Βίλη Σωτηροπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Βίλη Σωτηροπούλου σπούδασε στη Δραματική Σχολή Βεάκη.
Εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Έχει γράψει και παρουσιάσει τα θεατρικά έργα: “Ιουλιέτα: Είναι κουφός αυτός ο θεός;”, “Ιωάννα, Ο γιος του βασιλιά είναι πολύ καλό παιδί!” “Γυναίκα Λούζερ”, “Πατέρα, γιατί με συνέλαβες;” “Η κοσκινοτρουφίτσα στο δάσος με τα κούτσουρα”, Υψηλή μαγειρική των σχέσεων” και “Show-business”.
Σε συνεργασία με ηθοποιούς, έγραφε τα σατιρικά κείμενα της ομάδας “Μπουφόνοι”.
Επίσης, γράφει σενάρια, σε ορισμένα από τα οποία έχει συνεργαστεί με τους Γ. Ζουγανέλη. Ν. Κεραμίδα, Κ. Σπανού, Α. Πόμμερ.

Ιωάννα – Βίλη Σωτηροπούλου

«Βρε, ο άνθρωπος είναι θεριό! Θεριό ματοβαμμένο. Έχει μέσα του αυτή τη δύναμη… για το Κακό! Ένα ζώο είναι, που πεινάει. Και ξέρεις τι κάνει το ζώο που πεινάει, άμα έχει ένα κόκαλο με λίγο κρέας; Να σου πω εγώ: Στην αρχή το γλείφει ήσυχα ήσυχα κι ύστερα απλώνει τις δοντάρες του και το ξεσκίζει. Δεν αφήνει τίποτα πάνου. Ο άνθρωπος βγήκε από τη μάνα του πεινασμένος, για όσο ζει πεινασμένος είναι, κι ως να πεθάνει πεινασμένος θα ‘ναι!»
Αφήνει με θόρυβο το κουτάλι στο πιάτο.
Το μπλε φως σβήνει.
Σκοτάδι.

Θεατρικό, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1995, 46 σελ.

Γυναίκα Λούζερ – Βίλη Σωτηροπούλου

Η Σωτηροπούλου δεν ωραιοποιεί τίποτα και δεν χαρίζεται σε κανέναν, ο πρώτος ένοχος είναι ο εαυτός της, όλα ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις για να καταλήξουν “κομμάτια και θρύψαλα”. Ποιος φταίει, τι φταίει και γιατί φταίει, δεν θα το ανακαλύψει πουθενά. Την απασχολεί ο Άνθρωπος και προπαντός η Γυναίκα η Εύπιστη που θέλει να γνωρίσει τον Έρωτα, να τον απολαύσει και να τον χαρεί με τον σύντροφό της με την ίδια δύναμη και ορμή. Βγαίνει συνήθως χαμένη. Γιατί; Μήπως έκανε λάθος; Μήπως έδωσε πολλά και πήρε λίγα; Μήπως δεν ταίριαξε; Μήπως; Μήπως; Πού θα βρει την Εξιλέωση και την Δικαίωση; Τελικά υπάρχει τρόπος να βρεις την Ευτυχία; Ίσως μόνο αν ανακαλύψεις τον εαυτό σου και δε γίνεις υποκατάστατο άλλων καταστάσεων.

Θεατρικό, Δωδώνη, 2000, 78 σελ.

Κάθε Δευτέρα χωρίζουμε; – Βίλη Σωτηροπούλου

Σε μια γειτονιά της Αθήνας, σ’ ένα μικρό σαλόνι που χωράει πολλές ιστορίες, χρώματα, όνειρα, αναλύσεις, πανικούς, καυγάδες, δάκρυα αλλά και πολύ γέλιο… Τι συμβαίνει όταν πέντε συνηθισμένες γυναίκες, τέσσερις επιστήθιες φίλες και μια μαμά, μπλέκονται σε ασυνήθιστα κωμικές καταστάσεις; Κάθε Δευτέρα χωρίζουν και σ’ ένα σαλόνι καταφεύγουν! Και θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους! Τελικά, τι θα γίνει όταν οι άνδρες πλησιάσουν σε απόσταση αναπνοής από το σαλόνι τους; Θα τους δεχτούν ή θα τους στείλουν…
Το έργο παίζεται τη θεατρική περίοδο 2009-2010 στο Θέατρο του Ήλιου.

Θεατρικό, Σοκόλη, 2009, 76 σελ.

Ο Μπέμπης – Βίλη Σωτηροπούλου

Αττική. Κάπου στο χθες.
Δυτικά προάστια.
Πέντε αδέρφια απομακρύνονται από την δυσλειτουργική οικογένεια τους, με εισαγγελική εντολή. Ο “μπέμπης” λατρεύει την μεγάλη του αδερφή την Φώφη και την λέει μαμά. Η διαδρομή του μπέμπη το επόμενο διάστημα περνάει από νοσοκομεία, ιδρύματα, υποψήφιους ανάδοχους. Χάνει την “μαμά-Φώφη”. Μπροστά του σκιτσάρεται ο κόσμος των μεγάλων και μέσα του ρωγμές. Υιοθετείται και καλείται να σβήσει μνήμες. Υπακούει. Σαν τον Ορέστη και την Ηλέκτρα χωρίζονται τα δυο αδέρφια μα και τα άλλα σκορπίζονται σ’ όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Αθήνα. Σήµερα.
Ένας νεαρός υπαστυνόμος αναλαμβάνει την έρευνα μιας απόπειρας δολοφονίας πρώην διευθυντή ιδρύματος. Η έρευνα ξετυλίγει ένα μεγάλο κουβάρι. Ξεκινάει μια νύχτα από την αποθήκη του κλειστού απο χρόνια ιδρύματος και περνάει μέσα από τις πέντε ηπείρους και από τις πέντε καρδιές.
Εισαγγελείς, αναρχικοί, μπράβοι του υποκόσμου, ένας διευθυντής που ασελγούσε, παιδιά ιδρυμάτων, βρεφονηπιοκόμοι, ένας συγγραφέας, ένας νεαρός σκηνοθέτης, μία ψυχολόγος, βιολογικοί και θετοί γονείς, κοινωνικοί λειτουργοί, μία δικηγόρος, θεραπευτές συστημικών αναπαραστάσεων και μια… αλεπού, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλήθειες και ψέματα, με λάθη και παραλείψεις, με νύχτες και σκοτάδια, εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε βαθιά τραύματα και σε απρόσμενες χαρές… Γιατί όσο το κουβάρι ξετυλίγεται, τόσο οδηγείται στην άκρη, εκεί όπου βρίσκεται και περιμένει, η κάθαρση της σύγχρονης αυτής τραγωδίας και ένα καινούργιο χάραμα!

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2019, 488 σελ.

Μυθιστορήματα
Ο Μπέμπης (2019), Υδροπλάνο

Θεατρικά έργα
Ιωάννα (1995), Εκδόσεις Καστανιώτη
Γυναίκα Λούζερ (2000), Δωδώνη
Κάθε Δευτέρα χωρίζουμε; (2009), Σοκόλη

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη, Δωδώνη, Σοκόλη, Υδροπλάνο

34 views