Στίβυ Λαμπαδάρη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Στίβυ (Σταυρίνα) Λαμπαδάρη γεννήθηκε στον Βόλο.
Έχει μελετήσει μονωδία και ανώτερα θεωρητικά με υποτροφία στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, παιδαγωγικά στην Πάτρα καθώς και γαλλική λογοτεχνία στη Γαλλία. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός της δημοτικής εκπαίδευσης. Από το 2007 έως και το 2012 δίδαξε την ελληνική γλώσσα στη Ναντ, την Αβινιόν και το Μονπελιέ της Γαλλίας. Ασκείται σε δοκιμές λόγου. Το Νοέμβριο του 2003 οι εκδόσεις “Εριφύλη-Ιδεόγραμμα” εξέδωσαν το βιβλίο “Τα εκ βαθέων διυλισθέντα”, το οποίο είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή. Τον Μάιο του 2007 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της με Haiku και με τίτλο “Άρρητον κάλλος” από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Τον Οκτώβριο του 2010 ο οίκος Athena Press στο Λονδίνο εξέδωσε το έργο της “I Love Myself, I Love Life”, το οποίο αποτελεί μετάφραση του βιβλίου “Μια κανούρια μέρα αρχίζει”. Τον Φεβρουάριο του 2012 εκδόθηκε στη Γαλλία η δίγλωσση ποιητική της συλλογή “La Lumiere tamisee de l’etre”, η οποία περιλαμβάνει ποιήματα στα ελληνικά και τα γαλλικά μεταφρασμένα από τον λογοτέχνη Georges Meunier. Έχει το όμορφο blog: Σταυρίνα Λαμπαδάρη.
Ποίηση
Τα εκ βαθέων διυλισθέντα (2003), Εριφύλη
Άρρητον κάλλος (2007), Εριφύλη
Ως τήκεται κηρός (2019), Χρόνος Εκδόσεις
Γένους θηλυκού (2019), Χρόνος Εκδόσεις

Παιδική λογοτεχνία-Παραμύθια
Αντάμα φτερουγίζουνε χαίρονται την αγάπη (2016), Κοντύλι
Ο παπαγάλος που ήθελε να γίνει αηδόνι (2020), Χρόνος Εκδόσεις

Συμβουλευτική
Μια καινούρια μέρα αρχίζει (2013), Κοντύλι

Ημερολόγια
Ημερολόγιο 2018, Διά την κατ’ άμφω υγείαν (2017), Κοντύλι

Ο παπαγάλος που ήθελε να γίνει αηδόνι – Σταυρίνα Λαμπαδάρη
Ένα μοναδικό έμμετρο και διαδραστικό παραμύθι, ιδανικό για μελοποίηση και παιδικό θέατρο, που μας μαθαίνει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, που είναι και ο σίγουρος σύμμαχός μας σε όλα. Η ιστορία του πανέμορφου παπαγάλου που θέλει να μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο και δεν εκτιμά τα δώρα της φύσης που ήδη έχει, ταιριάζει με την ιστορία ενός παιδιού της διπλανής πόρτας. Η σκοτεινή πλευρά της ζωής, σαν το οπισθόφυλλο του βιβλίου, με τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες, τις υπέρμετρες φιλοδοξίες και τα χαμένα μας όνειρα χρωματίζεται και φωτίζεται ξαφνικά και ανέλπιστα, όταν ρίξουμε μια ματιά στον καθρέφτη της αλήθειας, της αγάπης και της αυτογνωσίας και αφουγκραστούμε τη φωνή μέσα μας, που μπορεί να είναι και η καλή μας νεράιδα.

Eικονογράφηση: Αθηνά-Μαρία Μιχοπούλου

Παιδική λογοτεχνία, Χρόνος Εκδόσεις, 2020, 16 σελ.

Γένους θηλυκού – Σταυρίνα Λαμπαδάρη
Ένα ιδιαίτερο βιβλίο για τη θηλυκή ενέργεια, το οποίο αποτελείται από 17 ποιήματα για τη γυναίκα, τη μητέρα και την Παναγία.

… ανοικτή και διαθέσιμη
συμφιλιωμένη με το απροσδόκητο
με το πρόσωπο καθαρό
και τα χέρια γεμάτα ουρανό
πορεύεται

Ποίηση, Χρόνος Εκδόσεις, 2019, 8 σελ.

Ως τήκεται κηρός – Σταυρίνα Λαμπαδάρη
Μία συλλογή είκοσι εκλεκτών ποιητικών έργων που περιγράφουν έναν εσωτερικό διάλογο της ποιήτριας σε μία ατέρμονη και πυρετώδη διανοητική και συναισθηματική διαδικασία για την στήριξη του υπό κατάρρευση αληθινού, φωτεινού και ηθικού που βάλλεται καθημερινά από την αμφισβήτηση και την άρνηση. Το αντικείμενο της συνομιλίας αυτής στον καθρέφτη είναι η ίδια η ποιήτρια, ακόμα κι όταν σκέφτεται τους άλλους… Η πάλη της συνεχής και ενεργοβόρα μεταξύ υποσυνείδητου και συνειδητού απαιτεί θυσίες, αφοσίωση, πίστη και πολύ αγάπη για τον πλησίον, καθώς η υπεράσπιση του ηθικού της άξονα δεν γίνεται αναίμακτα. Η γραφή της κοφτερή σαν λεπίδα ανοίγει το μολυσμένο τραύμα των ψυχών μας και καθαρίζει πολύ καλά τις αρνητικές εικόνες και σκέψεις για να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας, να λιώσουμε, όπως “… ώς τήκεται κηρός από προσώπου πυρός…” τις αδυναμίες, τα πάθη και τα λάθη που στοιβάζονται μέσα μας και δεν μας αφήνουν να μεγαλουργήσουμε. Να πορευτούμε εν ειρήνη στον χωρόχρονο του μοναδικού μας αποτυπώματος.

