Στέλιος Μοίρας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Στέλιος Μοίρας γεννήθηκε το 1984 και μεγάλωσε στο Κερατσίνι.
Σπούδασε Κοινωνική Εργασία στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από το 2009 εργάζεται ως Κοινωνικός Λειτουργός στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, δουλεύοντας με παιδιά, εφήβους, ενήλικες και τις οικογένειες τους. Στην εφηβεία ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα του ποιήματα, τα οποία τον οδήγησαν κατά την περίοδο της φοιτητικής του ζωής, να πειραματιστεί και με τον πεζό λόγο, γράφοντας δειλά τα πρώτα του διηγήματα. Το 2012 εκδόθηκε ηλεκτρονικά το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Το Παγοποιείο» από τα 24grammata.gr και στη συνέχεια σε έντυπη μορφή από τις εκδόσεις Andy’s Publishers. Το 2013 εκδίδεται σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Rogamar», ενώ το 2014 εκδίδεται η δεύτερη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Sombras X». Το 2015 εκδίδεται το δεύτερο μυθιστόρημα του με τίτλο «Μέσα από τα Μάτια της», εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα. Παράλληλα με τις συγγραφικές του δραστηριότητες, υπήρξε τακτικός αρθρογράφος στο κινηματογραφικό Blog pamecinema iraklio, ενώ από το 2013 μέχρι το 2015 συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό M–Word web Radio, παρουσιάζοντας εκπομπή για τον κινηματογράφο. Συνεργάζεται τακτικά ως αρθρογράφος κοινωνικών και πολιτικών κειμένων σε διάφορά sites. Άλλη μια κύρια ασχολία του είναι και η μουσική, παίζοντας drums, συνεργαζόμενος σε δισκογραφία και συναυλίες με το ροκ σχήμα Διόνυσος, ενώ το 2009 σχημάτισε με φίλους του το metal συγκρότημα Gnu. Λατρεύει τη τζαζ, το ροκ… τα βινύλια, συνδυάζοντάς τα με την προσπάθειά του να «χτίσει» κόσμους και καταστάσεις.
Έχει το blog: Στέλιος Μοίρας.
Μυθιστορήματα
Το παγοποιείο (2012), 24grammata.gr
Μέσα από τα μάτια της (2015), Andy’s Publishers
Το παγοποιείο (2016), Andy’s Publishers
Splitting (2017), Andy’s Publishers

Ποίηση
Rogamar (2013)
Sombras X (2014)
Απλή γεωγραφία – Ποιήματα 2012-2016 (2016), Andy’s Publishers
V (2018), Andy’s Publishers
Θέα από μέσα (2020), Εκδόσεις Πηγή

Θέα από μέσα – Στέλιος Μοίρας

Ποίηση, Εκδόσεις Πηγή, 2020, 52 σελ.

V – Στέλιος Μοίρας
Ποιητική συλλογή του Στέλιου Μοίρα.

Ποίηση, Andy’s Publishers, 2018, 60 σελ.

Splitting – Στέλιος Μοίρας
Βρίσκεις λεφτά, ανθρώπους, φαντασιώσεις, είδωλα…
Τι είναι αυτό που δεν βρίσκεις από εσένα;
“Αυτό που λες τόσην ώρα δε μπορεί να εξηγήσει παρά μόνο ένα πράγμα:
Έναν ψευδή εαυτό. Οι περισσότεροι τώρα πια ζούνε μέσα από ψευδείς εαυτούς…”
Στην Ελλάδα του σήμερα, ένας νέος με αφορμή την απόλυση από την εργασία του ξεκινά μια συνεχή εσωτερική και εξωτερική σύγκρουση με τον κόσμο του. Σε μια ρευστή εποχή κοινωνικών αλλαγών βρίσκεται ξαφνικά ακίνητος μπροστά στη ορμή των πραγμάτων, ψάχνοντας να δει πέρα από τη εφήμερη ευκολία κάθε είδους καταναλωτισμού και καταχρήσεων.
Τι γίνεται όμως όταν αποφασίζει να αυτοσχεδιάσει και να αφεθεί στον ηλεκτρισμό του;
Με όχημα τη μουσική ξεκινά μια απεγνωσμένη αναζήτηση για κάτι αληθινό και σταθερό στη ζωή και τον έρωτα. Στο δρόμο του θα βρεθούν “κατάσκοποι” και “ρουφιάνοι” βινυλίων, μουσικοί, ιδιοκτήτες δισκογραφικών εταιρειών, φιγούρες τάξεων σε παρακμή, συγγραφείς, μορφές και καταστάσεις, συνθέτοντας το δικό του rock ‘n’ roll ψηφιδωτό σε μια χώρα που ξεκινά να φλέγεται σε ένα μέλλον κοντινό.
Ένα πυρετικό μυθιστόρημα “δρόμου” για την προσωπική αναζήτηση της πληρότητας. Ένα οδοιπορικό από το Λονδίνο έως τα νησιά του ελληνικού καλοκαιριού και μια ψυχεδελική κατάδυση από τη φτιασιδωμένη επιφάνεια προς την αγνή ομορφιά.

