Βασιλική Πιτούλη

Βασιλική Πιτούλη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Βασιλική Πιτούλη, γεννημένη στον Βόλο από Ηπειρώτη πατέρα, είναι καθηγήτρια Οικονομικών και Γαλλικής Φιλολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει διδάξει στη Ριζάρειο Σχολή, στα εκπαιδευτήρια Καργάκου, σε δημόσιο ΙΕΚ, στα Τοσίτσεια – Αρσάκεια Λύκεια και έχει αποσπαστεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Επί τέσσερα χρόνια ήταν υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης. Στα δεκαοχτώ της βραβεύτηκε σε διαγωνισμό νεανικής ποίησης που οργάνωσε η εφημερίδα Θεσσαλία. Έχει συμπεριληφθεί στη λογοτεχνική εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση (έκδοση 2009), έχει ασχοληθεί με βιβλιοπαρουσίαση και βιβλιοκριτική, ενώ άρθρα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και στο ίντερνετ. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 κατέβηκε υποψήφια στον Δήμο Κηφισιάς -Ν. Ερυθραίας -Εκάλης και ήρθε πρώτη επιλαχούσα δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς. Έχει δυο κόρες παντρεμένες.
Μυθιστορήματα
Να με λες Αννα (2005), Εμπειρία Εκδοτική
Δείπνο εκ προμελέτης (2008), Εμπειρία Εκδοτική
Η προδοσία οδηγεί στον παράδεισο (2009), Εμπειρία Εκδοτική
Εκάλη – Μύκονος: Διαδρομή εγκλήματος (2015), Έναστρον
Η κουζίνα της αγάπης (2017), Έναστρον
Μαντώ Μαυρογένους (2021), 24 γράμματα
Η Σμύρνη δακρύζει … Η Αρμενία θυμάται… (2022), 24 γράμματα

Διηγήματα
Η είσπραξη της ημέρας (2002), Δωδώνη
Ους ο Θεός συνέζευξεν (2012), Αμαρυσία
7 μικρές ιστορίες για την Κηφισιά (2019), Αμαρυσία

Ποίηση
Και το έρεβος να γίνεται φως (2001), Δωδώνη

Διάλογοι-λογοτεχνικές απόψεις
Διάλογοι περί έρωτος και άλλων δαιμονίων (2007), Δωδώνη

Βραβεία
Σε ηλικία 18 ετών βραβεύτηκε σε διαγωνισμό νεανικής ποίησης που οργάνωσε η εφημερίδα Θεσσαλία
Το μυθιστόρημά της ” Να με λες Αννα” βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ενωση Λογοτεχνών

Η Σμύρνη δακρύζει… Η Αρμενία θυμάται… – Βασιλική Πιτούλη

Η Σμύρνη δακρύζειΙστορική μυθοπλασία


Στην Σμύρνη του 1922, δυο μικρές αδερφές, η Μελιτίνη και η Ανθή, ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Η μια καταφεύγει σε ένα ιαπωνικό εμπορικό πλοίο που πέταξε στα βρόμικα νερά του λιμανιού της Σμύρνης το πολύτιμο εμπόρευμά του, μετάξια και δαντέλες, για να διασώσει Χριστιανούς που κινδύνευαν, Έλληνες και Αρμένιους. Η άλλη, ακολουθεί τη μοίρα των παιδιών του Ορφανοτροφείου Σμύρνης και καταλήγει στο πορνείο των Βούρλων της Δραπετσώνας. Προηγουμένως, το 1915, αμέτρητοι Αρμένιοι είχαν σφαγιαστεί και εκτοπιστεί σε πορείες θανάτου.
Εκατό χρόνια αργότερα, οι απόγονοί τους αναζητούν τα ίχνη της μεγαλύτερης γενοκτονίας του εικοστού αιώνα. Ιστορικά πρόσωπα της εποχής, ο στρατηγός Πλαστήρας, ο αρμοστής Στεργιάδης, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, συνδιαλέγονται με τους ήρωες της μυθοπλασίας που ζουν την τραγωδία του τέλους της ελληνικής Σμύρνης. Μια φωτογραφία όμως, που βρέθηκε πολλά χρόνια μετά, αποδεικνύει ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι…

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2022, 342 σελ.

