Βασίλης Αναστασίου

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Βασίλης Αναστασίου γεννήθηκε το 1988 στην Καβάλα, όπου και μένει μέχρι σήμερα.
Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Au Revoir (εκδ. Τόπος). Επίσης, έχει γράψει σενάρια για ταινίες μικρού μήκους.
Μυθιστορήματα
Au revoir (2015), Εκδόσεις Τόπος

Διηγήματα
Φωτογραφίες (2022), Μέθεξις

Μεταφράσεις
Victor Hugo, Λουκρητία Βοργία (2011)

Φωτογραφίες – Βασίλης Αναστασίου

Φωτογραφίες


Η Έλσα, μετά από εφτά χρόνια απουσίας, συναντάει τυχαία τον μεγάλο της και χαμένο έρωτα, τον Αργύρη.
Προσπαθεί να βάλει σε μια σειρά αυτά τα εφτά χρόνια που έχουν περάσει. Τα εφτά καλοκαίρια που δεν έζησαν μαζί, τα εφτά νησιά που ποτέ δεν πήγαν για διακοπές. Τις εκδρομές, τις συζητήσεις, τα όνειρα, τους φίλους που χάθηκαν σε αυτά τα χρόνια. Εφτά χρόνια είναι πολύς καιρός. Πλέον νιώθει πως ο Αργύρης είναι κάποιο πρόσωπο που είχε γνωρίσει σε μια προηγούμενη ζωή. Πως γίνεται να συναντάς εραστές μετά από μία μετεμψύχωση; Είναι αδύνατον.
Θα περάσουν μαζί ένα Σαββατοκύριακο. Οι δυο τους σε μια περίεργη ιστορία στην οποία εμφανίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις, βασανιστές, πίνακες του Χόπερ, Ο Σιντ και η Νάνσι των SexPistols και άλλοι πολλοί…
Η Έλσα και ο Αργύρης θα υπνοβατήσουν στους δρόμους της αγαπημένης τους πόλης και έπειτα θα χαθούν.
” Ίσως κάποτε βρεθούμε μακριά από εδώ. Σε κάποια άλλη πόλη. Στη Θεσσαλονίκη, στο Τόκιο, στη Νέα Υόρκη, στην Ορεστιάδα, στο Παρίσι. Δεν θα έχεις όνομα, ούτε κι εγώ θα ξέρω το δικό μου. Θα σε δω τυχαία και θα σε αναγνωρίσω. Τα μεσημέρια, όταν ο ήλιος θα στέκεται κατακόρυφα πάνω απ τη πόλη, θα με περιμένεις πάντα στην ίδια ανηφόρα. Θα φοράς εκείνο το λευκό φόρεμα και στο κεφάλι ένα αστείο καπέλο. Τα δάχτυλά σου θα παίζουν νευρικά στη μέση σου και οι γάμπες σου θα γυαλίζουνε μαυρισμένες κάτω από τον ήλιο. Θα καπνίζεις και στα χείλη σου θα κρατάς την κουρασμένη ανάσα μου…”

Διηγήματα, Μέθεξις, 2022, 104 σελ.

Au revoir – Βασίλης Αναστασίου

Μια ιστορία μυστηρίου


Βρέθηκε γυμνός μέσα σε ένα κόκκινο αυτοκίνητο, τα τζάμια ήταν θολά και σταγόνες υγρασίας κυλούσαν αργά προς τα κάτω. Πήγε να ανοίξει το παράθυρο μα τα χέρια του ήταν δεμένα πίσω από την πλάτη του. Στο ραδιόφωνο ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωνε τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν χαθεί. Άκουσε τ’ όνομά του να επαναλαμβάνεται πολλές φορές: «Μίλτος Στογιάννης, ιδιωτικός ντεντέκτιβ, πρώην καθηγητής, πρώην επαναστάτης, πρώην ιδεολόγος, αγνοείται εδώ και χρόνια». Ίδρωσε. Κάτι σαν να κινείται ακούστηκε από το πίσω κάθισμα, γύρισε το κεφάλι και είδε ένα φιτίλι να καίγεται και τη φωτιά να πλησιάζει σε ένα γεμάτο μπιτόνι με βενζίνη. Προσπάθησε να λυθεί, φώναξε, έκλεισε τα μάτια…

Ο Μίλτος Στογιάννης, ιδιωτικός ντεντέκτιβ και επαγγελματίας νοσταλγός της ΠΟΛΗΣ, αναλαμβάνει μια περίεργη υπόθεση εξαφάνισης. Ανάμεσα σε δρόμους, σε κτίρια και σε ανθρώπους βυθισμένους στον βούρκο, ξεκινάει μια αναζήτηση που από την πρώτη στιγμή φαίνεται πως είναι μάταιη. Όλες οι διαδρομές καταλήγουν πάντα στο ίδιο σημείο. Τα πάντα διαλύονται μες στη βροχή. Ο ντεντέκτιβ στην πορεία της έρευνας θα πέσει πάνω σε μια παρακρατική ομάδα, η οποία δρα ανενόχλητη για χρόνια υπό τη σκέπη μιας κρατικής νομιμότητας. Όταν ο ντεντέκτιβ γίνεται αντιληπτός, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, όπου κυνηγός και θήραμα αλλάζουν συνεχώς ρόλους.

Μυθιστόρημα, Τόπος, 2015, 144 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Τόπος, Μέθεξις