον, μπορεί να το αντιληφθεί ο ίδιος, αλλά και το πλέγμα των οικογενειακών σχέσεων – άλλοτε υποστηρικτικό, σαν δίχτυ ασφαλείας, κι άλλοτε πνιγηρό κι αναπόδραστο, σαν τον ιστό αράχνης. Παράλληλα με τη βασική πλοκή, που ξετυλίγεται σε σύντομες αυτοτελείς αφηγήσεις, ο αναγνώστης, μέσα από τη διήγηση της γιαγιάς του ήρωα, συνθέτει κομμάτι κομμάτι μια ιστορία που βαραίνει το παρελθόν της οικογένειας, συνεχίζει όμως να σκιάζει το παρόν των μελών της.

Διηγήματα, Μεταίχμιο, 2022, 176 σελ.

Εισαγωγή στη δημιουργική ανάγνωση και γραφή του πεζού λόγου – Σ.Κιοσσές

Η συμβολή της αφηγηματολογίας


H παρούσα μελέτη φιλοδοξεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη διδακτική προσέγγιση της δημιουργικής γραφής σε πανεπιστημιακό επίπεδο, αλλά και να προσφέρει απαραίτητο υποστηρικτικό υλικό σε κάθε πλαίσιο συστηματικής και οργανωμένης ενασχόλησης με το συγκεκριμένο πεδίο. Εστιάζοντας στον πεζό λόγο, αξιοποιεί εννοιολογικά σχήματα και μεθοδολογικά εργαλεία που παρέχει ο κλάδος της αφηγηματολογίας. Παρουσιάζονται ζητήματα που αφορούν τα παρακειμενικά στοιχεία ενός έργου (συγγραφέας, τίτλος, μότο, πρόλογος, αφηγηματική πλαισίωση). Εξετάζεται αναλυτικά η αφηγηματική διαδικασία καθαυτή, υπό το πρίσμα της σύγχρονης θεωρίας της αφήγησης, με ειδικότερη αναφορά στην πλοκή, τη διαγραφή των χαρακτήρων, την εστίαση, τον χρόνο, την απόδοση του λόγου και της σκέψης των μυθοπλαστικών προσώπων. Απώτερος στόχος, να γίνουν κατανοητοί από τον αναγνώστη οι μηχανισμοί λειτουργίας των αφηγηματικών κειμένων και οι ποικίλες τεχνικές κατασκευής του λογοτεχνικού νοήματος και σύνθεσης των ερμηνειών. Προτείνεται, τέλος, ένα πλήθος από πρωτότυπες δραστηριότητες που συμβάλλουν στην εμπέδωση των θεωρητικών εννοιών.

Μελέτη, Κριτική, 2018, 488 σελ.

Το κάτω κάτω της γραφής – Σπύρος Κιοσσές




ΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
Πάνω σε δίγαμμα, πίσω από κόππα και σαμπί
ανάμεσα σε ξεχασμένα γράμματα
πανάρχαιων επιγραφών
ανακαλύπτω χαραγμένα
τα αρχικά σου.

Σε κάτι συνδηλώσεις άφατες
σε κάτι παύσεις και σιωπές
του ονόματός σου ο αντίλαλος
ακούγεται.

Στις ανεπαίσθητες πτυχές των λέξεων
στο βάθος διπλωμένων νοημάτων
διακρίνεται η μορφή σου.

Τόπος συνάντησής μας μόνιμος
το ίζημα των λέξεων.
Το κάτω κάτω της
γραφής.

Ποίηση, Μελάνι, 2018, 56 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μελάνι, Κριτική, Μεταίχμιο

Έλληνες λογοτέχνες

Ξένοι λογοτέχνες

Φιλικές Ιστοσελίδες