Τάκης Γεράρδης

Τάκης Γεράρδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Τάκης Γεράρδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1953.
Σπούδασε οικονομικά στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά και δημοσιογραφία στο Frei Universitat Berlin. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία. Από το 1991 μέχρι το 1997 εξέδιδε το μηνιαίο περιοδικό Ο καφές. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί.
Μυθιστορήματα
Τα κομπολόγια (2015), Κέδρος
Το καμίνι (2016), Κέδρος

Διηγήματα
Μιά οικογενειακή υπόθεση (2013)
Το Μασκέ (2013)
Το μέντιουμ (2013)

Ποίηση
Ηφαιστειογενή πετρώματα (1988)

Δοκίμια-Μελέτες
Ο καφές (1998), Τροχαλία
Αλφαβητάρι του καφέ (1999), Alta Grafico
Άλογα και φίλιπποι εν δράσει (2000)

Το καμίνι – Τάκης Γεράρδης

Το καμίνι


Το καλοκαίρι του 2008 η Ελληνοκαναδέζα Ολυμπία Περνέλη επισκέπτεται τη Σύρο. Θέλει να ερευνήσει τα μοναστηριακά αρχεία των καθολικών για να ολοκληρώσει την πανεπιστημιακή της εργασία σχετικά με την ενέργεια των αγαλμάτων και την αλχημεία. Άθελά της μπλέκει με μια διεθνή σπείρα αρχαιοκαπήλων και γίνεται μάρτυρας τριπλού φονικού. Η Ολυμπία τρομοκρατημένη φεύγει για τη Σικελία, όπου θα συνεχίσει τις έρευνές της. Στον Ακράγαντα θα συναντήσει τον συνεργάτη της Λούτσιο Ντολφίνι και ο έρωτας που υπέβοσκε ανάμεσά τους θα φουντώσει.
Μια σειρά από δολοφονίες στο Παλέρμο, στη Νεβάδα και στην Αθήνα θα αποκαλύψουν τη δράση διεθνών κυκλωμάτων που ανταγωνίζονται για την απόκτηση πολύτιμων αλχημιστικών χειρογράφων.
Πίσω από τη δαιδαλώδη πλοκή του, “Το καμίνι” είναι ένα μυθιστόρημα εξερεύνησης της απόκρυφης γνώσης. Η ερμητική φιλοσοφία και η αλχημεία, η θρησκεία και η επιστήμη, ο ελληνικός και ο ιουδαϊκός πολιτισμός, το Βατικανό και ο τεκτονισμός, η μουσική, η ζωγραφική και ο χορός, ο Τίμαιος του Πλάτωνα με την αναφορά του στην Ατλαντίδα, ο Μιχαήλ Ψελλός, ο Εμπεδοκλής, ο Πυθαγόρας και ο Αριστοτέλης, καθώς και κάποιες φιγούρες που παραπέμπουν στον Κόμητα του Σεν Ζερμέν είναι μερικοί από τους σταθμούς αυτής της συναρπαστικής αναζήτησης.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2016, 424 σελ.

Τα κομπολόγια – Τάκης Γεράρδης

Τα κομπολόγια


Η τυχαία συνάντηση του ταξιτζή Χρήστου Βερούτη με τον παλαιοπώλη πολυτελείας Σπύρο Σαμαρόπουλο γίνεται η αρχή μιας περιπέτειας που οδηγεί στα ίχνη της Εύας Πάλμερ, του Άγγελου Σικελιανού και του μουσικοσυνθέτη Κωνσταντίνου Ψάχου. Ο παλαιοπώλης θα αγοράσει στο Άγιο Όρος μια σπάνια περγαμηνή του Αγίου Δαμασκηνού για την παρασημαντική. Η περγαμηνή αλλά και μια συλλογή σπάνιων κομπολογιών που βρέθηκε στο σπίτι ενός τοκογλύφου στο Κολωνάκι είναι τα κίνητρα για τη δράση των ηρώων. Η αλληλουχία των γεγονότων θα τους οδηγήσει στο περίφημο εύειο παναρμόνιο και στη γοητευτική όσο και μυστηριώδη ιστορία του.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2015, 304 σελ.

Αλφαβητάρι του καφέ – Τάκης Γεράρδης

ΑλφαβητάριΈνα καφέ-λεξικό με προσωπικές αναφορές και σχόλια σχετικά με καφέ, καφενεία, καφεκόπτες, καφενόβιους


Εικονογράφηση: Κυριάκος Κατζουράκης
Εικονογράφηση: Αλέξης Γεράρδης

Καφές, Alta Grafico, 1999, 223 σελ.

Ο καφές – Τάκης Γεράρδης

Ο καφέςΈνα αραβικό παραμύθι


Το ότι ο Τάκης Γεράρδης αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για τον καφέ, έρχεται σαν φυσικό επιστέγασμα. Νομίζω ότι είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσει γι’ αυτόν. Διαβάζοντας το κείμενό του, που είναι πλούσιο σε πληροφορίες και βιβλιογραφία, αλλά και πράγμα σημαντικότερο, διάσπαρτο με προσωπικές απόψεις, κάποτε μάλιστα τολμηρές, διακρίνω σ’αυτό χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας του. Άλλοτε νηφάλιος περιγράφει διεξοδικά και αναλύει με ψυχρότητα επιστήμονα το παρασκεύασμα καφές, κι άλλοτε παρορμητικός και θυμώδης αφήνεται να εκδηλώσει προσωπικές προτιμήσεις και απόψεις.
Στο μεταξύ, πίνω στην υγειά του το καφεδάκι μου και τον καλωσορίζω στο χώρο των γραμμάτων.
ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ

Καφές, Τροχαλία, 1998, 184 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Τροχαλία, Alta Grafico, Κέδρος, Ημερήσιος Τύπος

Please wait...