Τάκης Τσονάκας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Τάκης Τσονάκας γεννήθηκε στην Πάτρα.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός και ασχολήθηκε με την κατασκευή δημόσιων έργων.
Στα γράμματα εμφανίζεται το 2007 με το βιβλίο “Ο σατιρικός τύπος στην Ελλάδα” (Εκδ. Συλλογές).
Ακολούθησαν τα βιβλία: “Αναδρομή στην ιστορία του πατρινού καρναβαλιού” (Συλλογές, 2008) και “Μπουλιάρικα – Μια συνθηματική γλώσσα των κραβάρων – Λεξικό” (Συλλογές, 2011).
Το 2013 κυκλοφορεί το βιβλίο του “Πλέικα – Η συνθηματική γλώσσα των κραβαριτών ελληνοραφτάδων – Λεξικό”, με εκδότη το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Το 2014 έγραψε το θεατρικό έργο “Αποκριά στου Κεφαλλονίτη”, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία.
Μαζί με τον Άρη Μηλιώνη έχουν γράψει το θεατρικό έργο “Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά κι ο Καραγκιόζης κυνηγός ταλέντων”.
Έχει γράψει πλέον των πενήντα άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων.
Η ενασχόλησή του με τα γράμματα κινείται σε ιστορικά και λαογραφικά θέματα.
Από το 2013 είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος.

Ο σατιρικός Τύπος στην Ελλάδα – Τάκης Τσονάκας

Σουρής, Μολφέτας, Ρωμηός, Μη Χάνεσαι, Ζιζάνιο, Ροΐδης, Ραμπαγάς, Λαχανίδα, …, λέξεις, ονόματα σατιρικών συγγραφέων και εφημερίδων περνούσαν με τις συζητήσεις των μεγάλων στην παιδική μου ηλικία, κάτι σαν ανέκδοτα.
Αργότερα, στα φοιτητικά μου χρόνια, με την γνώση που ήλθε για τους σατιρικούς συγγραφείς και τις εφημερίδες κατάλαβα ότι δεν πρόκειται για ανθρώπους που σκοπό έχουν να προκαλέσουν το γέλιο, αλλά για ιππότες που κονταροκτυπούν τα κακώς κείμενα της άρχουσας τάξης (εξουσίας) και της καθημερινότητας…
(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Σάτιρα, Συλλογές, 2007, 165 σελ.

Αποκριάς τεκμήρια: Καρναβάλι Πατρινό – Τάκης Τσονάκας

Ιστορική αναδρομή
Σαν πατρινός και συλλέκτης παράλληλα, με περισσότερη ερευνητική και γνωστική διάθεση, παρά συλλεκτικοεπενδυτική, το θέμα της Αποκριάς με άγγιξε κάτι παραπάνω, από τ’ άλλα συλλεκτικά μου ενδιαφέροντα.
Έτσι, σιγά-σιγά, άρχισα να συγκεντρώνω συλλεκτικό και γνωστικό υλικό για την Αποκριά και ειδικά για την ιστορία του Καρναβαλιού της Πάτρας.
Η έρευνα/συλλογή μου άρχισε να εμπλουτίζεται και όταν αυτό συμβαίνει, σου έρχεται η διάθεση να μοιραστείς τους καρπούς της “προσπάθειάς” σου με κάθε καλοπροαίρετο συνάνθρωπο και ειδικά αυτούς, που στηρίζουν το παρόν και το μέλλον σε γνώσεις από το παρελθόν.
Κατάφερα και έγραψα μια ιστορική αναδρομή του Καρναβαλιού στην Πάτρα, με βοηθήματα παλιά δημοσιεύματα από εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία, αλλά και με την απόκτηση διαφόρων συλλεκτικών αντικειμένων – τεκμηρίων, που από πρώτο χέρι”, μου “μιλούσαν” για αποκριάτικα γεγονότα και συμπεριφορές.
Το κείμενο της ιστορικής αναδρομής του Καρναβαλιού της Πάτρας, αυτού του βιβλίου, “συντροφεύουν” εικόνες διαφόρων τεκμηρίων αποκριάς, όπως: Προσχέδιο/μακέτα για καρναβαλικό άρμα, ένα διαφημιστικό μονόφυλλο για θεατρική παράσταση τις ημέρες της καρναβαλιού του 1954, φωτογραφίες από τις καρναβαλικές παρελάσεις στην Πάτρα, προσχέδια/μακέττες για την διακόσμηση του Δημοτικού Θεάτρου της Πάτρας, διάφορα διαφημιστικά για το Πατρινό Καρναβάλι, μία σπάνια καρτποστάλ του 1903 με το παιχνίδι “Κύβευσις της Τόμπολας” το φυλλάδιο με τον Καραγκιόζη και το καρναβάλι του, καρναβαλικές χάρτινες παλιές μάσκες, ολοσέλιδα καρναβαλικά περιοδικών, καρναβαλικά χαρακτικά, εφημερίδες που βγαίνουν κάθε αποκριά, γελοιογραφίες καρναβαλικού περιεχομένου και “γέλωτας”, βιβλία για την Αποκριά, παλιές πρωτότυπες φωτογραφίες με μασκαρεμένους, διαφημίσεις με αποκριάτικο περιεχόμενο, περιοδικά με εξώφυλλα αφιερωμένα στην Αποκριά, παρτιτούρες με αποκριάτικα τραγούδια κ.ά.

Ιστορική αναδρομή-Καρναβάλι, Συλλογές, 2009, 108 σελ.

Μπουλιάρικα – Τάκης Τσονάκας

Μια συνθηματική γλώσσα των Κραβάρων – Λεξικό
“Έμαθες γράμματα, αυτά που γράφω να τα γράψεις”. Αυτή την εντολή μου έδινε ο πατέρας μου κάθε φορά που τον έβλεπα να γράφει, να ορνιθοσκαλίζει καλύτερα, σ’ ένα τετράδιο, δηλαδή τι τετράδιο; ένα βιβλίο εσόδων – εξόδων “πλανόδιου γαλακτοπώλη” ήταν, που δεν είχαν συμπληρωθεί ούτε όλες, ούτε ολόκληρες οι σελίδες του. Έγραφε διάφορα και διαφορετικά. Δεν υπήρχαν κόμματα, τελείες, παράγραφοι, κεφάλαια, όλα ήσαν σε μία ευθεία γραμμή, ευτυχώς ξεχώριζαν οι λέξεις. Οι Ιστορίες του μικρές της καθημερινότητας, δύο γραμμές, τρείς γραμμές, πέντε γραμμές, δέκα… προσπάθεια να τις ξεχωρίσω. Άλλες ήταν προσωπικά του βιώματα, άλλες από διηγήσεις, και πάρα πολλές μάλλον όπως τις είχε στην φαντασία του. Ανάμεσα σε αυτά που έγραφε, έγραφε μία λέξη συνήθως άγνωστη σε μένα, δίπλα της έγραφε “πάει να πει” και στη συνέχεια μία ελληνική λέξη, η ερμηνεία της. Βέβαια επειδή γνώριζα πολλές από αυτές τις λέξεις κατάλαβα ότι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά τα “Μπουλιάρικα”. Υποσχέθηκα πολλές φορές στον πατέρα μου, κάθε φορά που μου έλεγε “να τα γράψω”, ότι θα ασχοληθώ με τα γραφόμενά του, στον εαυτό μου όμως έλεγα ότι οπωσδήποτε θα ασχοληθώ με τα “Μπουλιάρικα”, …έτσι για να μην χαθούν. Ασχολήθηκα με το θέμα και βρήκα ότι ήδη υπέροχοι άνθρωποι, όπως ο Θανάσης Παπαθανασόπουλος στα “Λαογραφικά μελετήματα”, εκδόσεις Ι. Σιδέρη το 1979 και ο Χαράλαμπος Δημ. Χαραλαμπόπουλος, στα “Ναυπακτιακά μελετήματα”, εκδόσεις συλλόγου Δορβιτσιωτών Ναυπακτίας το 1980 είχαν συμπεριλάβει το “Μπουλιάρικο” λεξικό. Η εργασία τους ήταν πολύτιμη βοήθεια για μένα, έτσι που προσθέτοντας και κάποιες λέξεις από τις σημειώσεις του πατέρα μου να έχουμε ένα σχεδόν πλήρες λεξικό της “Μπουλιάρικης” γλώσσας.

