Συνάντηση-Λογοτέχνες του Περάματος

Πέραμα

synanthsh1Εκείνο που με παρεκίνησε να συγγράψω αυτή τη μικρή μελέτη-ανθολογία ήταν η ίδια η πνευματική ζωή της πόλης μας, που ‘βλεπε τους δημιουργούς της να περνούν σα μικρά ή μεγάλα πεφτάστερα που διέγραφαν τη φωτεινή τους τροχιά πριν χαθούν στην άβυσσο του κόσμου.

Διαπίστωσα, με λίγα λόγια, την απουσία ενός έργου που θα κατέγραφε επακριβώς, στο μέτρο του δυνατού, τη φωτεινή καμπύλη του κάθε συμπολίτη μας λογοτέχνη, προσφέροντας έτσι, σα μια πνευματική παρακαταθήκη, στους κατοίκους της πόλης μας το σωσμένο από τη λησμονιά έργο τους, που αποτελεί συνάμα και το θεμέλιο της λογοτεχνικής μας κληρονομιάς.

Βέβαια, στην έκδοση αυτή, προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε λογοτέχνες (και όχι γενικά συγγραφείς) της πόλης μας, που είτε έχουν μια σοβαρή παρουσία στα ελληνικά γράμματα (π.χ. Κ. Γαρίδης), είτε έχουν εκδόσει κάποιο βιβλίο, είτε, τέλος, έχουν απλώς δημοσιεύσει σε περιοδικά και εφημερίδες μέρος του έργου τους.

Εξυπακούεται, λοιπόν, ότι η εκτίμηση και κριτική αξιολόγηση των έργων των λογοτεχνών της, ας πούμε, ανθολογίας αυτής, δεν μπορεί ούτε αναλυτική να είναι ούτε, ακόμα λιγότερο, καθοριστική. Αποτελεί όμως για τον επιεική αναγνώστη μια πρώτη προσέγγιση στο έργο των Περαματιωτών λογοτεχνών και σαν τέτοια θα πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί.

Μακάρι αυτό το μικρό σύγγραμμα ν’ αποτελέσει έναυσμα για τους πνευματικούς παράγοντες της πόλης μας για μια ακόμη πληρέστερη παρουσίαση, με ειδικές μονογραφίες και κριτική αποτίμηση του έργου των λογοτεχνών μας.
Γιάννης Παπαοικονόμου

Οι λογοτέχνες του Περάματος – Μικρή Ανθολογία
Γαρίδης Κώστας
Κακαβά-Γαρίδη Νίκη
Μουζάκης Λουκάς
Παπαοικονόμου Γιάννης
Ντούπας Ανδρέας
Δρακάτος Χαράλαμπος
Λουρίδας Βαγγέλης
Καραμηνά-Πόθου Κούλα
Κανατσέλης Γιάννης
Βογιατζή-Κορωνάκη Φωτεινή
Αλευράς Κώστας
Φωτίου Ζαχαρίας
Οικονόμου Καλλιόπη
Βελώνιας Βαγγέλης
Καμπίλης Γιώργος
Καπετανάκου Καλλιόπη Σ.Σ.
Παρασκευαϊδου Αννα
Γιουρτζόγλου Ματθαίος (Μάκης)