Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Α.Π.Θ. και από τα δεκάξι του χρόνια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Εξέδωσε τρεις εφημερίδες και δεκαεννέα βιβλία. Από το 1975 και για 34 χρόνια εξέδιδε το μηνιαίο σερραϊκό περιοδικό “Γιατί”. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, με τα οποία ασχολήθηκε επί σειρά ετών. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και αντεπιστέλλον μέλος της ΕΣΗΕΜΘ. Κείμενα, μελέτες, ποιήματα και συνεντεύξεις του υπάρχουν δημοσιευμένα σε πολλές εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο του “Δακρυσμένη Μικρασία” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2008 στην κατηγορία “Χρονικό – Μαρτυρία”. Έχει εκδώσει τα ιστορικά βιβλία “Τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν” (2002, Καστανιώτης), “Τότε που ξημέρωνε σκοτάδι” (2005, Καστανιώτης) και “Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922” (2007, Μεταίχμιο). Ακολούθησαν το «Στο Όνομα της Προσφυγιάς» (Μεταίχμιο, 2009) και το «Εις Θάνατον!» (Μεταίχμιο, 2010) το οποίο καταγίνεται με τη Δίκη των Έξι. Το 2012 κυκλοφόρησε από το Μεταίχμιο το χρονικό «Ο «Κόκκινος Σουλτάνος»». Το 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το χρονικό «Φώτης Γιαγκούλας, ο απέθαντος και άλλες ληστρικές ιστορίες», ενώ την ίδια χρονιά, εξέδωσε το συλλεκτικό λεύκωμα «1913-2013 Πανόραμα Σερραϊκής Ιστορίας». Το 2016 επανεκδόθηκε εμπλουτισμένο και με τίτλο «Οι Λήσταρχοι» το βιβλίο «Τα Παλληκάρια τα Καλά Σύντροφοι τα Σκοτώνουν» (Μεταίχμιο) ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το βιβλίο «Η Ελλάδα φλέγεται: Από την είσοδο των Γερμανοβουλγάρων στη ματωμένη Αθήνα των Δεκεμβριανών» (Μεταίχμιο).
Τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν – Βασίλης Τζανακάρης
Ένα χρονικό του τέλους της ληστοκρατίας ανάμεσα στα χρόνια 1920-1935, με πρωταγωνιστές τους τελευταίους “ωραίους των ορέων”, όπως αποκλήθηκαν οι φοβεροί αχερούσιοι αρχάγγελοι των ελληνικών βουνών Γκαντάρας, Παπαγεωργίου, Γιαγκούλας, Πάντος και Λεωνίδας Μπαμπάνης, Τσαμήτας, Τζατζάς, Ρετζαίοι, Κουμπαίοι κ.ά. Ένα χρονικό σκληρό και συνάμα τρυφερό, γεμάτο προδοσία, λεβεντιά, θάνατο. Η τοιχογραφία μιας μακρινής αλλά και αφάνταστα κοντινής Ελλάδας, με τους ανυπότακτους λήσταρχους σε πρώτο πλάνο και την ένστολη και μη εξουσία του χωροφύλακα και του πολιτικού, τα διαπλεκόμενα, τις ίντριγκες και τις αυθαιρεσίες τους σε δεύτερο. Μια “εγκληματογραφία” εποχής, που διανθίζεται από επίκαιρα άρθρα για το πρόβλημα της ληστείας στην Ελλάδα και άγνωστες σελίδες για τους σταυρικούς τόπους του μαρτυρίου και του ανείπωτου πόνου, όπως υπήρξαν για χρόνια το Παλαμήδι και το διαβόητο Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης.
Τότε που ξημέρωνε σκοτάδι – Βασίλης Τζανακάρης
Η άγνωστη Ελλάδα του 1936
Ένα χρονικό με πρωταγωνιστές τους: Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γεώργιο Κονδύλη, Ελευθέριο Βενιζέλο, Παναγή Τσαλδάρη, Κωνσταντίνο Δεμερτζή, Αλέξανδρο Παπάγο, Ιωάννη Μεταξά, βασιλιά Γεώργιο Β’, Θεμιστοκλή Σοφούλη, Αθανάσιο Αργυρό, Μαρίνο, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Λένι Ρίφενσταλ, Τζιμ Λόντο, Σπύρο Μελά, Αριστομένη Προβελέγγιο, Κωστή Παλαμά, Στυλιανό Σκλάβαινα, Τζόε Λούις, Μπρούνο Χάουπτμαν κ.ά. Το “Κίνημα του ’35”, ο άγνωστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο ήχος των ασημένιων πτερνιστήρων, οι θάνατοι τεσσάρων πρωθυπουργών, το σύμφωνο Σοφούλη – Σκλάβαινα και η “Πένθιμη συμφωνία των θρήνων” στη Θεσσαλονίκη.
Ένα βιβλίο-κατάδυση στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων του πλούτου, των κοσμικών χορών, των κοινωνικών σκανδάλων, της ελληνικής κουζίνας, των “μπαιν μιξτ” και της… πρακτορολογίας. Μια περιδάβαση στα ζοφερά κρεματόρια της ανθρώπινης στέρησης και ανέχειας, στις προσφυγικές γειτονιές, και στις εξορίες, με το Ιδιώνυμο, τα νεκρά παιδιά των σκουπιδοτενεκέδων, τη φυματίωση και τα αφροδίσια, τους “άθλιους” των “κοκαλάδικων”, τη Σπιναλόγκα, τα ναρκωτικά, τις φυλακές, το λαθρεμπόριο και τον πληρωμένο έρωτα να σημαδεύουν με το αιχμηρό τους νύχι τη ζωή των ανθρώπων.
Η τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής σμιλεμένη μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα, στιγμή τη στιγμή, μέχρι το εφιαλτικό εκείνο καλοκαίρι του ’36, το σκοτεινό ξημέρωμα της 4ης Αυγούστου και το μιαρό κάψιμο των βιβλίων στην πλατεία του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης…
Δακρυσμένη Μικρασία – Βασίλης Τζανακάρης
1919-1922: Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα
Aπό τις αστραφτερές αίθουσες των Bερσαλιών και το “Παρίσι της ελπίδας” στα ματωμένα χώματα της Mικράς Aσίας, από τη Σμύρνη, την Kωνσταντινούπολη, το Eσκί Σεχίρ, το Aφιόν Kαραχισάρ, την Aλμυρά ‘Eρημο και τον Σαγγάριο στην άγνωστη Eλλάδα της καθημερινότητας, της ξεγνοιασιάς, του μεροκάματου, της ανέχειας, της ελπίδας. Aπό τα “ωσαννά” και το “ευλογημένος ο ερχόμενος” στην εναγώνια κραυγή “Γιουνανλάρ γκελίορλαρ” (έρχονται οι ‘Eλληνες) και από την τελευταία λειτουργία του Xρυσόστομου στην οδοιπορούσα ρωμιοσύνη της προσφυγιάς.
Tο έπος της Mικρασιατικής εκστρατείας και ο ακάνθινος στέφανος των ξεριζωμένων μέχρι τη Nέμεση των ανθρώπων και της ιστορίας. Mε πρωταγωνιστές ματωμένα πιόνια στα δάχτυλα της ειμαρμένης: Βενιζέλος, Αλέξανδρος, Κωνσταντίνος, Γούναρης, Πρωτοπαπαδάκης, Μπαλτατζής, Θεοτόκης, Στράτος, Χατζανέστης, Παρασκευόπουλος, Παπούλας, Πλαστήρας, Πάγκαλος, Χρυσόστομος, Αριστείδης Στεργιάδης κ.ά. ‘Eνα βιβλίο που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα καθώς τα συγκλονιστικά γεγονότα τρέχουν με κινηματογραφική ταχύτητα. Tι έκαναν οι ‘Eλληνες για να θέλουν με τόσο μίσος να πάρουν πίσω το αίμα τους οι Tούρκοι; Tι πραγματικά γινόταν στην παραλία της Σμύρνης εκείνη τη μέρα της φωτιάς και του θανάτου; Kαι τι μάθαιναν για όλα αυτά οι άνθρωποι στην Eλλάδα;
Η έκδοση συμπληρώνεται από σπάνιες φωτογραφίες της μικρασιατικής εκστρατείας του σερραίου φωτογράφου Σεραφείμ Β. Σεραφείμ από το αρχείο του περιοδικού “Γιατί”.