Μυθιστόρημα, Andy’s Publishers, 2017, 350 σελ.

Απλή γεωγραφία – Στέλιος Μοίρας
Η Απλή Γεωγραφία αποτελεί μια συγκεντρωτική έκδοση όλων των ποιημάτων του συγγραφέα, τα οποία έχουν γραφτεί από το 2012 μέχρι το 2016.
Αποτελείται από τρία μέρη εκ των οποίων τα δύο εμπεριέχουν τις δύο προηγούμενες ποιητικές συλλογές του Στέλιου Μοίρα, Rogamar και Sombras X που κυκλοφόρησαν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων από τον ίδιο τον συγγραφέα, ενώ το τρίτο μέρος, που δίνει και το όνομά του στη συλλογή, αποτελείται από ολοκαίνουρια ποιήματα.

Ποίηση, Andy’s Publishers, 2016, 159 σελ.

Μέσα από τα μάτια της – Στέλιος Μοίρας
Όλα ξεκινούν από μια συνάντηση.
Αυτή που δεν έγινε ακόμη, αυτή που υπάρχει σαν απαρχή μέσα στο μυαλό. Η ιστορία τρέχει μέσα στον καθένα πριν ακόμη ξεκινήσει. Μας βρίσκει σχεδόν έτοιμους τη στιγμή που τα μάτια συναντιούνται. Και μετά ξεκινά προς το σκοτάδι της.
Κάπου στο Πέραμα, ένας νέος άνδρας, πρόωρα κουρασμένος και απόκοσμος θα συναντήσει την Έλσα. Ο Σταύρος προσπαθεί να φέρει τον εαυτό του στα μέτρα του κόσμου κι εκείνη προσπαθεί να καταστρέψει τον δικό της.
H ιστορία του Σταύρου και της Έλσας δεν διηγείται την πορεία μιας σχέσης. Κάθε άλλο. Ξεδιπλώνει την ιστορία μιας σχάσης που ξεκινά από την ορμή της επιθυμίας -ή της ψευδαίσθησης της- διατρέχοντας όλη την αποδόμηση του εαυτού για χάρη μιας μεγαλύτερης: να φτιάξουμε έναν δικό μας μικρόκοσμο ή να καταστρέψουμε των άλλων.

Μυθιστόρημα, Andy’s Publishers, 2015, 280 σελ.

Το παγοποιείο – Στέλιος Μοίρας
Αντώνης-Ζωή, Χρήστος- Κλειώ, Χριστίνα και Γιώργος
Τρία ζευγάρια. Έξι διαφορετικοί άνθρωποι και ένα ξαφνικό γεγονός που θα αναστατώσει και θα βάλει σε νέα τροχιά την καθημερινότητα τους.
Ύστερα από την απόφαση ενός από τους ήρωες να συγκρουστεί με ένα κρατικό σύστημα ψάχνοντας περισσότερο τη δική του λύτρωση, οι ζωές όλων θα αλλάξουν αφήνοντας τρομακτικές στιγμές και επιλογές του παρελθόντος να έρθουν ξανά στην επιφάνεια, αυτή τη φορά ακόμη πιο σκληρές, δίχως να αφήσουν σε κάποιους περιθώρια συγχώρεσης ή αλλαγής. Ο Αντώνης που παλεύει να φέρει τη χαμένη του ζωή πάλι κοντά, ο Χρήστος και η αποκάλυψη μιας επικίνδυνης αλήθειας, η Ζωή που παλεύει να ξαναβρεί το εσωτερικό φώς στο σκοτάδι της τυφλότητας της. Η Κλειώ και η μοναξιά του μητρικού ρόλου. Ο Γιώργος με τη Χριστίνα που ζητούν παραπάνω από όσα μπορεί να δώσει ο καθένας στον άλλον.
Συνηθισμένοι άνθρωποι σε ασυνήθιστες καταστάσεις μέσα σε μια σκληρή, σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα που ανακαλύπτουν τη δική τους σκληρότητα απέναντι στον κόσμο και τους ανθρώπους που αγαπούν μα πιο πολύ ανακαλύπτοντας τη δική τους τραυματισμένη Αλήθεια.

Μυθιστόρημα, 24grammata.gr, 2012/Μυθιστόρημα, Andy’s Publishers, 2016, 262 σελ.

Πηγές: Biblionet, Andy’s Publishers, 24grammata.gr