Θάνος Ξηρός

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Θάνος Ξηρός γεννήθηκε στο Γκρέκα Αχαΐας.
Σπούδασε οικονομικά και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Μυθιστορήματα
Ήταν ωραίο το ταξίδι κι ανέλπιστα μακρύ (2011), Εμπειρία Εκδοτική

Διηγήματα
Ακοίμητο νερό (2004), Κωστοπούλου Ξένια
Καλοκαιρινή νοσταλγία (2015), Νότιος Άνεμος

Ποίηση
Εραστής του βωβού (2004), Κωστοπούλου Ξένια

Καλοκαιρινή νοσταλγία – Θάνος Ξηρός

Καλοκαιρινή


“Και τότες, κατά το σούρουπο, ήρθε εκείνος ο κλαριντζής, ο Λιαβέρ Μπαρίου ο ξακουστός, που ο τόπος του έπεφτε μακριά, πίσω κατά τη Σκόδρα, αλλά τον ήξεραν ολούθε στην Αλβανία. Από κάποιον θα το ‘μαθε κι ήρθε.
Έκατσε παραδίπλα σταυροπόδι, ακούμπησε την πλάτη σε μια πεζούλα κι άρχησε ένα μοιρολόι με το κλαρίνο να σου σηκώνεται η τρίχα. Τρία μερόνυχτα έπαιζε χωρίς να πάρει ανάσα κι ας κόντευε τα ογδόντα. Ούτε προς νερού του δεν προλάβαινε να πάει. Ραγίσανε κι οι πέτρες με το θρήνο που ‘βγαζε το κλαρίνο. Όλα τα κουτιά με τα κόκκαλα από μπροστά του τα περάσανε.
Ούτε ξέρω πόσα λεφτά μάζεψε. Στα πρόσωπα των Ελλήνων με την πίκρα, τώρα μια γλύκα είχε χυθεί. Ούτε παπά, συλλείτουργο, ούτε άλλες ψαλμουδιές ή μοιρολόγια έβγαιναν μπροστά σε τέτοιο θρήνο. Κι ούτε κανένας έδειξε να νοιάστηκε αν ήταν Έλληνας ή Αρβανίτης, Χριστιανός ή Μουσουλμάνος ο κλαριντζής.
Αφού όπου γης, την ίδια πατρίδα έχει ο πόνος, τ’ ανθρώπου την καρδιά”.
Είκοσι εννέα Ιστορίες καθημερινότητας μέσα απ’ τα λόγια και τις σιωπές των άλλων, που κάποτε στις διαδρομές της μνήμης γίνονται και δικές μας στάσεις…
Είκοσι εννέα Ιστορίες – εκδοχές, πραγματικές και ταυτόχρονα φανταστικές όσο κάποτε και οι ίδιες οι ζωές μας.

Διηγήματα, Νότιος Άνεμος, 2015, 246 σελ.

Ακοίμητο νερό
… Μέσα απ’ τα λόγια όσων “θυμούνται” και τις σιωπές όσων έχουν “ξεχάσει” -θρύψαλα υδραργύρου σκόρπια κι απρόβλεπτα- οχτώ ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που τις διαπερνά η προσωπική περιπέτεια και ο ιστορικός προβληματισμός στη διαδρομή της μνήμης.

Ήταν ωραίο το ταξίδι κι ανέλπιστα μακρύ
Δύο έρωτες παθιασμένοι και βασανιστικοί, μιας μοναχής και μιας γυναίκας μονάχης. Με τριακόσια πενήντα χρόνια και τις σελίδες αυτού του βιβλίου ανάμεσά τους να τους χωρίζουν και ταυτόχρονα να τους ενώνουν. Εικόνες-τοπία, μες απ’ τα τζάμια του τραίνου της μνήμης και της ζωής. Δράμα και γέλιο, έρωτας και ερωτισμός, μοναξιά και φαντασία, ποίηση και ρεαλισμός, θρύψαλα υδραργύρου σκόρπια κι απρόβλεπτα πάνω σε μια παράξενη τοιχογραφία. Αποσπάσματα καθημερινότητας στο “πεπερασμένο” της Ιστορίας και στην “αιωνιότητα” της στιγμής. Σκέψεις, συμβάντα, σκόρπιες κουβέντες, στιγμιότυπα σ’ ένα ταξίδι αυτογνωσίας “ωραίο κι ανέλπιστα μακρύ”.

Πηγές: Biblionet, Κωστοπούλου Ξένια, Εμπειρία Εκδοτική, Νότιος Άνεμος, ert.gr