Στάθης Κεφαλούρος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Στάθης Κεφαλούρος γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα.
Σπούδασε νοµικά στην Αθήνα και την Φλάνδρα. Συµµετέχει στα κοινά των Αθηνών από το 2003. Αρθρογραφεί στην ΕΣΤΙΑ και στην εφηµερίδα των Κωνσταντινουπολιτών ο “Πολίτης”. Μαζί µε τη σύζυγό του αφηγήτρια Ναυσικά Καψαλά εκδίδουν το ποιητικό φύλλο “Ποιητές χωρίς ποιήµατα”.
Ποίηση
Διότι οι πόλεις έχουν μεγαλώσει πολύ (2015), Θράκα

Αφορισμοί
Ο Αδάμ ονοματίζει τα ζώα (2019), Λέμβος

Συλλογικά έργα
Με το π της ποίησης (2018), ΑΩ Εκδόσεις

Διότι οι πόλεις έχουν μεγαλώσει πολύ – Στάθης Κεφαλούρος
Η ποιητική συλλογή με τον ρεαλιστικό και ίσως δυσοίωνο τίτλο «Διότι οι πόλεις έχουν μεγαλώσει πολύ» των εκδόσεων Θράκα αποτελεί τη δεύτερη αναθεωρημένη και πλήρη έκδοση των ποιημάτων του ποιητή από το βιβλίο του «Δεν ανησυχούμε και τόσο πολύ» που κυκλοφόρησε το 2010 με το ψευδώνυμο Cirl Bunting. Οι ανούσιες περιγραφές, οι εύηχες μα ασυνάρτητες παραθέσεις εικόνων, τα καλολογικά στοιχεία και οι κούφιοι εντυπωσιασμοί δεν προσιδιάζουν στην ποίηση του Στάθη Κεφαλούρου. Κάθε λέξη, προσεκτικά διαλεγμένη, υπηρετεί τη μούσα του, που δεν είναι άλλη από την πραγματικότητα που μας περιβάλλει, μας αγγίζει, μας αναστατώνει ενίοτε κι άλλοτε μας προβληματίζει. Το “ζην” μετουσιώνεται με την ποίηση του Στ. Κεφαλούρου σε ένα βαθυστόχαστο “είναι”, που σκοπό έχει να μεταλαμπαδευτεί στον αναγνώστη. Όχι αξιωματικά ως προσωπική αλήθεια που δεν τον αφορά αλλά ως πτυχή της ζωής που ίσως εν τέλει να τον αφορά.

Ποίηση, Θράκα, 2015, 37 σελ.

Ο Αδάμ ονοματίζει τα ζώα – Στάθης Κεφαλούρος

Αφορισμοί


“Η καταλληλότερη κυβέρνηση για τον τόπο είναι αυτή που θα εντάξει την ποίηση και τη φιλοσοφία στο υπουργείο Υγείας”
Πρόκειται για ένα σύνολο ευφυολογημάτων, στοχασμών, προσταγμάτων, βιωματικών παρατηρήσεων, εμπειρικών συγκρίσεων, αφορισμών έμφασης αλλά και ποιημάτων, το οποίο θυμίζει πολύ έντονα τον George Lichtenberg και κυρίως τον Jonathan Swift της λονδρέζικης λογοτεχνικής λέσχης Scriblerus των αρχών του 18ου αιώνα.
Στους αφορισμούς και τις στιχουργικές πρόζες του Στάθη βρήκαν θέση οι Cure, οι Tuxedomoon και ο David Sylvian. Ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Μπαχ και ο Ρενέ Σταντάλ, ο Δημήτρης Ποταμίτης, ο Θανάσης Βέγγος, ο Αναγνωστάκης, ο Ιόλας, ο Μπρεχτ και ο Χατζιδάκις. Εμφανίζονται ο Ρενουάρ, ο Λουντέμης και ο Σελίν, ο Τσαρούχης, ο Καρούζος, ο Πετρόπουλος και προπαντός ο Αίαντας του Σοφοκλή.
Ο συγγραφέας συναρμολογούσε αρκετά χρόνια τους αφορισμούς του μέχρι να μας τους εκθέσει και να μας προβληματίσει. Ανατρεπτικός, επαναστατικά συντηρητικός αλλά και αισθαντικός ο Στάθης Κεφαλούρος μας καλεί σε μια επίκαιρη συζήτηση επαναπροσδιορισμού.

Αφορισμοί, Λέμβος, 2019, 68 σελ.

Πηγές: Biblionet, Θράκα, Λέμβος