Βασιλική Εργαζάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Βασιλική Κ. Εργαζάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε να ασχολείται με την ποίηση από μικρή ηλικία. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί, έχουν συμπεριληφθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, ποιητικά ημερολόγια καθώς και σε παγκόσμιες ποιητικές ανθολογίες. Έχει λάβει μέρος σε Διεθνή συνέδρια Ποίησης και η ποίησή της έχει βραβευτεί. Έχει επίσης βραβευτεί και σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Ποίησης. Είναι μέλος του «Λογοτεχνικού Εργαστηρίου» των εκδόσεων «Μέγας Σείριος» και επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ποιητών, Συγγραφέων και Καλλιτεχνών της Αλβανίας “Pegasi”. Η πρώτη της ποιητική συλλογή «Μικροί ναοί στο κύμα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μέγας Σείριος» και έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, έχει λάβει αξιόλογες κριτικές από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Η ποιητική συλλογή βραβεύτηκε από το περιοδικό Λόγου Τέχνης και Πολιτισμού «Κελαινώ» σαν ένα από τα καλύτερα βιβλία του έτους 2011-2012. Σήμερα ζει στην Αθήνα και διδάσκει σε σχολείο της μέσης εκπαίδευσης.
Ποίηση
Μικροί ναοί στο κύμα (2011), Μέγας Σείριος
Small Temples On A Wave (2014), Μέγας Σείριος
Υποψία πύρινη (2016), Μέγας Σείριος
Fiery Notion (2017), Μέγας Σείριος
Για να τραγουδήσουν τα λουλούδια (2019), Μέγας Σείριος
Τελευταία Τέταρτη (2021), Μέγας Σείριος

Μικροί ναοί στο κύμα – Βασιλική Εργαζάκη
Η ποιητική συλλογή “Μικροί Ναοί στο Κύμα” είναι γεμάτη από θάλασσα – από το χρώμα της, τον ήχο της, τη δύναμη και τη γαλήνη της.
Μια συμβολική παρομοίωση και συνάμα ένας ύμνος στο ταξίδι της ζωής, όπου κάθε λέξη γίνεται σωτήρια λέμβος ανάμεσα στις χαρές, τις λύπες, τα οράματα και τις ιδέες, τους στοχασμούς της κάθε ημέρας, που με λυρισμό ντύνονται τα ιερά σώματα των ποιημάτων. Κάθε ποίημα, ένας ναός, μικρός μα φωτεινός – ναός Φωτός – στο κύμα της ζωής, κι ο αναγνώστης ταξιδεύει μαζί του, με ασφάλεια και κατάνυξη, σε μια “Πορεία της Ψυχής”, όπως αναφέρει ένας στίχος της ίδιας της ποιήτριας. Μια πορεία που ξεκινά από “Της Νύχτας τα Γυρίσματα”… για να κατακτηθεί τέλος η “Γαλήνη των Καιρών”.

Ποίηση, Μέγας Σείριος, 2011, 73 σελ.

Small Temples On A Wave – Vassiliki Ergazaki
The collection of poems titled “Small Temples on the Wave” is full of the ‘sea’ – its colour, its sounds, its force and serenity.
It represents a symbolic resemblance and simultaneously a hymn to the journey of life, where each word becomes like a ‘rescuing boat’ amongst the joys, the sorrows, the visions and its ideas; every day’s contemplation, that covers with lyricism the sacred ‘body’ of every poem.
Each poem, is a temple, a simple but bright one – a temple of Light – on the wave of life; and the reader is travelling alongside, with a sense of security and devoutness, on a ‘path of the soul’ as stated in the poet’s verse. It is a path that begins from the ‘Turnings of the Night’…till the ‘Eras’ serenity’ is achieved.

Ποίηση, Μέγας Σείριος, 2014, 73 σελ.