Μαντώ Μαυρογένους – Βασιλική Πιτούλη

Μαντώ ΜαυρογένουςΜια Μυκονιάτισσα στον βωμό της ελευθερίας


Ένα πανέμορφο ταξίδι στις άγνωστες θάλασσες της ελληνικής ιστορίας. Ένα κείμενο γεμάτο γνώσεις και λογοτεχνικότητα, γραμμένο από μια συγγραφέα που φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα της στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μία πολυτελής έκδοση που τιμά και σέβεται τον αναγνώστη

Αν οι ήρωες κρίνονται από την προσφορά και την ανιδιοτέλεια, τότε η Μαντώ Μαυρογένους βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγωνιστών του Εικοσιένα.
Η ζωή και το έργο μιας γυναίκας σε ταραγμένη εποχή, τότε που μια φούχτα Έλληνες ραγιάδες, προσπάθησαν να αποτινάξουν τον ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η Ελληνική Επανάσταση και πώς συνέβαλλε στο όραμα αυτό η φημισμένη Μυκονιάτισσα.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2021, 214 σελ.

7 μικρές ιστορίες για την Κηφισιά – Βασιλική Πιτούλη

7 μικρές ιστορίες

Διηγήματα, Αμαρυσία, 2019, 160 σελ.

Η κουζίνα της αγάπης – Βασιλική Πιτούλη

Η κουζίνα της αγάπης


Κάθε κουζίνα έχει τα μυστικά της και η κουζίνα της Σύρμως δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα. Είναι άσημη αλλά έχει διάσημη αδερφή, την ιέρεια των ειδήσεων Λίνα Τάτση. Ζουν σε παράλληλους κόσμους, ξένους μεταξύ τους, αλλά στην ίδια Αθήνα της κρίσης. Η μία έχει κόρες και η άλλη γάτες και σκύλους, αλλά καθεμία αναρωτιέται ποια είναι η κερδισμένη. Η Ήπειρος κονταροχτυπιέται με τον Βόλο και τη Μικρά Ασία καθώς οι γυναίκες της ιστορίας αυτής προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στον έρωτα και τη στοργή, της αδερφής και της μητέρας. Κάποιοι λεκέδες μένουν ανεξίτηλοι, αλλά όλα μπορούν να συμβούν στην κουζίνα της αγάπης.

Μυθιστόρημα, Έναστρον, 2017, 524 σελ.

Εκάλη-Μύκονος – Βασιλική Πιτούλη

Εκάλη-ΜύκονοςΔιαδρομή εγκλήματος


Ο γοητευτικός και αδιάφθορος αστυνόμος Πάνος Μαυράκης βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν αθώο ληστή και αυτό γίνεται αφορμή να ξεδιπλωθεί μπροστά του ένας κόσμος γεμάτος λάμψη, χρήμα, διαπλοκή και καλοκρυμμένα μυστικά: Ο μεγαλοσχήμων φαρμακοβιομήχανος Θανάσης Μπόκος και η γυναίκα του Νανά, ένα σχεδόν θρυλικό ζευγάρι• υπουργοί, μεγαλογιατροί, «κυρίες» του Κολωνακίου, κωλ γκερλ, τρελοί μόδιστροι, διάσημοι ποπ τραγουδιστές, και ένα ακούραστο «τρεχαντηράκι».
Ανάμεσα σε Κολωνάκι, Εκάλη και Μύκονο κινείται μια εγκληματική «υψηλή κοινωνία». Μα όσο προχωρημένο και αν είναι το κακό, στο βάθος ίσως προβάλλει μια υπόσχεση εξαγνισμού και καλοσύνης…

Μυθιστόρημα, Έναστρον, 2015, 400 σελ.

