Τίνα Κουτσουμπού

Ελληνες λογοτέχνες
Η Τίνα Κουτσουμπού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Είναι απόφοιτος της Α.Σ.Ο.Ε.Ε και γνωρίζει τέσσερις ξένες γλώσσες. Εργάσθηκε στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και στην Εμπορική Τράπεζα. Ζει στην Καλαμάτα από το 1996. Είναι μέλος σε πολιτιστικούς συλλόγους της Καλαμάτας και της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και πεζών κειμένων. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και ιστορικού μυθιστορήματος.
Αρθρογραφεί για την Ένωση μη ημερησίων εντύπων στην Αθήνα από το 2010 αλλά και στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Καλαμάτας, της Κορώνης (εφημερίδες Ελευθερία, Φωνή, Μεσσηνιακός Λόγος και Δράση) σε λογοτεχνικά περιοδικά έντυπης μορφής (περιοδικό Έκφραση) αλλά και ηλεκτρονικής (ψυχογραφήματα, 24 γράμματα). Πεζά της κείμενα δημοσιεύθηκαν στο Αθηναϊκό ημερολόγιο του 2012, 2013 και 2014 και στο ημερολόγιο του Αρχιπελάγους των ετών 2014 και 2015 των Εκδόσεων Φιλιππότη, στην εγκυκλοπαίδεια της Ελληνικής Λογοτεχνίας των Εκδόσεων Χάρη Πάτση 2014 καθώς και στον τόμο “Μεσσηνιακές Δημιουργίες” των ετών 2012 και 2014 της Ένωσης Μεσσηνίων συγγραφέων της οποίας και αποτελεί μέλος. Διηγήματά της επίσης βραβεύτηκαν σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Το βιβλίο της “Δημοσιογραφικά της πένας παιχνιδίσματα”, Καλαμάτα 2014, περιλαμβάνει δημοσιευμένα άρθρα και χρονογραφήματα της περιόδου 2010-2014.
Διηγήματα
Του καιρού γυρίσματα (2015), Διάνυσμα
Ο καινούργιος και επτά ακόμη διηγήματα (2015), Γαβριηλίδης
Ρωγμή στο χρόνο (2015), 24γραμματα
Του καιρού γυρίσματα (2016), Διάνυσμα
Ιστορίες του Νότου (2018), Μικρές εκδόσεις
Το νερό που μ΄ εκδικήθηκε (2021), ΑΩ Εκδόσεις

Δοκίμια-Μελέτες-Χρονογραφήματα
Δημοσιογραφικά της πένας παιχνιδίσματα (2014)

Ταξιδιωτικοί οδηγοί
Kalamata a pocket guide (2020), 24 γράμματα

Συλλογικά έργα
Λαθρόψυχοι (2018), 24 γράμματα

Το νερό που μ΄ εκδικήθηκε – Τίνα Κουτσουμπού

Το νερόΚαι άλλες ιστορίες του νου


29 διηγήσεις, 29 διαφορετικές ιστορίες, ανθρώπινες, διαχρονικές, νοσταλγικές, παλιές και σύγχρονες που αναδεικνύουν την απώλεια, τον έρωτα, την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, τη θέληση των ανθρώπων να ονειρευτούν ν’ αλλάξουν το πεπρωμένο τους, να δραπετεύσουν με όχημα τα όνειρά τους από την απατηλή καθημερινότητά τους. Στις ιστορίες αυτές, οι ήρωες παθιάζονται και προβληματίζονται για το μέλλον, ενδίδουν στους πόθους και τις σκέψεις τους, αφήνονται στη θέλησή τους για περιπέτεια, αποδεικνύοντας με τον πιο έκδηλο τρόπο την άσβεστη δίψα τους για ζωή κι αγάπη. Με πείσμα κι επιμονή βιώνουν όσα τους χρωστά η ζωή προσπαθώντας να περνούν ξυστά από τα δύσκολα.

Διηγήματα, ΑΩ Εκδόσεις, 2021, 176 σελ.

Ιστορίες του Νότου – Τίνα Κουτσουμπού

Πέντε μικρές αφηγήσεις από τη Μεσσηνία


Πέντε μικρές αφηγήσεις με φόντο το εύφορο μεσσηνιακό τοπίο και ειδικότερα την περιοχή της Κορώνης και ήρωες απλούς καθημερινούς ανθρώπους που δρουν κι ενεργούν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους με κινητήρια δύναμη τη μεγάλη αγάπη και τη νοσταλγία τους για τη γενέθλια γη.

Διηγήματα, Μικρές εκδόσεις, 2018, 64 σελ.

Του καιρού γυρίσματα – Τίνα Κουτσουμπού

Κι επτά ακόμη διηγήματα


Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Του καιρού γυρίσματα». Οκτώ σύντομα διηγήματα με φόντο τη σύγχρονη εποχή και ήρωες ανθρώπους καθημερινούς, της διπλανής πόρτας, που μέσα από τις βιωματικές τους καταστάσεις, κινητοποιούνται και προβληματίζονται, επανακαθορίζουν τη στάση και τις προτεραιότητές τους, ζουν τα πάθη και τους πόθους τους, μεταγγίζουν τελικά στον αναγνώστη, σαν απόσταγμα, την αισιόδοξη ματιά τους για τη ζωή.

Διηγήματα, Διάνυσμα, 2016, 103 σελ.

Ρωγμή στο χρόνο – Τίνα Κουτσουμπού
Ξημερώνει ένα όμορφο πρωινό του Σεπτέμβρη. Ένας αχνός χαμογελαστός ήλιος ξεπροβάλλει αργά από τη θάλασσα και ξεχύνεται ανυπόμονος να στεγνώσει την πρωινή πάχνη από τα φυλλώματα των δένδρων του Υμηττού.
Στο δρόμο ακούγεται η στριγκή βουή ενός φορτηγού. Παραθυρόφυλλα που ανοιγοκλείνουν σπάνε τη σιωπή. Από το ανοικτό παράθυρο μιας πολυκατοικίας κουδουνίζει εκκωφαντικά ένα ξυπνητήρι.
Η πολιτεία αποσταμένη από το χθεσινό βουητό της, συνέρχεται αργά από τον ανήσυχο ύπνο της για να ριχτεί ξανά στην καθημερινή βιοπάλη.
Ο Αντώνης τεντώνει νωχελικά τα μέλη του κι αλλάζει πλευρό. Σκέφτεται να πάρει έναν υπνάκο ακόμη, όταν η πόρτα στο δωμάτιό του ανοίγει με ένα αργό τρίξιμο.
«Κοιμάσαι Αντώνη; Έφεξε για τα καλά! Έλα. Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα,» ακούει την φωνή της μητέρας του. «Ώρα να μάθουμε τ’ αποτελέσματα!»

Διηγήματα, 24grammata, 2015, 68 σελ.

Ο καινούργιος και επτά ακόμη διηγήματα – Τίνα Κουτσουμπού
Οκτώ σύντομα διηγήματα με φόντο τη σύγχρονη εποχή και ήρωες ανθρώπους καθημερινούς, της διπλανής μας πόρτας που μέσα από τις βιωματικές τους καταστάσεις, κινητοποιούνται και προβληματίζονται, επανακαθορίζουν τη στάση και τις προτεραιότητές τους, ζουν τα πάθη και τους πόθους τους, μας μεταγγίζουν τελικά σαν απόσταγμα την αισιόδοξη ματιά τους για τη ζωή.

Διηγήματα, Γαβριηλίδης, 2015, 105 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γαβριηλίδης, 24γράμματα, Διάνυσμα, Μικρές εκδόσεις, ΑΩ Εκδόσεις