Ποίηση, Χρόνος Εκδόσεις, 2019, 32 σελ.

Ημερολόγιο 2018, Διά την κατ’ άμφω υγείαν – Σταυρίνα Λαμπαδάρη
“Διά την κατ’ άμφω υγείαν” είναι ο τίτλος του πολύ προσεγμένου έργου, καθώς τις εβδομάδες του έτους συνοδεύουν τα κείμενα της συγγραφέως-ποιήτριας Σταυρίνας Λαμπαδάρη, κείμενα δροσιάς και ανάσας για την ψυχή μας. Στοχασμοί που φωτίζουν τις μέρες και την ζωή μας. Στολίζονται με λεπτότητα και χάρη, οι σελίδες του ημερολογίου, από το χέρι της εικονογράφου Αθηνάς-Μαρίας Μιχοπούλου, με έργα εμπνευσμένα από τα βότανα του Πηλίου όρους. Ο εκδότης Δημήτρης Παντελής χαράσσει δρόμους φωτεινούς, υπηρετώντας αταλάντευτα την καλή εκδοτική παραγωγή.

Ένα ημερολόγιο που θα αναζητήσουν οι λάτρεις της ποιότητας για να τους συνοδεύσει τις στιγμές του νέου έτους, ένα ημερολόγιο που θα προσφέρουν ως καλαίσθητο, πολύτιμο δώρο όσοι επιλέγουν το ξεχωριστό.
Eικονογράφηση: Αθηνά-Μαρία Μιχοπούλου
Eπιμέλεια: Δημήτρης Ι. Παντελής

Ημερολόγιo, Κοντύλι, 2017, 152 σελ.

Αντάμα φτερουγίζουνε χαίρονται την αγάπη – Σταυρίνα Λαμπαδάρη
Επτά παραμύθια για μικρούς και μεγάλους μας ταξιδεύουν στο μαγικό, εκεί όπου όλα είναι δυνατά και πραγματοποιήσιμα υπό έναν και μόνον όρο: την απόδοση του δικαίου, την νίκη του καλού, τον θρίαμβο του φωτός απέναντι στο σκοτάδι.

Λεύτερη θέλει η ψυχή, στο Φως να γαληνέψει
να λουλουδίσει, να χαρεί στο δίκιο στην αλήθεια

Ερωτεύεται του παραμυθιού ο λόγος με τον στίχο της ελληνικής μας παράδοσης, τον δεκαπεντασύλλαβο. Ερωτεύεται και παιχνιδίζει το παραμύθι με την ποίηση και απλώνεται ο νους στο όνειρο και φωτίζεται η ψυχή με χρώματα και εικόνες.
Το δίχως άλλο, μόνον ετούτο αποζητούν οι άνθρωποι στη Γης ολάκερη:
“… να χαίρονται, καρδούλα μου, παρέα την αγάπη
να φτερουγίζουν λεύτερα, χιονάτα γλαροπούλια
στα βράχια, στ’ άπατα νερά και στις κρυφές σπηλίτσες”
Eικονογράφηση: Αθηνά-Μαρία Μιχοπούλου

Παραμύθια, Κοντύλι, 2016, 28 σελ.

Μια καινούρια μέρα αρχίζει – Σταυρίνα Λαμπαδάρη
Το βιβλίο αυτό είναι το αντίδωρο προς τους μαθητές μου της ΣΤ΄ τάξης της χρονιάς 2001-2002 στο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου Ανατολικής Αττικής. Η αγάπη και η προσπάθεια αυτοβελτίωσης που σφράγισαν την επαφή μας τη χρονιά εκείνη μάς έφεραν πιο κοντά στις αλήθειες μας, μας έκαναν σοφότερους, μας έδωσαν την ευκαιρία να νιώσουμε πώς είναι να βαδίζουμε μαζί, να αναζητούμε και να δοκιμαζόμαστε.

Με την καθαρότητα του συναισθήματός του
και τη διαύγεια του μυαλού του,
ένας έφηβος μας ταξιδεύει
με τη βάρκα της αγάπης του
στην Αλήθεια, την Αρμονία, την Απλότητα.

Η φωνή του ακούγεται λαμπερή στ’ αυτιά μας, όλο φρεσκάδα:

Ζω τη ζωή μου
σαν δοκιμασία και όνειρο,
σαν μάθημα και θείο δώρο,
σαν επιλογή και ευκαιρία.
Αυτή είναι η σοφία μου,
αυτή κι η δύναμή μου.

Συμβουλευτική, Κοντύλι, 2013, 181 σελ.

Άρρητον κάλλος – Στίβυ Λαμπαδάρη

Ποίηση, Χαϊκού, Εριφύλη, 2007, 64 σελ.

Τα εκ βαθέων διυλισθέντα – Στίβυ Λαμπαδάρη

Ποίηση, Εριφύλη, 2003, 73 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εριφύλη, Κοντύλι, Χρόνος Εκδόσεις