Στο όνομα της προσφυγιάς – Βασίλης Τζανακάρης
Από τα δακρυσμένα Χριστούγεννα του 1922 στην αβασίλευτη δημοκρατία του 1924
“Πάσχα του 1923. Επί ξύλου κρέμεται το γήινο σώμα του πρόσφυγα Χριστού. Ματωμένο, βασανισμένο, σταυρωμένο. Όλη η μικρασιάτισσα γη, από τον Πόντο, τη Θράκη, την Ιωνία, μέχρι κάτω τα παράλιά της, λάμπει τώρα καρφωμένη στον σταυρό του δικού της μαρτυρίου. Γόοι, πικρά δάκρυα, αβάσταχτος πόνος. Με όξος και χολή έχουν ποτιστεί μέχρι τα τρίσβαθα της ψυχής τους οι ξεριζωμένοι που έρχονται στην Ελλάδα…”
Η συγκλονιστική συνέχεια του βιβλίου “Δακρυσμένη Μικρασία”.
Ένα βιβλίο που ρίχνει άπλετο φως στην πλέον άγνωστη και σκοτεινή εποχή της νεοελληνικής ιστορίας, με τις “ευζωνικές” ίντριγκες των στρατιωτικών, τα παράξενα της καθημερινότητας, τους έρωτες, τη διασκέδαση, τα ναρκωτικά, τον θάνατο, καθώς από το “βάθος των αιώνων” αρχίζουν να ανατέλλουν οι μέρες της αβασίλευτης δημοκρατίας και της ελπίδας…
Η έκδοση συμπληρώνεται από αδημοσίευτες φωτογραφίες της Στρατιάς του Έβρου, σκίτσα, πρωτοσέλιδα του Τύπου εκείνης της ιστορικής περιόδου και χάρτες.
Εις θάνατον! – Βασίλης Τζανακάρης
Η δίκη και η εκτέλεση των έξι μέσα από τα πρακτικά, τα παραλειπόμενα και τα “ψιλά” των εφημερίδων
Μετά το μπεστ σέλερ “Δακρυσμένη Μικρασία, 1919-1922: Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα” που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο και το βιβλίο “Στο όνομα της προσφυγιάς, Από τα δακρυσμένα Χριστούγεννα του 1922 στην αβασίλευτη δημοκρατία του 1924”, ο Βασίλης Ι. Τζανακάρης ολοκληρώνει την τριλογία με το βιβλίο “Εις θάνατον!, Η δίκη και η εκτέλεση των έξι μέσα από τα «πρακτικά», τα παραλειπόμενα και τα «ψιλά» των εφημερίδων”.