Υποψία πύρινη – Βασιλική Εργαζάκη
“Η ζωή είναι γεμάτη παραινέσεις και εναύσματα, προσφέροντας συνεχώς μικρές υποψίες για αυτό που υπάρχει στο βάθος της, στην ουσία της. Ποιητής είναι αυτός που στέκεται στις στιγμές αυτές -στις οποίες φανερώνεται το μεγαλείο της ζωής, η πύρινη φύση της- και μεταφέρει στους στίχους του αυτό που αντίκρισε όχι ως απόκτημα προσωπικό αλλά ως βίωμα πανανθρώπινο.
Η Βασιλική Εργαζάκη, ως γνήσια ποιήτρια, ανοίγει την αγκαλιά της και αναπνέοντας τον καθαρό αέρα των στιγμών, μοιράζεται με τον αναγνώστη τη δική της υποψία γι’ αυτό που υπάρχει πίσω και πέρα από τα φαινόμενα.
Στη δεύτερη ποιητική της συλλογή, το κάθε ποίημα είναι ένα λουλούδι που μόλις έχει ανοίξει, αγκαλιάζοντας στα πέταλά του άρωμα κρυφό ακόμα, ένα νόημα, μια ιδέα, μια έννοια αφανέρωτη. Για να μη χαθούν τα λουλούδια αυτά στους ανέμους της ζωής, τα κάναμε γιρλάντα, που παραδίνουμε με σεβασμό στην ανθρωπότητα, να σκύψει και να μυρίσει το κρυμμένο άρωμα, να φτάσει στα εσώτερα των ποιημάτων και να ξετυλίξει τα πέταλά τους, περνώντας από την υποψία στην πραγμάτωση του αληθινού ανθρώπινου πνεύματος”.

Ποίηση, Μέγας Σείριος, 2016, 86 σελ.

Fiery Notion – Vassiliki Ergazaki
Vassiliki Ergazaki, as an authentic poetess, opens her embrace and while breathing the clear air of moments, she shares with the reader her own notion about what is behind and beyond phenomena.

Mετάφραση: Dimitris Fragogiannis

Ποίηση, Μέγας Σείριος, 2017, 90 σελ.

Για να τραγουδήσουν τα λουλούδια – Βασιλική Εργαζάκη
Στο βιβλίο αυτό αναδύονται οι μελωδίες και τα αρώματα των ποιημάτων, με σκοπό να ξυπνήσει η ψυχή και να θαυμάσει ερμηνεύοντας πέρα από τα φαινόμενα.
Ποίηση μεστή, κρυστάλλινη, ρέουσα, ωθεί την ψυχή να εκφραστεί αυτόφωτη και πλέρια, υμνώντας την Χαρά της Ζωής.
Στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου γράφει μεταξύ άλλων ο κριτικός λογοτεχνίας και εξαίρετος λογοτέχνης κος Δημήτρης Καράμβαλης:
… Ποίηση εκ των ένδον, πνευματική ανθοφορία και διάσπαση και σχάση των οριζόντων, επικοινωνία του πάνω με τον κάτω κόσμο, διαρκής ανάφλεξη και μαρτυρία, εύρεση και απώλεια, “κήπος καιόμενος” και φως όπου τα άνθη και τα μυρωδικά κάπου ανταμώνουν με “της προσμονής τα εσώφυλλα” εκεί, όπου τα χρώματα και οι ψυχές μάχονται “να λευτερώσουν το άπειρο”…
… Μια ποίηση ευθύνης και αγωνιστικού παλμού.

Ποίηση, Μέγας Σείριος, 2019, 80 σελ.

Τελευταία Τέταρτη – Βασιλική Εργαζάκη

Τελευταία ΤέταρτηΠαρέδωσα τα πρόσημα των ημερών


“Με την τέταρτη συλλογή η δημιουργός, πιο ώριμη πια, παραδίδει όλα τα εμπόδια για να λυτρώσει και να ολοκληρώσει έναν σημαντικό κύκλο, καλώντας όλους εμάς (απλούς παρατηρητές) να περάσουμε στην πιο βαθιά και απελευθερωμένη έκφραση του Όντος.”

Ποίηση, Μέγας Σείριος, 2021, 68 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μέγας Σείριος