Θοδωρής Αθερίδης

Θοδωρής Αθερίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Θοδωρής Αθερίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965.
Φοίτησε στο 40ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ενώ στο Λύκειο ασχολήθηκε με τη φωτογραφία. Αποφοίτησε απο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 1987. Στα τέλη του ’90 δημιούργησε μαζί με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη το μουσικό γκρουπ “Άγαμοι Θύται”, για χάρη του οποίου κατέβηκε στην Αθήνα, στην οποία διαμένει πλέον μόνιμα. Είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και σεναριογράφος.
Ως ηθοποιός έχει παίξει σε 37 θεατρικά έργα. Έχει ασχοληθεί με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο τόσο ως ηθοποιός και κειμενογράφος όσο και ως σκηνοθέτης, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Είχε γράψει το σενάριο και ήταν σκηνοθέτης της ταινίας “Μια Μέλισσα τον Αύγουστο”, στην οποία πρωταγωνίστησε μαζί με τους Σμαράγδα Καρύδη, Αντώνη Λουδάρο κ.ά. ενώ έχει συγγράψει και θεατρικά έργα : “…από Έρωτα”, “Συνέβη κι όποιος θέλει το πιστεύει”, “…Από μακριά”, “Άγρια Δύση”. Συνυπέγραψε μαζί με τον Παντελή Καναράκη και τον Θοδωρή Πετρόπουλο το θεατρικό έργο “Θέλει η Ελλάδα να κρυφτεί”.
Το 2005 και το 2006 παρουσίασε το τηλεπαιχνίδι “Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος” στον Alpha TV, ενώ παλαιότερα είχε συμμετάσχει στις τηλεοπτικές σειρές “Είμαστε στον αέρα” (μαζί με τους Στέλιο Μάινα, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Δημήτρη Σταρόβα, Άκη Σακελλαρίου, Δήμητρα Ματσούκα) και στο “Σ’ αγαπώ μ’ αγαπάς” με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου. Το 2003, στον Alpha TV, παρουσίασε το τηλεπαιχνίδι “Όλα εδώ πληρώνονται”, το οποίο όμως είχε μόνο 9 επεισόδια. Το 2007-2008 ήταν ο πρωταγωνιστής της σειράς “Φίλα το βάτραχό σου” μαζί με την Σμαράγδα Καρύδη και πλήθος άλλων γνωστών ηθοποιών. Στην σειρά “Μόνο Εσύ”, πρωταγωνίστησε μαζί με την Ζέτα Μακρυπούλια, αλλά και στην τηλεοπτική σειρά της σεναριογράφου Ρένα Ρίγγα “Πίσω στο Σπίτι” ήταν επίσης πρωταγωνιστής. Είχε έκτακτη συμμετοχή στις σειρές των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου “Δύο Ξένοι” και “Το Κόκκινο Δωμάτιο” και είχε συμμετάσχει το 2010 μαζί με την Μακρυπούλια στην σειρά “ο πόλεμος των άστρων”. Ακόμη έχει παρουσιάσει την βραδυνή εκπομπή Αργά στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.
Κατά το διάστημα 1988-1994 εμφανίστηκε σε παραστάσεις 21 έργων στο ΚΘΒΕ. Στην Αθήνα συνεργάστηκε πρώτα το 1995 με το Εθνικό Θέατρο, ενώ ένα χρόνο αργότερα με το θίασο της Κάτιας Δανδουλάκη στο έργο του Κάρλο Γκολντόνι “Υπηρέτης δύο Αφεντάδων”. Την περίοδο 2000-2001 έπαιξε στην παράσταση “Angel baby” στο θέατρο Μουσούρη, το 2001-2002 στο έργο “Τρεις μέρες βροχή” σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, και το 2002-2003 πρωταγωνίστησε στο μιούζικαλ “Full monty”. (Πηγή: el.wikipedia.org)

Ενδεικτικές σημαντικότερες συμμετοχές σε παραστάσεις:
Στην Επίδαυρο με τρεις παραστάσεις:
– “Μήδεια” του Ευριπίδη (Άγγελος) ΚΘΒΕ
– “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή (Ορέστης, Πυλάδης) ΚΘΒΕ
– “Ηρακλής μαινόμενος” (Θησέας)
Στο Εθνικό θέατρο:
– “Ελένη” του Ευριπίδη (Μενέλαος)
– “Το ημέρωμα της στρίγγλας” του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (Πετρούκιος)
– “Full Monty the musical” (Jerry)
– “Ο χορός του θανάτου” του Στρίνμπεργκ (Άλαν)
– “Τρεις μέρες βροχή” (Πιπ)
– “Angel baby”
Ως σκηνοθέτης στο θέατρο έχει ανεβάσει 12 έργα μεταξύ των οποίων την “Ελένη” του Ευριπίδη και “Το ημέρωμα της στρίγγλας” του Σαίξπηρ, με μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία και ανταπόκριση του κοινού.
Ως σκηνοθέτης στον κινηματογράφο έχει σκηνοθετήσει δυο ταινίες:
– “Μια μέλισσα τον Αύγουστο”
– “Από έρωτα (love struck)”
Ως θεατρικός συγγραφέας έχει γράψει οχτώ θεατρικά έργα:
– “Από έρωτα”
– “Μια μέλισσα τον Αύγουστο”
– “Συνέβη κι όποιος θέλει το πιστεύει”
– “Από μακριά”
– “Ο τυφλοσούρτης”
– “Άγρια δύση”
– “Πράματα και θάματα”
– “Δοξαπατρή”
Τα πέντε από αυτά για δυο σεζόν το καθένα, λόγω μεγάλης προσέλευσης. Ως σεναριογράφος μετέφερε τα δυο πρώτα του θεατρικά κείμενα στον κινηματογράφο με ανάλογη επιτυχία, ενώ έγραψε σενάρια για την τηλεόραση.
Ως συγγραφέας έχει εκδώσει ένα βιβλίο με διηγήματα.
Διηγήματα
…”Απ’ το νου μου” (2007), Ίρις – Α. Σ. Φιλιππότης

