Στέργιος Χατζηκυριακίδης

Ελληνες λογοτέχνες
O Στέργιος Χατζηκυριακίδης γεννήθηκε το 1980 στα Γρεβενά όπου και έζησε μέχρι τα 18 του.
Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία με ειδίκευση Γλωσσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Υπολογιστική Γλωσσολογία στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές).
Δούλεψε ως υπολογιστικός γλωσσολόγος στα πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Μονπελιέ και ως γλωσσολόγος στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Ζει στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας όπου και εργάζεται στο εκεί Πανεπιστήμιο.
Το μυθιστόρημα “Γκρόβερ” αποτέλεσε το ντεμπούτο του στη λογοτεχνία.

Γκρόβερ – Στέργιος Χατζηκυριακίδης

Η εξέγερση της ελληνικής νεολαίας τον Δεκέμβρη του 2008 και οι λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στα μνημόνια είναι γεγονότα που, ακόμα και σήμερα, τη σημασία τους σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε.

Πόσο μάλλον μια παρέα Ελλήνων φοιτητών στο Λονδίνο που θέλουν να βοηθήσουν, όπως μπορούν, “το κίνημα” στην Ελλάδα, λειτουργώντας όμως αποκομμένοι από την καρδιά των γεγονότων.
Μέσα από την καθημερινότητα αυτής της παρέας και κάτω, από τραγελαφικές κάποιες φορές καταστάσεις, θα αποτυπωθεί η γλυκόπικρη διαδικασία από την επαναστατικότητα στην ενσωμάτωση και από την αμφισβήτηση των πάντων σε αναγκαστικούς συμβιβασμούς.

Αν και το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός είναι βασικά στοιχεία του “Γκρόβερ”, κάτω από αυτά ξεπηδούν ανάγλυφα τα αδιέξοδα μιας γενιάς που προσπάθησε να αποκτήσει την ταυτότητά της και ακόμα την ψάχνει.

Μυθιστόρημα, Δίαυλος, 2017, 288 σελ.

Σκαλωμένοι σε ένα μπαρ – Στέργιος Χατζηκυριακίδης

Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται. Τα άσχημα χωριά, δυστυχώς, δεν καίγονται καθόλου. Στέκουν περήφανα, σύμβολα της ασχήμιας μας, της μιζέριας μας, της απάθειάς μας…

Οι ήρωες, μια παρέα φιλαράκια στη μικρή τους πόλη. Οι ζωές τους αποτυπωμένες, έμμεσα, άμεσα, μέσα στα μπαρ, μέσα από τα μπαρ. Γαντζωμένοι. Σκαλωμένοι. Και γύρω τους η απέθαντη ελληνική επαρχία. Μια ζωή μέσα της, έξω της και στις παρυφές της παράλληλα. Ένα περίεργο εσωτερικό μπαλάντζο. Δεν αναπολούν τα παρελθοντικά βήματά τους στη μεγαλούπολη ή στο εξωτερικό – τα έχουν ζήσει και τα δυο, αλλά τα ίδια αυτά βήματά τους είναι που τους έφεραν πάλι στα γαμημένα πάτρια εδάφη. Η προσπάθειά τους, ο σκοπός τους ίσως, είναι να τη “βγάλουν καθαρή” στην ελληνική επαρχία και όσο μπορούν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τη μίζερη πόλη τους, και τις εσωτερικές τους αντιφάσεις. Γιατί, όπως και να το κάνεις, δεν μπορείς κάποτε να μην γίνεσαι ένα με αυτό που δεν θα ήθελες ποτέ να είσαι. Θα τα καταφέρουν άραγε;

Μυθιστόρημα, Δίαυλος, 2019, 264 σελ.

Short Stories – Stergios Chatzikyriakidis

A Greek writer and his bad English, Thomas Aquinas and puns, badly written Python code and the USSR, Wittgenstein and Norwegian huts, supply, demand, and the East End, Tesco Pasta and Zurich. Gogol Bordello and a city that does not remember everything.
Going Byzantine in Montpellier, naughty playwriters in Scandinavia, businessmen lost in Amsterdam.
The Sicelian problem of reference, the coffee that tasted like a banana.
Catalunya mistaken for Spain, heaven and hell mistaken for Southern California.
Metternich, the bastard.
Α Greek rivalry and the discovery of a Calvinian city, Eric Honecker and capitalism’s weird sense of humour, Mazower’s ghosts and dive bars.
All in 19 short stories.

Διηγήματα, Δίαυλος, 2019, 117 σελ.

Μυθιστορήματα
Γκρόβερ (2017), Δίαυλος
Σκαλωμένοι σε ένα μπαρ (2019), Δίαυλος

Διηγήματα
Short Stories (2019), Δίαυλος

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Δίαυλος