Τον Μάιο του 1919 η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πραγματώσει ένα όνειρο που από τα χρόνια της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης συνέχιζε να γαλουχεί γενιές και γενιές Ελλήνων. Να κάνει να ηχήσουν τα τετρακόσια σήμαντρα της Αγια-Σοφιάς, να αναστήσει τον μαρμαρωμένο βασιλιά μέσα από έναν λήθαργο αιώνων, να διώξει τους Τούρκους έως την «Κόκκινη Μηλιά». Ένα όνειρο που η Ελλάδα δείχνει τώρα να το αγγίζει, όταν αμέτρητες χιλιάδες Μικρασιάτες κλαίνε από χαρά, σταυροκοπιούνται και αγκαλιάζονται, καθώς βλέπουν τους έλληνες φαντάρους να αποβιβάζονται στην προκυμαία της Σμύρνης ένα βροχερό ξημέρωμα στις 2 Μαΐου 1919. Το όνειρο μιας Μεγάλης Ιδέας, που ύστερα από τρεισήμισι χρόνια η κατάληξή του δεν θα είναι οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες της Αγια-Σοφιάς αλλά οι εκπυρσοκροτήσεις από τριάντα ένα τουφέκια μάνλιχερ στο Γουδί…
Με τον γνωστό χειμαρρώδη λόγο του ο Βασίλης Ι. Τζανακάρης ρίχνει φως σ’ αυτή τη σκοτεινή σελίδα της νεοελληνικής ιστορίας ανατρέχοντας σε πηγές της εποχής. Το βιβλίο συνοδεύεται από αρχειακό φωτογραφικό υλικό.
Ο “κόκκινος σουλτάνος” – Βασίλης Τζανακάρης
Ο Αβδούλ Χαμίτ και η άγνωστη Θεσσαλονίκη: Καχρ ολσούν
“Η Ανατολή είναι ο κόσμος του αιώνιου παραμυθιού που δεν μπορείς ν’ αντισταθείς στη γοητεία του!”
(B.R. Rediman)
Τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου 1909 ένα σφραγισμένο τρένο ξεκίνησε από τον έρημο σιδηροδρομικό σταθμό Σιρκετζή της Κωνσταντινούπολης με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη. Με αυτό οι Νεότουρκοι μετέφεραν στον τόπο αιχμαλωσίας του τον άλλοτε μεγάλο μονάρχη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Αβδούλ Χαμίτ, τον τριακοστό τέταρτο Πατισάχ της οικογένειας των Οσμανλήδων και εικοστό όγδοο σουλτάνο από την άλωση της άλλοτε αυτοκρατορικής πρωτεύουσας του Βυζαντίου, τον επονομαζόμενο “σκιά του Αλλάχ επί της γης” και “καταφύγιο των κατατρεγμένων όλης της οικουμένης”.
Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, αλλά και για πολλούς από τους ομοθρήσκους του ο Αβδούλ Χαμίτ θεωρούνταν ή έπρεπε να είναι καταραμένος (Καχρ Ολσούν) για όσα δεινά συσσώρευσε στην πολύχρονη και αιματόβρεχτη σουλτανεία του (1876-1909) και “κόκκινος” από το αίμα της σφαγής των Αρμενίων.
Το βιβλίο καταγράφει με τη μορφή χρονικού την ιστορία της πολυκύμαντης ζωής του “μανιακού εγκληματία του Γιλδίζ”, τα γεγονότα, τους θρύλους, τα εγκλήματα αλλά και τις αλήθειες γύρω από το πρόσωπο του τελευταίου -ουσιαστικά- τούρκου σουλτάνου και της μακρόχρονης βασιλείας του και όλα όσα διαδίδονταν και γράφονταν στις εφημερίδες για τα ανομολόγητα πάθη του. Ταυτόχρονα μέσα από τις σελίδες του ζωντανεύουν τα πολυάνθρωπα χαρέμια και τα μυστήρια που τα συνόδευαν, η ερωτική στέρηση και η σεξουαλική αδηφαγία των γυναικών που τα αποτελούσαν και των ευνούχων που τις φύλαγαν, ο πόνος, ο θάνατος, οι καθημερινές συνήθειες και αδυναμίες τους αλλά και τα δάκρυα, το μίσος και το αίμα που κάθε τόσο τα πλημμύριζαν. Ο αναγνώστης παρακολουθεί να ξαναστήνεται ένα τεράστιο σκηνικό, μια πολύχρωμη και πολυάνθρωπη τοιχογραφία με τους πρωταγωνιστές της, τους πολέμους, τις σφαγές, τα μικρά ή μεγάλα γεγονότα σε μια αχανή αυτοκρατορία, τη μεγαλύτερη που είχε δει μέχρι τότε ο κόσμος και στην οποία, όπως έλεγαν, ο ήλιος δεν βασίλευε ποτέ. Και ταυτόχρονα γνωρίζει μια άγνωστη Θεσσαλονίκη, τόπο εξορίας και φυλάκισης του Αβδούλ Χαμίτ την άνοιξη του 1909.