Θεατρικά έργα
Από έρωτα
Μια μέλισσα τον Αύγουστο
Συνέβη κι όποιος θέλει το πιστεύει
Από μακριά
Ο τυφλοσούρτης
Άγρια δύση
Πράματα και θάματα
Δοξαπατρή (2016), Αγγελάκη Εκδόσεις

Δοξαπατρή – Θοδωρής Αθερίδης

Δοξαπατρή


Κάπου στο Κολωνάκι. Ένας παπάς με τον διαταραγμένο γιο του και την ακτιβίστρια κόρη του προσπαθούν να διαχειριστούν την καινούργια πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται το καλοκαίρι του 2015 στην Αθήνα. Μεσοτοιχία, μία παιδίατρος προσπαθεί ν’ αποτρέψει την αυτοκτονία της κόρης της με τη βοήθεια της αδερφής της. Όλοι ανεπιστρεπτί αντιμέτωποι με την προσωπική τους αλήθεια. Ο Γιαπωνέζος τι δουλειά έχει ανάμεσά τους;

“Ο Αθερίδης ξέρει να γράφει θέατρο και αυτό φαίνεται στις επιμέρους σκηνές. Αν τις δεις αυτόνομα χαίρεσαι και τον λόγο, και τον ρυθμό τους, και τις εντάσεις, και τη γνώση των ψυχολογικών μηχανισμών αιτίων και κινήτρων. Τα πρόσωπα που κυκλοφορούν στη σκηνή έχουν αυτά καθ’ εαυτά μια ενδιαφέρουσα σκηνική βιογραφία και ιδιάζοντα ψυχισμό που διατρέχει το διάνυσμα: κυνισμός, ειρωνεία, πάθος, ιδιομορφία, εξέγερση, παθητικότητα, επιθετικότητα, αγάπη για ζωή, ροπή προς αυτοκαταστροφή, πίστη και απιστία”.
Κώστας Γεωργουσόπουλος – Κριτικός

Θεατρικό, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2016, 110 σελ.

…”Απ’ το νου μου” – Θοδωρής Αθερίδης

Απ' το νου μου


Πολύ συχνά έχω την εντύπωση πως ο Θοδωρής Αθερίδης δεν είναι ένας ηθοποιός που γράφει, αλλά ένας παραμυθάς γραφιάς, που χειρονομεί και αρθρώνει κείμενα. Θέλω να πω πως κατάγεται από τη γραφή που είναι σύστημα, κώδικας συμβόλων και όχι, όπως η υποκριτική μιμητικός κώδικας. Αν και τα δύο χρειάζονται ως προϋπόθεση μια έντονη κοινωνικότητα και μια έμφυτη περιέργεια. Ούτε συγγραφέας ούτε καλλιτέχνης δεν γίνεσαι, αν δεν έχεις την όρεξη του ειδέναι κι αν δεν ναρκώνει το άλγος του ζην με δοκιμές εν φαντασία και λόγο, όπως με οδύνη ορίζει την ποιητική ζωή ο Καβάφης.
Ο Αθερίδης καλλιεργεί ως συγραφέας ένα είδος πεζογραφίας ανάμεσα στο στιγμιότυπο, το χρονογράφημα και το διήγημα με γερές δόσεις αυτοβιογραφικές και σχηματικές. Ανεξάρτητα αν τους γνωρίζει ή όχι συνεχίζει μια παράδοση, βαριά θα έλεγα κληρονομιά, που καλλιέργησαν ο Ροΐδης, ο Μητσάκης, ο Ξενόπουλος, ο Κονδυλάκης, ο Νιρβάνας, ο Παύλος Παλαιολόγος, ο Παναγιώτης Παπαδούκας, ο Σακελλάριος και ο Ψαθάς. Στον κήπο του βάθους διακρίνω τα μικρά διηγήματα – ενσταντανέ του Μωπασσάν, του Τσέχωφ, του Μαρκ Τουαίν…
(από τον πρόλογο του Κ. Γεωργουσόπουλου)

Διηγήματα, Ίρις – Α. Σ. Φιλιππότης, 2007, 126 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αγγελάκη Εκδόσεις, Ίρις – Α. Σ. Φιλιππότης