Βασιλική Τάνου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Βασιλική Ι. Τάνου ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών στην ειδική αγωγή και στην εκπαιδευτική ψυχολογία. Γράφει παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά και ενήλικες, με κεντρικά θέματα τη ζωοφιλία, το περιβάλλον και τη διαφορετικότητα, προσεγγίζοντας την πραγματικότητα με ευαισθησία και σουρεαλισμό. Υπάρχουν στο ενεργητικό της δύο εκδόσεις σε δύο συλλογικούς τόμους “Τα παραμύθια του Οσελότου”, από τον εκδοτικό οίκο “Οσελότος”. Η καθημερινή εμπειρία της με άτομα ειδικών αναγκών, η αγάπη της για τα ζώα και τη φύση και η ανάγκη της για έκφραση την οδήγησαν να γράψει ένα αλληγορικό, σουρεαλιστικό μυθιστόρημα που θα συνεπάρει και θα προβληματίσει εφήβους και ενήλικες.
Μυθιστορήματα
Με τα μάτια της Ηλέκτρας (2018), Γερμανός
Το τίμημα της άγνοιας (2020), Γερμανός

Συλλογικά έργα
Τα παραμύθια του Οσελότου (Ο γάτος, ο Ελληνικός) (2012), Οσελότος
Τα παραμύθια του οσελότου (Το γλέντι της βροχής) (2013), Οσελότος

Το τίμημα της άγνοιας – Βασιλική Ι. Τάνου

Το τίμημα της άγνοιας


«Η Καλλινίκη έζησε μια ζωή ξερή, άχρωμη, κενή χωρίς όνειρα σε μια ορεινή περιοχή με τον πατέρα της στον εικοστό αιώνα. Η μοίρα της Καλλινίκης ήταν να υπηρετεί μια αντρική ύπαρξη, χωρίς να αποδέχεται τη δική της. Μάνα δεν γνώρισε… Ως μικρό παιδί ποτέ δεν άγγιξαν τα χέρια της παιχνίδι, το θλιβερότερο ήταν πως ποτέ δεν έπαιξε. Το πρώτο της παιχνίδι ήταν μια ξύλινη σκάφη γεμάτη ρούχα, έτοιμα για μπουγάδα. Το μόνο που γνώρισε ήταν η υπακοή, η εργασία κι η σιωπή, τα συγκεκριμένα θα τα μετέδιδε και στην κόρη της. Τα χρόνια κυλούσαν αμείλικτα σαν τρεχούμενα νερά ποταμού που μαζί τους παρέσερναν και την ίδια, με την ανούσια ζωή της. Η μόνη της παρηγοριά ήταν ο καθρέφτης και χωρίς να χάσει χρόνο έτρεξε στην αγκαλιά του πιστού της φίλου. Ένιωθε ανύπαρκτη καθώς η ζωή της ξεκίνησε μέσα στην αθλιότητα, στην ΑΓΝΟΙΑ. Η άγνοια έκανε κακό μεγάλο στο παιδί της και στην ίδια τελικά. Το τίμημα της άγνοιας ήταν πολύ βαρύ»

Μυθιστόρημα, Γερμανός, 2020, 324 σελ.

Με τα μάτια της Ηλέκτρας – Βασιλική Ι. Τάνου
Η Ηλέκτρα, ένα συνηθισμένο σκυλάκι, γνώρισε την σκληρότητα και την κακοποίηση σε υπέρτατο βαθμό. Το ακατανόητο και αδιανόητο μίσος που εισέπραξε στα πρώτα χρόνια της ζωής της, δεν την αλλοτρίωσε. Αντίθετα, τα συναισθήματά της ενδυναμώθηκαν, “πίστεψε” στη δύναμη της φιλίας και η αγάπη της έφτασε τη θυσία.
Η Ηλέκτρα, ένα άσημο μικρόσωμο πλάσμα μεγαλούργησε με την απύθμενη προσφορά της. Μια προσφορά με όλα τα στάδια της ανιδιοτέλειας, χαρίζοντας “Τα μάτια της” με σκοπό να δώσει την ευτυχία, εκεί που η ευτυχία λησμόνησε να επισκεφθεί.
“Η Ευρώπη, απέκτησε το φως της, μέσα από “Τα Μάτια της Ηλέκτρας”!!! Μέσα από τα μάτια της Ηλέκτρας, απέκτησε τη ζωή και το μέλλον της. Μέσα από τα μάτια ενός άσημου σκυλιού (για ορισμένους πνευματικά τυφλούς), η Ευρώπη γνώρισε την αγάπη και διδάχτηκε όλα, όσα έχει τη δυνατότητα να κατορθώσει η αληθινή αγάπη”.
Την πολύτιμη αληθινή αγάπη, η Ηλέκτρα την διέκρινε, την αισθάνθηκε, την τίμησε και την ύμνησε με απλότητα και ταπεινότητα, ωστόσο όμως ιδανικά και αλτρουιστικά.

Μυθιστόρημα, Γερμανός, 2018, 224 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γερμανός

Σχόλιο, κριτική

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *