Ήταν δημοσιογράφος και μεταφραστής. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και δημοσιογραφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε οικονομικά περιοδικά (“Οικονομικός Ταχυδρόμος”, “Κεφάλαιο”, “Επιλογή”, “Οικονομική Επιθεώρηση”) και ως αρχισυντάκτης σε ηλεκτρονικά μέσα (“Kapa-Tel”, www.i-note.gr, www.economia.gr). Συνεργάστηκε ως σύμβουλος με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ και με την Τράπεζα της Ελλάδος. Είχε συνεργαστεί με τα περιοδικά “Οικονομικός Ταχυδρόμος”, “Κεφάλαιο”, “Επιλογή” και “Οικονομική Επιθεώρηση”, εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στην ιστοσελίδα σχολιασμού “www.i-note.gr”. Ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας της επιθεώρησης “Σαμιζντάτ” και της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου “Biotechnological and Medical Themes in SF” (Θεσσαλονίκη: University Studio Press, 2002), στον συλλογικό τόμο “Jahrbuch zur SF 2004” (Βερολίνο: Shayol Verlag, 2005) και στην επιθεώρηση “The New York Review of SF” (Νέα Υόρκη: Dragon Press, Σεπτέμβριος 2008, τεύχος 241). Κείμενά του έχουν επίσης δημοσιευθεί στα περιοδικά “Διαβάζω”, “9 [Εννέα]”, “NPQ”-Ελληνική Έκδοση και στα fanzines “Big Bang”, “Brazil”, “Οι Δραματουργοί των Γιαν”, “Πολιορκία”, “Φανταστικά Χρονικά”, και έχουν φιλοξενηθεί στους ιστότοπους www.alef.gr, www.altfactor.ath.cx και www.lexima.gr.
Έφυγε από τη ζωή στις 4 Σεπτεμβρίου 2015, λίγους μήνες αφότου έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο.
Φαντασιογραφία – Σπύρος Α. Βρετός
Βιβλιογραφία έργων αναφοράς επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα 1971-2007
Η λογοτεχνία και η τέχνη του Φανταστικού γενικότερα και της Επιστημονικής Φαντασίας (Ε.Φ.) ειδικότερα γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια άνθηση στην Ελλάδα. Ταινίες φαντασίας βρίσκονται στην κορυφή από άποψη εισιτηρίων, σειρές Ε.Φ. καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην τηλεθέαση, παιχνίδια που αντλούν τη θεματογραφία τους από το είδος συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή, βιβλία που ανήκουν στο Φανταστικό με την ευρύτερη έννοια ανεβαίνουν συχνά στις πρώτες θέσεις των “ευπώλητων”. Παράλληλα έχουν πολλαπλασιαστεί οι λέσχες οπαδών της Επιστημονικής Φαντασίας και του Φανταστικού, διοργανώνονται πολυθεματικά ή εξειδικευμένα φεστιβάλ, ημερίδες και συνέδρια, κινηματογραφικά αφιερώματα, εκδίδονται περιοδικά, πολλαπλασιάζονται τα forums και τα websites που είναι αφιερωμένα στο είδος.
Βιβλία τα οποία αφορούν τη λεγόμενη Φανταστική Λογοτεχνία, τον Κινηματογράφο του Φανταστικού και άλλες μορφές τέχνης (τηλεόραση, κόμικς, εικονογράφηση κ.λπ.) εκδίδονται όλο και πιο συχνά. Η παραγωγή αυτή των βιβλίων, είτε πρωτότυπων είτε μεταφρασμένων, αποδεικνύει το ενδιαφέρον του κοινού και απαιτεί τη δική της καταγραφή.
Η Φαντασιογραφία περιλαμβάνει πέντε μέρη:
Στο σύντομο ιστορικό περίγραμμα περιγράφεται η πορεία και εξέλιξη του Φανταστικού στην Ελλάδα.
Στη βιβλιογραφία τα έργα αναφοράς κατατάσσονται σε κατηγορίες (βιβλιογραφίες, λαϊκή λογοτεχνία, μονογραφίες, κόμικς, κινηματογράφος κ.λπ.) και αποδελτιώνονται αλφαβητικά με βάση τους συγγραφείς τους. Κάθε κατηγορία ή υποκατηγορία σχολιάζεται ξεχωριστά. Καταλογογραφούνται 340 βιβλία και άλλες πηγές (DVDs, websites κ.ά.)
Το τρίτο μέρος επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου 1971-2007 τόσο χρονολογικά (ανά δεκαετία) όσο και θεματικά. Προκύπτουν μερικά αξιοπρόσεκτα συμπεράσματα για τα ενδιαφέροντα και τις αναγνωστικές συνήθειες του κοινού – και τις διαφορές ανάμεσα στις γενιές.
