Τάσος Φούντογλου

Τάσος Φούντογλου

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Τάσος Φούντογλου είναι γιατρός, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Ασκεί τη Νεφρολογία μεταξύ Κοζάνης και Ιωαννίνων, ενώ εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με θέμα τα γενετικά νοσήματα του νεφρού. Στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του, καθότι πατέρας δύο παιδιών, απλώς… γράφει. Η πρώτη του συγγραφική απόπειρα ήταν το μυθιστόρημα «Μη ρωτάς αν ζω» με σαφείς βιωματικές αναφορές, και τρία χρόνια μετά, ακολουθεί το μυθιστόρημα «Η ανοσία της αγέλης» από τις εκδόσεις Πνοή.
Μυθιστορήματα
Μη ρωτάς αν ζω (2019), Υδροπλάνο
Η ανοσία της αγέλης (2023), Εκδόσεις Πνοή

Η ανοσία της αγέλης – Τάσος Φούντογλου

Η ανοσία


Σ’ εκείνα τα μπαλκονάκια της οδού Ανθέων 6, με τις πράσινες τέντες και τα ακατανόητα σύνορα από λεκιασμένο νάιλον, δυο αγόρια ξεκινούν τις ζωές τους πίσω από πανιά του Καραγκιόζη, κρατώντας φιγούρες από χοντρό χαρτόνι και σούστες στα χέρια τους, και ξεπροβοδίζοντας σπουργίτια με τσακισμένα ποδαράκια και λευκές ταινίες πάνω τους, μη λογαριάζοντας τα σύνορα που μπαίνουν ανάμεσά τους. Όταν τα αγόρια αυτά θα συναντηθούν ξανά ύστερα από χρόνια, η ζωή θα τους έχει βάλει τον έναν στο Σαράι και τον άλλον στην Παράγκα του Καραγκιόζη, και μια πανδημία θα τους κουνάει με τις σούστες της σαν φιγούρες από χοντρό χαρτόνι. Για να έρθει αυτό το ακατανόητο σύνορο της ζωής και να μπει ανάμεσά τους…
Μια ιστορία για παλιές φιλίες που καταλήγουν σε καινούριες έχθρες, για μεγάλες ιδέες που στάζουν δηλητήριο στα μυαλά μικρών ανθρώπων, για κομπάρσους και πρωταγωνιστές σε κατά φαντασίαν ρόλους, μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή σε μια αίθουσα μονάδας εντατικής θεραπείας και να τα γκρεμίσει όλα. Μια ιστορία για τις μεγάλες πλάνες αυτού του μικροκαμωμένου κόσμου όπου πεθαίνουν και γεννιούνται… χάριν της ανοσίας της αγέλης.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2023, 360 σελ.

Μη ρωτάς αν ζω – Τάσος Φούντογλου

Μη ρωτάς


“Μην µε ψάξεις ποτέ. Μη ρωτάς αν ζω”. Μπορούν λίγες λέξεις σε ένα σχισμένο κομμάτι χαρτί, ξεχασμένο για καιρό μέσα στις σελίδες του αγαπημένου της βιβλίου, να τον πάρουν από το χέρι και να τον οδηγήσουν στα μονοπάτια της ζωής της; Ναι, είναι αυτές οι λέξεις, τα “αγρίμια της” όπως τις ονόμαζε εκείνη, ικανές να του αποκαλύψουν στιγμές μιας ζωής που δεν πρόλαβε να ζήσει. Μιας ζωής που έψαξε την ευτυχία στην αγάπη ως όφειλε και που φτάνοντας στο τέλος της, αναρωτήθηκε αν όλα έγιναν ως έπρεπε.

Τώρα σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου αργοπεθαίνει από έναν καρκίνο μες στα στήθια της που κάποτε κέρασαν… ζωή, και ξαναθυμάται. Με τις λέξεις της εξημερωμένες πια στα χείλη, ζητά τον απολογισμό της. “Θα φέρω μια γύρα στο μυαλό μου τη ζωή μου όλη. Όσα έζησα, όσα άντεξα κι όσα κιότεψα να ζήσω. Ίσως ασχοληθώ και με τα “αν”. Αν τότε έκανα αυτό, αν έκανα το άλλο, αν αντί για το σωστό διάλεγα το λάθος; Πως θα ήταν άραγε σήμερα η ζωή μου;” Μια ιστορία απολογισμού λοιπόν. Γεμάτη στιγμές. Κοινές σε όλους. Μια ιστορία για το πώς ζει ο άνθρωπος και πώς τελικά πεθαίνει. Ας πούμε μια ιστορία… για αρχάριους…

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2019, 460 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πνοή, Υδροπλάνο