Ους ο Θεός συνέζευξεν – Βασιλική Πιτούλη

Ους ο Θεός


“Ους ο Θεός συνέζευξεν”… Ποιο είναι το θεμέλιο του γάμου, το χρήμα ή ο έρως; Πόσα ψέματα λεν οι άνθρωποι στους άλλους, αλλά πρωτίστως στον ευατό τους; Οι ήρωες των ιστοριών ερωτεύονται, προδίδουν ή προδίδονται, με την ίδια ευκολία που γελάνε ή κλαίνε. Συνθέτουν μια πινακοθήκη που περιλαμβάνει πλούτο και φτώχεια, αίγλη και ταπείνωση. Είκοσι συν μία ιστορίες που μιλάνε για την αγάπη, τον έρωτα, την απιστία, και άλλους μύθους.

Διηγήματα, Αμαρυσία, 2012, 152 σελ.

Η προδοσία οδηγεί στον παράδεισο – Βασιλική Πιτούλη

Η προδοσία οδηγεί


Πού οδηγεί η προδοσία; Μα πού αλλού; Στον παράδεισο φυσικά. Το γιατί και το πώς θα τα μάθετε διαβάζοντας το νέο μυθιστόρημα της Βασιλικής Πιτούλη. Γυναίκες που προδίδουν και προδίδονται με πόνο ψυχής, αλλά και με αυτοσαρκασμό. Προδίδουν την καλύτερή τους φίλη κλέβοντας το αγόρι της, προδίδονται από τον πατέρα τους όταν εκείνος τα φτιάχνει με μια σχεδόν συνομήλική τους. Προδίδουν τον ίδιο τους τον εαυτό, όταν θυσιάζουν το μεγάλο έρωτα και τη μητρότητα στο βωμό της καριέρας. Είναι γυναίκες προδομένες και προδότριες ταυτόχρονα και οι άντρες είναι οι πιο πιστοί τους συνένοχοι. Όλα αυτά συμβαίνουν στις 540 σελίδες του βιβλίου που καθηλώνει τον αναγνώστη μέχρι το τέλος.

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2009, 540 σελ.

Δείπνο εκ προμελέτης – Βασιλική Πιτούλη

Δείπνο εκ προμελέτης


Όταν ο Πέτρος Π. θα βρεθεί νεκρός με το αυτοκίνητό του σε κάποιον γκρεμό, ολόκληρη η κοινωνία των βορείων προαστίων της Αθήνας θα αναστατωθεί. Κι εκεί που όλα δείχνουν πως πρόκειται για αυτοκτονία ή ατύχημα, θα υπάρξουν κάποιοι που θα μιλήσουν για φόνο εκ προμελέτης. Ίσως το τελευταίο δείπνο του να ήταν αρκετά βαρύ, αφού τρεις γυναικείες φιγούρες τον συνόδευσαν εκείνο το βράδυ. Ο γοητευτικός αστυνόμος Μαυράκης είναι αυτός που θα κληθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση. Και τότε θα βρει μπροστά του και τις τρεις: Τη σύζυγο του νεκρού, την αδελφή της, αλλά και την Ουκρανή οικιακή βοηθό της οικογένειας. Το τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ μόνο λίγοι άνθρωποι το ξέρουν, κάποιες σαγηνευτικές γυναίκες που είναι ικανές να μπλέκουν στα δίχτυα τους ακόμη και αδιάφθορους αστυνομικούς…

Μέσα σε τέσσερις μήνες έγιναν όλα: το ατύχημα, το πάρτι, η εκδίκηση, το δείπνο, ο φόνος, η απιστία, το απόλυτο πάθος, η κάθαρση. Όλοι εναντίον όλων, κάπου στα βόρεια προάστια, σε μία ιστορία ενοχής και έρωτα όπου όλα τα πρόσωπα έχουν δύο όψεις. Του αθώου, αλλά κυρίως του ενόχου. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστικά κι ανατροπές, όλα εκ προμελέτης.