Στο τέταρτο μέρος αποδελτιώνονται οι τίτλοι όλων των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών περιοδικών, 52 συνολικά, τα οποία έχουν ασχοληθεί συστηματικά με το Φανταστικό σε όλες του τις μορφές (λογοτεχνία, εικαστικά, κινηματογράφος, μουσική κ.λπ.) και έχουν εκδώσει έστω και ένα τεύχος κατά τη διάρκεια της περιόδου 1971-2007. Καταλογογραφούνται επίσης 33 περιοδικά με σημαντικό περιεχόμενο Ε.Φ. και Φαντασίας, 77 αφιερώματα στο Φανταστικό σημαντικών περιοδικών και ενθέτων εφημερίδων καθώς και όλα τα, συνολικά 51, ιστορικά και ενεργά σήμερα websites, blogs και internet forums με θέμα την Επιστημονική -ή άλλη- Φαντασία.
Στο τελευταίο μέρος καταλογογραφείται το σύνολο των 27 περιοδικών και ένθετων εφημερίδων που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών και ήταν αφιερωμένα στην εκλαϊκευμένη επιστήμη και τεχνολογία.
Επιστημονική Φαντασία-Ιστορία και κριτική, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, 2008, 139 σελ.
Στις ρίζες της κρίσης – Σπύρος Α. Βρετός
Η δεκαετία του 1980 όπως την κατέγραψε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος
Υπήρξε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος ένα έντυπο που – σ’ όλη την μεταπολεμική περίοδο, πάντως στα χρόνια της Μεταπολίτευσης – άσκησε σημαντική επιρροή στην διαμόρφωση τάσεων, στην επεξήγηση ιδεολογιών, στην ανάλυση καίριων οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων και των συνεπειών τους.
Ο Σπύρος Βρετός, στην ανάλυσή του αυτή – που δημοσιεύεται λίγους μήνες μετά τον θάνατό του – επιχειρεί μιαν ανατομία του εντύπου, της διαδρομής και των συντελεστών του με την αντίληψη ότι “η σημερινή κατάσταση έχει τις ρίζες της στις αποφάσεις που ελήφθηκαν (και στις επιλογές που δεν έγιναν) εκείνη την περίοδο”. Οπότε , η ανάλυση των τότε απόψεων “ρίχνει φως στα σημερινά αδιέξοδα”.
Στέλεχος του Οικονομικού στην τελευταία του περίοδο “πριν την κατάληψη εξ εφόδου του” ο Σπ. Βρετός μετέσχε στην συνέχεια στο εγχείρημα του (βραχύβιου) εντύπου κριτικής ανάλυσης Σαμιζντατ, αλλά και εργάσθηκε σε σειρά άλλων οικονομικών εντύπων (“Κεφάλαιο”, “Επιλογή”, “Οικονομική επιθεώρηση”). Και απέκτησε μιαν ευρύτερη εποπτεία του μαγικού κήπου της μεταπολιτευτικής δημοσιογραφίας επιχειρώντας, κι αυτός, “να διασώσει κάτι από το πνεύμα της ελεύθερης, ενίοτε αντιπαραθετικής, πάντως μακράν από political correctness συζήτησης” που είχε λειτουργήσει στα πλαίσια του “Οικονομικού”.
Μια μαρτυρία εποχής που έφυγε, αλλά παραμένει πεισματικά παρούσα στις συνέπειες τις οποίες άφησε πίσω..
Οικονομική ιστορία, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, 2016, 409 σελ.
Ο Έρωτας του Άλλου στη Λογοτεχνία του Φανταστικού (1999)
Φαντασιογραφία (2008), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Στις ρίζες της κρίσης (2016), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Άρθρα
Μια σύντομη ιστορία του Αρειανού Έθνους (1997/98)
Οι Αδιόρατες Πόλεις (1999)
Συλλογικά έργα
Αντίλεκτα (1995), Εκδόσεις Παπαζήση
Νοσολόγιον (2004), Οξύ
Ο εχθρός είναι η αδράνεια (2011), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Επιστήμες του ανθρώπου και επικοινωνία – δημοσιογραφία (2016), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Μεταφράσεις
Alain Touraine, Προς σοσιαλιστές ανοικτή επιστολή (1996)
Gore Vidal, Σε ζωντανή μετάδοση απ’ το Γολγοθά (1997)
Kim – Stanley Robinson, Η χρυσή ακτή (1998)
Συλλογικό έργο, Η μηχανή του σεξ (2001)
Philip Roth, Επιχείρηση Σάυλωκ (2001)
Jimmy Santiago Baca, Η φωνή του κυκλώνα (2004)
Philip Roth, Ζούκερμαν δεσμώτης (2004)
David Douglas, Η προφητεία των Μάγια 2012 (2011)
Πηγές: Biblionet, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις