Βαγγέλης Γεωργάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Βαγγέλης Γεωργάκης γεννήθηκε στο Αγρίνιο, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια.
Ενηλικιώθηκε και σπούδασε στην Αθήνα και για κάμποσα χρόνια έζησε στον τόπο καταγωγής του, τα Ιωάννινα. Τον Νοέμβριο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα. Δραστηριοποιείται στον φαρμακευτικό χώρο και είναι αθλητής της υδατοσφαίρισης. Έχει γράψει επτά λογοτεχνικά βιβλία. Τα πιο πρόσφατα: «Ο Αγαπημένος Ήρωας των Παιδιών» (2014), «Σκοτεινές Αναλαμπές» (2016) και «Ετερόκλητα Γλυκά σ’ έναν Σκληρό Κόσμο» (2018) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Oasis.
Μυθιστορήματα
Ακροβάτης του ονείρου (2011), Ηριδανός
Ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών (2014), Oasis Publications

Διηγήματα
Ονειρεμένο φινάλε (2011), Θερμαϊκός
Λυκόφως (2012), Οδός Πανός
Σκοτεινές αναλαμπές (2016), Oasis Publications
Ετερόκλητα γλυκά σε έναν σκληρό κόσμο (2018), Oasis Publications

Κόμικς
Μικρός αρχηγός: Το μυστικό του νεκρού (2020), Oasis Publications
Μικρός αρχηγός: Η ώρα του νόμου (2020), Oasis Publications
Μικρός αρχηγός: 8 Ζωές του Ελ Καπιτάν (2021), Oasis Publications

Δοκίμια-Μελέτες
Ποδηλάτης στην εθνική οδό (2009), Δωδώνη

Μικρός αρχηγός – Βαγγέλης Γεωργάκης

Μικρός αρχηγός8 Ζωές του Ελ Καπιτάν
2 Σούπερ περιπέτειες

Η πόλη του τρόμου. Εκείνος που δεν λύγισε


Είναι φορές που το κακό δεν είναι κάτι αόριστο, αλλά έχει πρόσωπο, σάρκα και οστά.
«Ελ Καπιτάν!», λένε με τρόμο –και με δέος– άνθρωποι στα πιο απομακρυσμένα μέρη, αλλά και πόλεις, του επικίνδυνου και σαγηνευτικού Ουέστ.
«Ελ Καπιτάν!», ψιθυρίζει μερικές φορές κι ο άνεμος τις νύχτες στα βουνά.
Έχει και το καλό το δικό του όμως πρόσωπο: τη Θρυλική Τετράδα, της πιο γλυκιάς και αξεπέραστης νιότης. Τέσσερις υπερασπιστές του νόμου, χαμένοι σε θύελλες δράσης και μυστηρίου.
Από την αρχή του κόσμου, το καλό και το κακό έρχονται αντιμέτωπα ορίζοντας τις μοίρες των ανθρώπων. Η σύγκρουση πάντα είναι αναπόφευκτη. Και τρομερή.

Εικονογράφηση: Κωνσταντίνος Ραμπατζής

Κόμικς, Oasis Publications, 2021, 152 σελ.

Μικρός αρχηγός – Βαγγέλης Γεωργάκης

Μικρός αρχηγόςΗ ώρα του νόμου


Μία σούπερ περιπέτεια, με μυστήριο, δράση, παρανόμους, μα και ανθρώπους που, έστω και αργά, καταλαβαίνουν τα λάθη τους και αλλάζουν. Και ακόμα μία, σούπερ περιπέτεια, που εκτυλίσσεται κάτω από τον φλογισμένο ήλιο του Ουέστ και τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής.

Έξι δεκαετίες τώρα η Θρυλική Τετράδα ζει στις καρδιές των φίλων της και ετοιμάζεται να εισέλθει, θριαμβευτικά, στην έβδομή της.

Κάποιοι θα πουν: «Ήταν ένας μύθος, δεν υπήρξε ποτέ…».

Η Θρυλική Τετράδα όμως υπήρξε. Όσο και τα καλοκαιρινά απογεύματα, η αξεπέραστη νιότη, η απέραντη αμερικανική σαβάνα…

Εικονογράφηση: Κωνσταντίνος Ραμπατζής

Κόμικς, Oasis Publications, 2020, 136 σελ.

Μικρός αρχηγός – Βαγγέλης Γεωργάκης

Το μυστικό του νεκρού


Χαμένη σε μια στιγμή του χρόνου, κάτω από τον φλογισμένο ήλιο του Ουέστ, η Θρυλική Τετράδα συνεχίζει τις περιπέτειές της…

Τέσσερις καβαλάρηδες να χάνονται στον ορίζοντα μετά το τέλος -ή την αρχή;- κάθε περιπέτειας, υπό το βλέμμα της μυστηριώδους μορφής.

Άγγελοι του ουρανού; Εκδικητές του καλού; Ο Τζιμ Άνταμς ένας περιπλανώμενος, ο σύγχρονος Οδυσσέας της Δύσης; Η Θρυλική Τετράδα υπήρξε πραγματικά;

Η Θρυλική Τετράδα όμως υπήρξε. Όσο και τα καλοκαιρινά απογεύματα, η αξεπέραστη νιότη, η απέραντη αμερικανική σαβάνα…

Κάποιοι θα πουν: “Ήταν ένας μύθος. Δεν υπήρξε ποτέ…”

Eικονογράφηση: Κωνσταντίνος Ραμπατζής

Κόμικς, Oasis Publications, 2020, 136 σελ.

Ετερόκλητα γλυκά σε έναν σκληρό κόσμο – Βαγγέλης Γεωργάκης
Τα “Ετερόκλητα γλυκά σε έναν σκληρό κόσμο”, φτιαγμένα με τα πιο αγνά υλικά του ωμού ρεαλισμού και της αχαλίνωτης φαντασίας, προετοιμασμένα εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο της πραγματικής ζωής, διατηρούμενα επίκαιρα και πάντα φρέσκα, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα συγγραφικής αδρεναλίνης.

Γλυκά παράλογα και αλλόκοτα, κυνικά και χιουμοριστικά, σκωπτικά και αλληγορικά, φανταστικά και πραγματικά, κοσμικά και απόκοσμα, παραδοσιακά και μοντέρνα. Γλυκά του ανθρώπινου ύψους και βάθους.

Διηγήματα, Oasis Publications, 2018, 100 σελ.

Σκοτεινές αναλαμπές – Βαγγέλης Γεωργάκης
Η σκοτεινή λογοτεχνία συμβολίζει τη δεκάτη τρίτη ώρα, την ώρα που είναι πέρα από τον χρόνο, τον κόσμο που είναι πέρα από την πραγματικότητα.

Δεκατρείς ιστορίες που ξεκινούν μέσα σ’ ένα άκρως ρεαλιστικό περιβάλλον για να εξελιχθούν απρόσμενα σε κάτι εντελώς απόκοσμο και εξωπραγματικό.

Δεκατρείς ιστορίες στις οποίες ο ωμός ρεαλισμός, η ανθρώπινη συντριβή και το γοητευτικό παράδοξο ενοποιούνται σε μια νέα πραγματικότητα.

Δεκατρία διηγήματα αστικού τρόμου.

Διηγήματα, Oasis Publications, 2016, 104 σελ.

Ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών – Βαγγέλης Γεωργάκης
Το νέο λογοτεχνικό δημιούργημα του Βαγγέλη Γεωργάκη αποτυπώνει τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με αλληγορική μαεστρία καθώς ο πολυεπίπεδος χαρακτήρας του έργου προσφέρει απλόχερα πολλαπλές ερμηνευτικές προσεγγίσεις στον αναγνώστη.
Με αφορμή έναν καταραμένο, διαρκώς μεταβαλλόμενο πίνακα και τις ταυτόχρονες εξαφανίσεις μικρών παιδιών ο συγγραφέας ξεδιπλώνει έντεχνα υπό τον μανδύα της αστυνομικής πλοκής και του ψυχογραφικού θρίλερ τις περιπέτειες των ηρώων του αλλά και τις ζοφερές εικόνες μιας Ελλάδας που εξακολουθεί να πληγώνει και να πληγώνεται αναζητώντας διακαώς το λυτρωτικό φως.
Ψυχογραφικό θρίλερ; Αστυνομική περιπέτεια; Ποιητική αλληγορία; Κοινωνικο-πολιτική καταγγελία; Σκοτεινή παράσταση; Ονειρικό ταξίδι αυτογνωσίας; Ηρωικό παραμύθι;
Όπως και να χαρακτηρίσει κανείς τον «Αγαπημένο ήρωα των παιδιών» ένα μόνο είναι σίγουρο: Το μυθιστόρημα αυτό θα σας καθηλώσει!

Μυθιστόρημα, Oasis Publications, 2014, 432 σελ.

Λυκόφως – Βαγγέλης Γεωργάκης
13 διηγήματα και μια νουβέλα
Λυκόφως, την ώρα του παραδόξου το φως ασφυκτιά μες το σκοτάδι, και δεκατρείς και μία ιστορίες έρχονται στην επιφάνεια, από το κέλυφος της καθημερινότητας, μέχρι βαθιά τα έγκατα της ανθρώπινης ψυχής, εκεί που ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, και ό,τι είναι χρυσός δεν είναι πάντα πολύτιμο και σημαντικό.

Λυκόφως, και τα χρώματα του δειλινού πλημμυρίζουν ένα δωμάτιο σ’ έναν άλλο κόσμο, επικίνδυνο και σκοτεινό, στην προβληματική οικονομικά και ηθικά Ελλάδα, απ’ όπου και τα αγάλματα δείχνουν να φλέγονται.

Διηγήματα/Νουβέλα, Οδός Πανός, 2012, 212 σελ.