Όταν η Νίνα ζούσε στην Κηφισιά με τον άντρα της τον Πέτρο και το γιο που είχε από τον πρώτο της γάμο, τον Άρη, δε φανταζόταν ότι τα πράγματα θα έπαιρναν τόσο άσχημη τροπή. Ο Κώστας, ο πατέρας του Άρη, στέλνει από τη Θεσσαλονίκη μια βόμβα από την Ουκρανία, που ακούει στο όνομα Γκαλίνα. Την παραμονή του πάρτι γενεθλίων του παιδιού, θα συμβεί ένα “ατύχημα” και τότε η Νίνα θα δει τη ζωή της να γίνεται συντρίμμια. Τελικά, το πάρτι θα γίνει, αλλά με άλλη σύνθεση και με άλλη κατάληξη. Ο Πέτρος θα βρεθεί νεκρός σε έναν γκρεμό στον Διόνυσο. Ο Κρητικός αστυνόμος Πάνος Μαυράκης καλείται να λύσει το μυστήριο. Ποιος είναι ο φταίχτης και ποιος ο τιμωρός; Τι τέλος θα έχει αυτή η ιστορία βίας και έρωτα; Γιατί η βία μπορεί να υπάρχει μέσα στην οικογένεια αλλά ο έρωτας καιροφυλακτεί παντού.

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2008, 285 σελ.

Διάλογοι περί έρωτος και άλλων δαιμονίων – Βασιλική Πιτούλη

Διάλογοι περί


Ζευγάρια που ερωτεύονται, πλήττουν ή τσακώνονται. Άνθρωποι που διεκδικούν πόντους στην ατέρμονη διελκυστίνδα των σχέσεων, συνδιαλέγονται επί χάρτου. Συζητούν με διάθεση χιουμοριστική ή φιλοσοφική κατά περίπτωση, χωρίς σεμνοτυφία αλλά με αιδώ, χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Πόλεμος ή συμφιλίωση, συναίνεση ή σύγκρουση, ποιος ξέρει;
Οι «διάλογοι» έχουν ως θέμα τη ζωή και το θάνατο, την αγάπη, τα κρεμμύδια ή το στιφάδο. Άλλοι είναι σύντομοι όπως οι αστραπές και άλλοι μακροσκελέστεροι. Περιέχουν εν σπέρματι θεατρικά έργα του μέλλοντος – γιατί όχι; – και προς το παρόν προσφέρουν την αναντίρρητη απόλαυση της ανάγνωσης.

Έρωτας-Λογοτεχνικές απόψεις, Δωδώνη, 2007, 60 σελ.

Να με λες Αννα – Βασιλική Πιτούλη

Να με λες Αννα


Πώς μπορεί να σχετίζεται η Ρόζα Λούξεμπουργκ με το χιονισμένο Μιτσικέλι και την Παμβώτιδα, τη λίμνη των Ιωαννίνων; Τι σχέση μπορεί να έχει η αγορά ενός Fiat με τον Άρη Βελουχιώτη;
Η Άννα, το κορίτσι της γενιάς του Πολυτεχνείου τότε και μια γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα σήμερα, κάπου ανάμεσα στις οσμές των βιβλίων και τη μελέτη της ίριδας του ματιού, επιχειρεί να πλησιάσει τον πεθαμένο της πατέρα και να ανακαλύψει ποια είναι τα όρια στην αγάπη που νιώθει μια μάνα για το μοναχογιό της. Σκηνές αθηναϊκής καθημερινότητας συμβαδίζουν με ιστορικά γεγονότα της Ηπείρου, που σημάδεψαν τις δεκαετίες που πέρασαν και τελικά προσδιόρισαν τη φυσιογνωμία όλης της Ελλάδας.

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2005, 304 σελ.

Η είσπραξη της ημέρας – Βασιλική Πιτούλη

Η είσπραξη της ημέρας

Διηγήματα, Δωδώνη, 2002, 135 σελ.

Και το έρεβος να γίνεται φως – Βασιλική Πιτούλη

Και το έρεβος

Ποίηση, Δωδώνη, 2001, 43 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δωδώνη, Αμαρυσία, Έναστρον, Εμπειρία Εκδοτική, 24 γράμματα