Ένα χρονικό για την εποχή που ξεθώριαζε ένας αιώνας, ο 19ος, και ανέτελλε ένας καινούργιος, ο 20ός.
Φώτης Γιαγκούλας – Βασίλης Τζανακάρης
Ο απέθαντος και άλλες ληστρικές ιστορίες
Μια αιματοβαμμένη τοιχογραφία της Ελλάδας των χρόνων 1910-1936, με πρωταγωνιστές τους τελευταίους ληστές και λήσταρχους. Μια Ελλάδα που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από την Άγρια Δύση, γεμάτη παράνομους και επικηρυγμένους με μεγάλα χρηματικά ποσά που διαφέντευαν τα ελληνικά βουνά και τους λόγγους. Ένα σκηνικό τρόμου και φρίκης με πρωταγωνιστές τους ληστές Λιόλιο, Σκαρτσώρα, Γκαντάρα, Καραθανάση, Μπασμπάνη, Μπλαντέμη, Κοτσαδάμ, Περικλή Παπαγεωργίου, αδελφούς Μπαμπάνη, Τσαμήτα, Τζατζά πατέρα και γιο, Λόλα, καπετάν Γιάννη Καρατζοβάλη και τις πολυάριθμες και άγριες συμμορίες τους. Με κορυφαίο όλων, τον θρυλικό και φοβερό λήσταρχο Φώτη Γιαγκούλα, τον πλέον «ωραίο των ορέων», τον «βασιλέα» όλων των ληστών του Μεσοπολέμου, με αδιαμφισβήτητο βασίλειό του τον Όλυμπο.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα γνωρίσει μια εποχή άγνωστη, σκληρή, ηρωική και ταυτόχρονα δόλια. Μια εποχή φτώχειας και λεβεντιάς. Προδοσίας και μίσους. Έρωτα και θανάτου. Με τους πολιτικούς χαμένους στη διαπλοκή και τη διαφθορά της εξουσίας και τους ληστές δυνάστες της ζωής των ανθρώπων. Μια εποχή με κυρίαρχη την ελπίδα για το ξημέρωμα μιας καλύτερης και πιο δίκαιης μέρας. Μιας καλύτερης ζωής.
Οι λήσταρχοι – Βασίλης Τζανακάρης
Τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν
Ένα χρονικό για τη ληστοκρατία στην Ελλάδα, η οποία κράτησε έναν ολόκληρο αιώνα. Άρχισε σχεδόν με την ίδρυση του ελληνικού κράτους και τελείωσε στα χρόνια της δεκαετίας του 1930, αφού προηγουμένως σημαδεύτηκε από ήπιες χρονικές περιόδους και αιματηρές εξάρσεις, δημιουργώντας όμως σχεδόν πάντα μύρια όσα προβλήματα, και ταυτόχρονα σηματοδοτώντας την εξελικτική πορεία και οργάνωση του νεοελληνικού κράτους.
Διαβόητοι ληστές όπως ο Γιαγκούλας, ο Μπαμπάνης και ο Τσαμήτας μισήθηκαν θανάσιμα από την εξουσία και την καθεστηκυία τάξη αλλά και λατρεύτηκαν από μια μεγάλη μερίδα του λαού για τον ηρωισμό, τη συντροφικότητα και τη μαχητικότητά τους υπέρ του φτωχού και αδικημένου ανθρώπου.
