Στέλιος Καρέντζος

Στέλιος Καρέντζος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Στέλιος Καρέντζος είναι διδάκτορας χειρουργικής και ιατροφιλοσόφος.
Έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Οδός Πανός.

Βλέμμα γυναίκας – Στέλιος Καρέντζος

Βλέμμα γυναίκαςΑίγυπτος, 20ή δυναστεία


Όταν ο Πέτρος τυχαία συναντά μια άγνωστή του γυναίκα, το βλέμμα της τον αναστατώνει. Καταλαβαίνει ότι την γνωρίζει, αλλά δεν ξέρει που και πότε την έχει ξανασυναντήσει. Με την βοήθεια των αναδρομών, που έχει την ικανότητα να τις προκαλεί ο ίδιος, κατορθώνει να ξεδιαλύνει αυτό το μυστήριο και να δώσει απάντηση στα ερωτήματά του. Είναι το βλέμμα της Μαλέ.

Πριν 3000 χρόνια περίπου, έζησε στην Αρχαία Αίγυπτο σαν γιος του Φαραώ Ραμσή Γ’. Σαν στρατηγός στα νεανικά του χρόνια ερωτεύεται την ονειρική πριγκίπισσα Μαλέ που την παντρεύεται σαν αρχιστράτηγος και γίνεται Βασίλισσά του με την άνοδό του στον θρόνο σαν Ραμσής Δ’. Περιγράφεται η ζωή του Ραμσή Δ’ και όλοι οι αγώνες του για την καταξίωσή του να ανέλθει στον θρόνο καθώς και όλες οι ίντριγκες του Φαραωνικού περιβάλλοντος και της δεύτερης συζύγου του Ραμσή Γ’, για να αποτραπεί αυτό. Η μεγάλη αγάπη του Ραμσή Δ’ προς την πριγκίπισσα Μαλέ τον κάνει να της δώσει μία υπόσχεση που θα μπορέσει να την εκπληρώσει μετά από 3000 χρόνια στην σημερινή εποχή.

Μυθιστόρημα, Οδός Πανός, 2016, 304 σελ.

Το χρονικό του λύκου – Στέλιος Καρέντζος

Το χρονικό του λύκου


Το ιστορικό μυθιστόρημα, “Το χρονικό του λύκου”, αναφέρεται στην ιστορία του Ιππότη Βόλφγκανγκ ή Βολφ (Λύκος) και την καταδίωξή του από τους Ναΐτες μετά την φυγή του από το Ναϊτικό Τάγμα. Αιτία αποτέλεσε ο τρελός του έρωτας για την μικρή κόρη του σουλτάνου Σαλαντίν, την Γιασμίν και η απαγωγή της, καθώς επίσης και η φαινομενική τουλάχιστον αρπαγή του Αγίου Δισκοπότηρου, από τον Ναό της Ιερουσαλήμ. Εξωμότης, βέβηλος και ιερόσυλος, ο Βολφ (Λύκος), προσπαθεί να διαφύγει με την αγαπημένη του, αλλά και να δικαιωθεί. Τους καταδιώκουν οι Ναΐτες, τους καταδιώκουν οι άνθρωποι του Σαλαντίν. Ποιοι θα τους πρωτοπιάσουν; Θα κατορθώσουν να διαφύγουν, μέσα από τις πολλές παγίδες που τους στήνουν οι διώκτες τους, θέλοντας να πιάσουν τον Λύκο, όπως τον ονομάζουν;

Η απάντηση δίνεται στο χρονικό του Λύκου που στηρίζεται πάνω σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της εποχής στην χρονική περίοδο 1177 έως το 1184.

Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, στον καμβά του οποίου περιπλέκονται και αναφέρονται πολλά μυστικιστικά και φιλοσοφικά ερωτήματα και δεδομένα που μέχρι σήμερα ισχύουν και ορισμένα εκ των οποίων δεν έχουν βρει ακόμη την απάντησή τους.

Μυθιστόρημα, Οδός Πανός, 2017, 364 σελ.

Η νύχτα ήρθε από την Ανατολή – Στέλιος Καρέντζος

Η νύχτα ήρθε40 χρόνια έως την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως


Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που θα έπρεπε να διαβάσουν όλοι, Έλληνες, Τούρκοι, μουσουλμάνοι, ορθόδοξοι και καθολικοί χριστιανοί…
Γιατί περιέχει την Ιστορική Αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος, χωρίς φανατισμό και μονομέρεια, αλλά με “ιατρική”, “ανατομική” ακρίβεια, που δεν είναι όμως ψυχρή και νοητική, αλλά αφήνει μία ανοικτή “Κερκόπορτα” για τον Έρωτα να εισβάλλει και να διεκδικήσει τα απαράγραπτα κι αρχετυπικά δικαιώματά του, στα όρια όμως της ηθικής και της ευπρέπειας, αφού ό, τι είναι δύναμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμφίδρομα και τα μαχαίρια τα δίστομα κάνουν την μεγαλύτερη ζημιά. Όμως εδώ ο εχθρός δεν είναι ο Έρωτας αλλά ο εγωισμός, η μισαλλοδοξία, η ματαιοδοξία, το τυφλό μίσος, η δυσανεκτικότητα και η παράνοια μεγαλείου, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η καταπιεστική εξουσία με το πρόσχημα της θρησκείας. Ο Στυλιανός Καρέντζος φιλοτεχνεί με εμβρίθεια αλλά όχι και με εμπάθεια το απόλυτο ιστορικό μυθιστόρημα για την Άλωση της Πόλης και τα γεγονότα που οδήγησαν εκεί. Οι άνθρωποι, ήρωες ή απλά πιόνια στη μεγάλη σκακιέρα των συνόρων ανάμεσα Ανατολής και Δύσης παλεύουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σωθούν ή να πέσουν για τα ιδανικά τους. Μάλλον επίκαιρο, δεν νομίζετε; Τελικά, είμαστε το τέλος μας. “Τα στερνά νικούν τα πρώτα” (λαϊκή παροιμία). “Προς γαρ το τελευταίον εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται” (Δημοσθένης). Μέσα από έναν παρατηρητικό και τίμιο πρωταγωνιστή, ο συγγραφέας μάς ξεναγεί σε μια μακρινή εποχή με έναν πρωτότυπο απρόβλεπτο τρόπο. Δεδομένης της κοινοτοπίας του θέματος αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα.
Κωνσταντίνος Μπούρας

Μυθιστόρημα, Οδός Πανός, 2019, 378 σελ.

Το βόρειο βασίλειο του Νάγκελντρο – Στέλιος Καρέντζος

Το βόρειο βασίλειο


Ο συγγραφέας μετά την Αρχαία Αίγυπτο, του Ναΐτες Ιππότες, Πριν την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, σ’ αυτό, το τέταρτο βιβλίο του, στο Βόρειο Βασίλειο των Νορμανδών, μας ταξιδεύει.

Ο Βασιλιάς του Νάγκελντορ, Ντέριαν, ναυαγός βρίσκεται αναίσθητος στην παραλία, σε ένα μικρό ψαροχώρι. Με χαμένη την μνήμη του, ξεκινά μια νέα ζωή, που θα τον οδηγήσει σε πολλές περιπέτειες. Μετά από πολλά χρόνια συναντώντας τον γιό του, μέσα σε μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση, θα θυμηθεί το παρελθόν του και ποιός στην πραγματικότητα είναι. Η ιστορία εξελίσσεται στην μυθική νήσο Μπριλάντια στον μυθικό Βορρά και εκτυλίσσεται με την συνύφανση των σχέσεων μεταξύ των τεσσάρων βασιλείων που βρίσκόνται σε αυτήν περιοχή, καθώς και με τη δημιουργία ενός ενιαίου λαού Βορείων, των μετέπειτα Νορμανδών…

Αφήγηση ενδελεχής, λεπτομέρεια «μικροσκοπική», αληθοφάνεια ονειρική, ξενάγηση σε μια πραγματικότητα τόσο μυθική που αγγίζει σχεδόν το ρεαλιστικό, χωρίς όμως να γίνεται ποτέ καθημερινό.
Ηθογραφία αγνώστων λαών, λαογραφία φυλών που χάθηκαν στα παρασκήνια του χρόνου. Χωρίς ταχυδακτυλουργίες και τρυκ, ο αφηγητης μετατρέπεται από τριτοπρόσωπο σε πρωτοπρόσωπο, έχει επιλεκτική πλήρη πρόσβαση στον ψυχισμό και στον εσωτερικό κόσμο ορισμένων ηρώων ή ηρωίδων του και μας πείθει τόσο για την εμβρίθεια όσο και για την ερευνητική του τιμιότητα. Ο ιστοριογράφος, ο μυθιστοριογράφος που πατάει γερά πάνω στην ιστορία μιας περιοχής σε μια συγκεκριμένη εποχή (όσο θολή και αν είναι) οφείλει να λειτουργεί πρωτίστως ως μελετητής. Και μόνον τότε προσφέρει λογοτεχνικό έργο άξιο να αναγνωσθεί και περισσότερες από δύο φορές. Όπως ετούτο το ευανάγνωστο «ιστορικό» φανταστικό μυθιστόρημα υπό του Στέλιου Καρέντζου, διδάκτορος χειρουργικής και ιατροφιλοσόφου.

Μυθιστόρημα, Οδός Πανός, 2020, 352 σελ.

Μυθιστορήματα
Βλέμμα γυναίκας (2016), Οδός Πανός
Το χρονικό του λύκου (2017), Οδός Πανός
Η νύχτα ήρθε από την Ανατολή (2019), Οδός Πανός
Το βόρειο βασίλειο του Νάγκελντρο (2020), Οδός Πανός

Πηγές: Biblionet, Οδός Πανός