Λεξικό, Συλλογές, 2011, 92 σελ.

Η γειτονιά – Τάκης Τσονάκας

Σε κάθε ελληνική γειτονιά των αρχών της δεκαετίας του 1960 περίπου τα ίδια συνέβαιναν. Οι γειτονιές όμως δεν ήσαν ίδιες, είχαν διαφορές. Διαφορές στις λεπτομέρειες και όχι στα γενικά. Διαφορετικός ο χαρακτήρας των ανθρώπων, διαφορετική η συμπεριφορά, διαφορετική η νοοτροπία… Αλλά και οι μυρωδιές των κήπων, των ανθρώπων και του αέρα, διέφεραν από γειτονιά σε γειτονιά…
Μια περιπλάνηση στην ελληνική γειτονιά του ’60 με αφορμή της ζωή και τους “κανόνες” μιας λαϊκής γειτονιάς της Πάτρας.

Αφηγήσεις, Το Δόντι, 2015, 84 σελ.

Φροσάκι, το άγιο πουτανέλι – Τάκης Τσονάκας

Ηθογραφική αληθινή μυθιστορία
… Ο Γιάγκος το Σάββατο το απόγευμα, συνόδευε το Φροσάκι μέχρι το σπίτι του χονδρέμπορα, γιατί μαγκουφιάρης, ανύπανδρος, όπως ήταν, έμενε μόνος του. Άντε, Φροσάκι μου, καταλαβαίνω την θυσία που κάνεις για μένα, ντρέπομαι που σε κοιτάζω. Θα σε περιμένω στου Καραβίτη”. Το Φροσάκι έβγαλε βαθύ αναστεναγμό και “για σένα άνδρα μου, για σένα το κάνω, για την ευτυχία μας”. Βέβαια το Φροσάκι παρά την μικρή σχετικά ηλικία του είχε ήδη μεγάλη εμπειρία με τους άνδρες, αλλά επί χρήμασι δεν το είχε κάνει ποτέ και τώρα που ήρθαν τα πράγματα έτσι, δεν της έπεσε και τόσο βαρύ. Για ένα τρίωρο ικανοποιούσε όλες τις απαιτήσεις του χονδρέμπορα, “μην χάσουμε και τον πελάτη”, σκέφτηκε, και αυτός δεν φάνηκε αχάριστος “τα δύο χιλιάρικα τα έδωσα του Γιάγκου, αλλά επειδή ήσουνα πολύ καλή, να … πάρε και ένα διακοσάρι ακόμη και μην λες του Γιάγκου ότι στο έδωσα, εγώ δεν θα πω τίποτα”. “Τι λες; στον άνθρωπό μου δεν θα πω ότι πήρα διακόσες δραχμές ακόμη; τόσες ανάγκες έχει”…

Νουβέλα, Συλλογές, 2018, 134 σελ.

Νουβέλες
Φροσάκι, το άγιο πουτανέλι (2018), Συλλογές

Αφηγήσεις
Η γειτονιά (2015), Το Δόντι

Δοκίμια-Μελέτες-Σάτιρα-Ιστορία
Ο σατιρικός Τύπος στην Ελλάδα (2007), Συλλογές
Αποκριάς τεκμήρια: Καρναβάλι πατρινό (2009), Συλλογές
Μπουλιάρικα (2011), Συλλογές

Πηγές: Biblionet, Συλλογές, Το Δόντι