Τάσος Κανταράς

Τάσος Κανταράς

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Τάσος Κανταράς κατάγεται από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής.
Εργάστηκε ως τεχνικός εγκαταστάσεων στον ΟΤΕ. Αρθρογραφεί για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα δικτύωσης. Ενεργό μέλος της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Δ.Σ. του Δικτύου Αιρετών της Ευρώπης. Το “Διαρκές φύλλο πορείας” (Εκδ. Τόπος, Δεκέμβριος 2016) αποτέλεσε την πρώτη του συγγραφική δουλειά.
Μυθιστορήματα
Διαρκές φύλλο πορείας (2016), Τόπος
Ανυπότακτοι δύσκολων καιρών (2018), Τόπος
Η καρδιά του Σίσυφου (2021), Τόπος

Η καρδιά του Σίσυφου – Τάσος Κανταράς

Η καρδιά του Σίσυφου


Η καρδιά του Σίσυφου είναι ένα κοινωνικό και πολιτικό μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στον κόσμο των συγκλονιστικών τοπικών και διεθνών μεταπολεμικών γεγονότων. Ο Σίσυφος της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας αμφισβήτησε τους απαράβατους θεϊκούς νόμους, φυλάκισε το Θάνατο και πέτυχε το ακατόρθωτο. Την αθανασία. Για την ασέβειά του η θεϊκή τιμωρία ήταν να κουβαλάει αιώνια τον ίδιο βράχο, ξανά και ξανά, ως την κορφή του βουνού.

Οι σύγχρονοι Σίσυφοι είναι όσοι αγωνίζονται και επιμένουν για το δικό τους ακατόρθωτο. Παραβαίνουν τους νόμους των κυρίαρχων και παλεύουν με ανιδιοτέλεια για ανώτερα ιδανικά, κερδίζοντας την «αθανασία» στη μνήμη και στις συνειδήσεις των ανθρώπων.

Ο Σίσυφος, ο ήρωας του μυθιστορήματος, είναι ένας καθημερινός άνθρωπος που δεν προσπερνά τις προκλήσεις της ζωής, δε βολεύεται με εύκολες απαντήσεις, χαίρεται, φοβάται, ερωτεύεται, αγωνίζεται για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Κάποιες φορές γεύεται τη χαρά της δικαίωσης κι άλλες, ίσως τις περισσότερες, την πίκρα της απογοήτευσης.

Η στάση του και η επιμονή του διδάσκουν πως, όσο υπάρχουν άνθρωποι-Σίσυφοι, η κορυφή του βουνού, ο ανοικτός ορίζοντας, ένας καλύτερος κόσμος θα είναι πάντα εφικτός.

Μυθιστόρημα, Τόπος, 2021, 304 σελ.

Ανυπότακτοι δύσκολων καιρών – Τάσος Κανταράς

Ανυπότακτοι


Ένα κοινωνικό, πολιτικό και ιστορικό μυθιστόρημα, συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του συγγραφέα Διαρκές Φύλλο Πορείας. O Διαμαντής, κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, επιστρέφει στο χωριό του μετά από τέσσερα χρόνια εμφυλίου πολέμου.

….η Φωτεινή συνέχιζε να βγάζει ένα ένα τα ρούχα από τον στρατιωτικό σάκο, όταν στο κάτω μέρος του ένιωσε το χέρι της να ακουμπάει σε κάτι μεταλλικό.
Γύρισε τον σάκο ανάποδα. Έπεσαν κάτω, ο τσαλακωμένος μπερές με το σήμα του μηχανικού και η τελευταία φανέλα του, μέσα στην οποία υπήρχαν δύο χάλκινοι σταυροί πιασμένοι με μεταξωτές κορδέλες.
Ταράχτηκε. Δεν ήξερε αν έπρεπε να χαρεί ή να στεναχωρηθεί.
Παίρνοντας στα χέρια της τα μετάλλια, κοίταξε με προσοχή τα διπλώματα στα οποία καταγραφόταν η ημερήσια διαταγή της απονομής.
Το ένα, είχε το όνομα της Βασίλισσας Φρειδερίκης, το άλλο, του Διοικητού του Γ΄ Σώματος Στρατού!
Σήκωσε το κεφάλι της και κάρφωσε με το βλέμμα της τον Διαμαντή, που καθόταν στο χαγιάτι μαζί με τον Μανώλη.
“Τι είναι τούτα, ρε κερατά; Γιατί σ’ τα έδωσε αυτή η ξεφτιλισμένη;”.
Η βραχνάδα της φωνής της φανέρωνε πιο πολύ την αγωνία της, για το τι απάντηση θα έπαιρνε.

Μυθιστόρημα, Τόπος, 2018, 288 σελ.

Διαρκές φύλλο πορείας – Τάσος Κανταράς

Διαρκές φύλλο


Η πλούσια σε πολεμικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά γεγονότα ιστορική περίοδος, που αρχίζει από το τέλος του 19ου αιώνα και φτάνει στην εποχή του Μεσοπολέμου, αναδεικνύεται μέσα από τη ζωή και τους αγώνες απλών ανθρώπων. Μέσα από τις περιπέτειες μιας μακρινής, αλλά όχι ξεχασμένης Ελλάδας. Μέσα από ένα ιστορικό μυθιστόρημα, όπου πραγματικά και φανταστικά γεγονότα συμπλέκονται.

Ο καπετάν Αντώνης, η κυρα-Μπετσίνα, ο Τσιρίμπασης, ο τσορμπατζής Διαμαντής, ο Τάσος, ο Νικόλας, ο Σαράφης, ο Μιχάλης είναι αυθεντικοί λαϊκοί ήρωες, που μέσα στις σελίδες του μυθιστορήματος ζωντανεύουν συγκλονιστικές στιγμές του παρελθόντος, χρήσιμες και διδακτικές για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας!

Μυθιστόρημα, Τόπος, 2016, 240 σελ.

Πηγές: Biblionet, Τόπος