Ονειρεμένο φινάλε – Βαγγέλης Γεωργάκης
Τον τελευταίο του αγώνα στην Α1 επίσης έπαιζε και ο Ποσειδώνας με την Τρίαινα στο Μακεδονικό Κολυμβητήριο. Είχε πάει τόσο χάλια αυτή η χρονιά… Ότι η ομάδα ήταν η τελευταία στο πρωτάθλημα ήταν μια εικόνα όχι και τόσο μαγική, ήταν μια εικόνα ρεαλιστική. Η μαγεία της καθημερινής σκληρής πραγματικότητας. Ο Ποσειδώνας όμως έπαιζε καλά. Η ομάδα είχε παλέψει όλα τα παιχνίδια. Και συνήθως τα έχανε. Ωστόσο είχαν κερδίσει το Ναυτικό Όμιλο Αθηνών, την πρώτη ομάδα του πρωταθλήματος, στην έδρα της, με τρία γκολ διαφορά. “Η μεγάλη έκπληξη του πρωταθλήματος” γράφανε οι εφημερίδες, αλλά οι παίκτες ήξεραν ότι δεν ήταν έκπληξη…

Διηγήματα, Θερμαϊκός, 2011, 80 σελ.

Ακροβάτης του ονείρου – Βαγγέλης Γεωργάκης
Ακροβατείς στο όνειρο, ισορροπείς στον εφιάλτη. Έναν εφιάλτη που μερικές φορές δείχνει τα δόντια του και σου χαμογελά, ένα όνειρο που κάποιες φορές είναι θλιμμένο.
Έξω στη μεγάλη πόλη, όλες οι μοναξιές είναι ενωμένες σε ένα σώμα τώρα και η μεγάλη πόλη που έμοιαζε αδιαπέραστη, απροσπέλαστη για σένα αρχίζει να αναπνέει, έχει αποκτήσει τη δική της ζωή κι αυτή. Μια ζωή όμως που τρέφεται από τις ανθρώπινες ζωές. Κάθε μοναξιά είναι και μια σιγουριά για σένα, άλλος ένας συμβιβασμός. Διαπίστωσες ωστόσο ότι το ανελέητο σφυροκόπημα εκεί έξω μπορεί να είναι πιο οδυνηρό από το συμβιβασμό, από την απάθεια.
Μένεις απαθής. Προσπαθείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι. Για να μην τρελαθείς, για να μην ουρλιάξεις, εκεί, τέσσερις τα ξημερώματα που ο ύπνος δε σε πιάνει και τα νεύρα σου έχουν γίνει σμπαράλια. Καλύτερα μέσα, σπίτι, πιο όμορφα, πιο σίγουρα. Είσαι μέρος του συστήματος και συ τώρα. Είναι μάταιο να αντιστέκεσαι.
Τρως ένα κομμάτι πίτσα από την αγαπημένη σου, δυο κομμάτια σοκολάτα για επιδόρπιο, βλέπεις ένα ματς και η ώρα περνάει, η ζωή περνάει, νιώθεις μόνος και ένα τίποτα μες στο χάος που σε περιβάλλει, αλλά οι ισορροπίες διατηρούνται. Προς το παρόν…

Μυθιστόρημα, Ηριδανός, 2011, 297 σελ.

Ποδηλάτης στην εθνική οδό – Βαγγέλης Γεωργάκης
Η εθνική οδός μπορεί να αποδειχτεί ένα ενδιαφέρον, όσο και επικίνδυνο όμως μέρος να οδηγεί κανείς, ιδιαίτερα όταν κάποιες φορές οι διαχωριστικές γραμμές απουσιάζουν, είναι νύχτα, οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, οι άλλοι οδηγοί δεν τηρούν τους κανόνες ούτε και έχει σημασία γι’ αυτούς η δική σου ζωή. Όταν διασχίζεις την εθνική οδό με ένα ποδήλατο τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα, ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Ο ποδηλάτης είναι ένας αγωνιστής της ζωής αυτής, η ζωή ολόκληρη μια εθνική οδός. Ο ποδηλάτης αγκομαχά, κάποιες φορές βαριέται, απογοητεύεται, πέφτει κάτω, σηκώνεται, μα πάνω απ’ όλα συνεχίζει τον αγώνα του, συνεχίζει τη διαδρομή του σ’ αυτή την εθνική οδό, σ’ αυτή τη ζωή.

Κάθε στροφή είναι και μια πρόκληση, η ίδια η διαδρομή η αποζημίωσή του. Όλοι οι κίνδυνοι όλο αυτό το άγνωστο είναι που κάνουν τη διαδρομή ενδιαφέρουσα, τη μικρή μας ζωή μεγάλη.

Ένα βιβλίο ενδιαφέρον όσο και μια δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου που ομορφαίνει τη ζωή μας, ριψοκίνδυνο όσο και μια εθνική οδός…

Δοκίμιο, Δωδώνη, 2009, 124 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Δωδώνη, Θερμαϊκός, Ηριδανός, Οδός Πανός, Oasis Publications