Σταυρούλα Μέρκου-Μυγδάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Σταυρούλα Μέρκου-Μυγδάκη (Μέρκου Σταυρούλα το γένος Μπούσγου) γεννήθηκε στον Εμπεσό Βάλτου Αιτωλ/νιας, εκεί έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Αποφοίτησε από το 2ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου όπου και ζει ως σήμερα με την οικογένειά της. Εργάζεται στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, παράλληλα φοιτά στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο πρόγραμμα Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Δραστηριοποιείται, από το 2006, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ενώ έχει αναπτύξει και δράση στην εθελοντική προσφορά μέσω τοπικών σωματείων. Με τη λογοτεχνία ασχολείται από την παιδική της ηλικία αρχικά ως αναγνώστρια και στη συνέχεια γράφοντας. Τα πρώτα έργα της δεν έχουν διασωθεί. Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 2014 με την ποιητική συλλογή ‘’Χαϊκού’’. Η δεύτερη ποιητική της συλλογή ‘’Ένας γέρος ανιστορεί’’ 2016, έχει τιμηθεί με το βραβείο Πολύμνια στο διεθνή ποιητικό διαγωνισμό Κ. Π. Καβάφης 2015 από την International Art Society. Ποίημά της έχει λάβει τιμητική διάκριση στον 10ο πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης- διηγήματος, από τη Λογοτεχνική –Συγγραφική ομάδα ‘’Ιδεόπνοον’’ και τα περιοδικά ‘’Πνοές λόγου και τέχνης’’ και ‘’iamvosatr’’, το 2015. Συμμετείχε το 2016, με 2 ποιήματα στο 9ο ετήσιο φεστιβάλ ελληνοαγγλικού κινηματογράφου, στο Λονδίνο, φτάνοντας μέχρι τα προκριματικά. Ποίημά της απέσπασε έπαινο, το 2016, σε ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνει η ‘’ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ’’. Το 2017 η ανέκδοτη, τότε, ποιητική της συλλογή ‘’Πρώτη κατάθεσις: Ωδαί τριάντα’’ βραβεύτηκε, με το βραβείο Μελπομένη, στο διεθνή ποιητικό διαγωνισμό Κ. Π. Καβάφης 2017 από την International Art Society. Διήγημα της που συμμετείχε στον Δ΄ πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό 2018 του Πετριδίου Ιδρύματος και των εκδόσεων Ζωή και Τέχνη τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο.
Ποίηση
Χαϊκού (2014), Αυτοέκδοση
Ένας γέρος ανιστορεί (2016), Ιωλκός
Πρώτη κατάθεσις (2018), Οσελότος

Συλλογικά έργα
30 Ποιητές VI Ποιητική Ανθολογία (2015), Πνοές λόγου και τέχνης
3η Ομαδική ποιητική συλλογή (2016), Διάνυσμα

Πρώτη κατάθεσις – Σταυρούλα Μέρκου-Μυγδάκη

Ωδαί τριάντα


Ο τίτλος, όπως εύκολα διαπιστώνεται, είναι παράφραση του καρυωτακικού στίχου ‘’…πρώτη κατάθεσης δραχμαί τριάντα…’’ από το ποίημα Πρέβεζα. Περιέχει τριάντα ποιήματα, στην πλειοψηφία τους ωδικά (εξ’ ου και ωδαί), που αγγίζουν ό, τι με αγγίζει. Ό, τι αγγίζει το μέσο άνθρωπο, μέσης ηλικίας, μεσαίας κοινωνικής τάξης, μέσου μορφωτικού επιπέδου νομίζω όλους μας. Είναι το βιβλίο στο οποίο καταθέτω, για πρώτη φορά (πρώτη κατάθεσις), τον ποιητικό μου εαυτό άνευ πέπλου, γυμνό.
Σ.Μ-Μ.

Ποίηση, Οσελότος, 2018, 42 σελ.

Ένας γέρος ανιστορεί – Σταυρούλα Μέρκου-Μυγδάκη




Στη συλλογή επιχειρείται ένας διάλογος μεταξύ της 3ης γενιάς (85 ετών), η οποία έχει αποδεχτεί το ότι οδεύει προς τη δύση και της νέας γενιάς (25 ετών), η οποία αναγνωρίζεται ως ανατέλλουσα.

Η φωνή του νέου δεν ακούγεται μέσα στην ποιητική συλλογή μα συμπεραίνεται από τις εξιστορήσεις-ποιήματα του γέρου.

Μια αόρατη κλωστή διαπερνά ολόκληρο το βιβλίο, είναι το ιδιαίτερο εκείνο είδος αγάπης που γεννιέται μαζί με το εγγόνι. Μέσ’ από αυτό το πρίσμα πασχίζει ο γέρος, καταθέτοντας την ψυχή του, να καταδείξει σε ποια ακριβώς σημεία του μονοπατιού της ζωής παραφυλάνε Σειρήνες. Δεν έχει, όμως, την πρόθεση να προτείνει στο νέο να τις αποφύγει, να αποφύγει να κάνει λάθη, αλλά να του δείξει το σωστό τρόπο να τα κάνει.

Έτσι ο γέρος εξομολογούμενος, αυτοσαρκαζόμενος, αναθεωρητικός εξοπλίζει τη νέα γενιά με τα στέρεα πατήματα της εμπειρίας του κι ένα “δρεπάνι”. Με τον τρόπο αυτό εκπληρώνει όλες του τις υποχρεώσεις και νιώθει έτοιμος να τραβήξει την κουρτίνα.

Ποίηση, Ιωλκός, 2016, 46 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιωλκός, Οσελότος, kefalosmagazine.blogspot.com