Στο βιβλίο υπάρχουν άρθρα από εφημερίδες, περιοδικά καθώς και επίσημα τηλεγραφήματα της εποχής, όλα σχετικά με γεγονότα ληστρικά, τα οποία βοηθούν τον αναγνώστη να προσεγγίσει ολοκληρωμένα το αιματηρό θέμα της ληστείας.
Η Ελλάδα φλέγεται – Βασίλης Τζανακάρης
Από την είσοδο των Γερμανοβουλγάρων στη ματωμένη Αθήνα των Δεκεμβριανών
18 Δεκεμβρίου 1940. Μπέργκχοφ. Πάνω σ’ έναν τεράστιο χάρτη της Ευρώπης, ο Αδόλφος Χίτλερ σημαδεύει με το δάχτυλό του τα Βαλκάνια και στη συνέχεια τη Σοβιετική Ένωση. Στις 9 Απριλίου, και ύστερα από τη σκληρή και άνιση μάχη των οχυρών, τα γερμανικά πάντσερ κατηφορίζουν στη Μακεδονία και τη Θράκη και από εκεί στην υπόλοιπη Ελλάδα κομματιάζοντας την ελληνική άνοιξη. Πίσω τους για ακόμα μια φορά θα ξεχυθεί ο βουλγαρικός ζόφος με τη μορφή ενός ανεκδιήγητου συρφετού από στρατιώτες διψασμένους για εκδίκηση. Για τους Έλληνες της Μακεδονίας και της Θράκης άνοιγαν οι πύλες μιας επίγειας κόλασης.
Ένα βιβλίο ντοκουμέντο για τη βαριά βουλγαρική κατοχή· για την προσπάθεια αφελληνισμού των κατοίκων της Μακεδονίας και της Θράκης (τα πρώτα λίκνα της Εθνικής μας Αντίστασης)· για τα γεγονότα της Δράμας και το πογκρόμ φρίκης που ακολούθησε· για το ολοκαύτωμα των Κερδυλίων και τη Θεσσαλονίκη της Κατοχής, του Τσιτσάνη, των καζίνων, των δωσίλογων και των παρακρατικών, μέχρι τις μέρες της απελευθέρωσης του ΕΑΜ και της λαοκρατίας.
Ένα βιβλίο μνήμης για εκείνους που έπεσαν στα κράσπεδα ενός ονείρου για μια Ελλάδα της ελευθερίας, της αναγέννησης, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο συγγραφέας, μέσα από ανέκδοτα ημερολόγια, επιστολές, αφηγήσεις και συνεντεύξεις, συνθέτει με τον γλαφυρό τρόπο γραφής του την τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής, την καθημερινότητα των ανθρώπων και τις συνθήκες επιβίωσής τους.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται αφηγήσεις των Γιώργου Ιωάννου, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Θεολόγη Παρλαμπά, Φίλιππου Φυλακτού, Ευαγγελίας Φωτογράφου-Φυλακτού και πολλές φωτογραφίες και σπάνια τεκμήρια ιστορίας.
Τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν (2002), Εκδόσεις Καστανιώτη
Τότε που ξημέρωνε σκοτάδι (2005), Εκδόσεις Καστανιώτη
Δακρυσμένη Μικρασία (2007), Μεταίχμιο
Στο όνομα της προσφυγιάς (2009), Μεταίχμιο
Εις θάνατον! (2010), Μεταίχμιο
Δακρυσμένη Μικρασία (2011), Μεταίχμιο (E)
Ο “κόκκινος σουλτάνος” (2012), Μεταίχμιο
Φώτης Γιαγκούλας (2013), Μεταίχμιο
Δακρυσμένη Μικρασία (2013), Μεταίχμιο (E)
Εις θάνατον! (2014), Μεταίχμιο (E)
Ο “κόκκινος σουλτάνος” (2015), Μεταίχμιο (E)
Οι λήσταρχοι (2016), Μεταίχμιο
Η Ελλάδα φλέγεται (2016), Μεταίχμιο
Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Καστανιώτη, Μεταίχμιο, wikipedia.org