Θέμης Παρλαβάντζας

Θέμης Παρλαβάντζας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Θέμης Παρλαβάντζας ασχολείται με τον λόγο και την τέχνη του.
Κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού κείμενά του έχουν φιλοξενηθεί σε εφημερίδες, διαδικτυακά περιοδικά και blogs. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, ιστότοπους και στα βιβλία: “Δείπνο για 12” και “Σόλωνος 101”. Δεκατρία ακόμα διηγήματά του εκδόθηκαν το 2015 με τον τίτλο: “Όλα έγιναν άλλα”. Το “Τέλος διαδρομής” αποτελεί την αρχή μιας νέας περιπέτειας, μυθιστορηματικής.

Όλα έγιναν άλλα – Θέμης Παρλαβάντζας

Όλα έγιναν άλλα


Αρχίζεις να πλέκεις την ιστορία εκείνου που είδε ξαφνικά πως “όλα έγιναν άλλα” και σύντομα βρίσκεσαι μπλεγμένος σε άλλες, νέες ιστορίες απώλειας και ανάκτησης.
Απλώνεις λοιπόν τις λέξεις σε ένα χαρτί και πριν καλά καλά προλάβεις να τις ταιριάξεις μεταξύ τους, τις βλέπεις να χάνονται απ’ τα μάτια σου, να ξεστρατίζουν, να ξεχύνονται σε κάθε γωνιά του μυαλού, γυρεύοντας άλλες λέξεις. Γυρεύοντας ταίρι να ζευγαρώσουν, να γίνουν πολλές, να φτιάξουν κι άλλες ιστορίες, καινούργιες ιστορίες κι άλλων ακόμη ανθρώπων, που είδαν κι αυτοί πως όλα έγιναν άλλα. Άλλα από αυτό που ήξεραν, από αυτό που τους όριζε.
Κάποιοι βιώνουν τη νέα κατάσταση σαν φάρσα, άλλοι σαν κακοτυχία, άλλοι σαν αστείο, άλλοι σαν υπαινιγμό της μοίρας κι άλλοι σαν φυλακή. Θα ξαναβρούν άραγε ποτέ ό,τι τους συνείχε και τους καθόριζε ή θα στροβιλίζονται ασταμάτητα σε κόσμους άξενους, άφιλους, ανοίκειους;

Διηγήματα, Bookstars – Γιωγγαράς, 2014, 232 σελ.

Τέλος διαδρομής – Θέμης Παρλαβάντζας

Τέλος διαδρομής


ο έγκλημα που διέπραξε η γιαγιά του Άγγελου θα έμενε χωρίς τιμωρία, αν ο εγγονός της δεν οδηγούσε την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Ο ηρωισμός μιας τέτοιας πράξης όμως θα τον φέρει σε αδιέξοδο, ενώ θα επιδράσει καθοριστικά και στη ζωή του φίλου του, Ανδρέα Κυράνη. Εξωθούμενος από το ηθικό σθένος και την αποφασιστικότητα του Άγγελου, ο Ανδρέας θα επιχειρήσει το δικό του ηρωικό ταξίδι με προορισμό τον “άλλον” Ανδρέα, που είχε θέσει για χρόνια στο περιθώριο. Ένα ταξίδι στο άγνωστο και όσα καθόρισαν τη ζωή του: τον προβληματικό δεσμό με τον πατέρα του, τη σχέση με τη γυναίκα που τον μεγάλωσε, την παιδική του φίλη, τη Λίντα, την απωθημένη από τον ίδιο πρώιμη ηλικία του και, τέλος, μια μητρική αγκαλιά ανέκαθεν απολεσθείσα. Θα συναντήσει άραγε τον «άλλον» Ανδρέα στο ταξίδι ζωής που επιχείρησε ή θα παραμείνει δέσμιος στον πρότερο εαυτό του;

Ένα μυθιστόρημα αναζήτησης της εντός Ιθάκης μέσα από απώλειες, διαψεύσεις, ματαιώσεις και προσδοκίες.

Μυθιστόρημα, Έναστρον, 2018, 354 σελ.

Μυθιστορήματα
Τέλος διαδρομής (2018), Έναστρον

Διηγήματα
Όλα έγιναν άλλα (2014), Bookstars – Γιωγγαράς

Πηγές: Biblionet, Bookstars – Γιωγγαράς, Έναστρον